ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόφαση - ντροπή!

Έτσι προστατεύουμε τα παιδιά μας;

Δημήτρης Λουκά

Σάλο έχει προκαλέσει η ποινή στον 48χρονο που κακοποιούσε ανήλικη με ήπια νοητική υστέρηση. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του, επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε Ελληνοκύπριο για σεξουαλική κακοποίηση της Ε.Κ, από χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας.


Αίσχος! Μόνο τέσσερα χρόνια φυλάκισης για κακοποίηση ανήλικης με νοητική υστέρηση


Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά την περίοδο Ιουνίου 2016 και Μάιου 2017. Η ανήλικη ζούσε τον «εφιάλτη» όταν επισκεπτόταν το σπίτι του κατηγορούμενου γιατί διατηρούσε φιλική σχέση με τα παιδιά του. Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου καθώς και το γεγονός ότι παρέμεινε υπό κράτηση για διάστημα 18 μηνών, λόγω του ότι δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τους όρους εμφάνισης που του είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο.


Σάλος με την απόφαση του Κακουργιοδικείου για κακοποίηση ανήλικης με νοητική στέρηση


Οι αντιδράσεις και η… επιείκεια του Κακουργιοδικείου

Την δυσαρέσκεια του εξέφρασε το Συμβούλιο Εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, «Φωνή», για την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείο Λευκωσίας να επιβάλει ποινή φυλάκισης στον 48χρονο μόνο τέσσερα χρόνια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία με αναπηρία από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.


Αδέσποτο Pitbull επιτέθηκε σε γυναίκα και σκότωσε τον γάτο της


Χαρακτηριστικό είναι και το απόσπασμα από την ανακοίνωση: «Τα δικαστήρια της Δημοκρατίας μπορούν να έχουν τον πρώτο ρόλο στην καταπολέμηση των αισχρών αυτών αδικημάτων έναντι των παιδιών μας. Όπως και η ίδια η σημερινή (σ.σ. χθες) απόφαση αναφέρει μόνο με αποτροπιασμό μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανίερες πράξεις».

Αντίδραση για την απόφαση αυτή είχαμε και από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Σε ανακοίνωση της η κυρία Κουρσουμπά εκφράζει και αυτή με την σειρά της, την λύπη της για το περιστατικό, αλλά και την απογοήτευση της για την δικαστική απόφαση. «Αισθάνομαι, για ακόμη μια φορά, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θεσμική και ηθική υποχρέωση να εκφράσω δημόσια την απογοήτευσή μου, αναφορικά με απόφαση κυπριακού Δικαστηρίου σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού από ενήλικα» λέει στην ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μεταξύ άλλων η κυρία Κουρσουμπά ρίχνει τα «πυρά» της κατά των δικαστικών αποφάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά «με λύπη παρατηρώ ότι, δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης παιδιών οι οποίες, αντί να εξαντλούν την αυστηρότητα του Νόμου, κινούνται στα όρια της επιείκειας βρίσκονται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Πολιτείας να καταπολεμήσει ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας».


«Τιτίβισμα» Αβέρωφ: Πόσο θα μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα


Θλίψη και απογοήτευση εκφράζει με ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου για την ποινή που επιβλήθηκε στον 48χρονο που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης με ήπια νοητική υστέρηση. Όπως αναφέρει η κ. Κυριακίδου, είναι αδήριτη ανάγκη οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για τέτοια περιστατικά να είναι παραδειγματικές και αποτρεπτικές.

«Η ποινή που επιβλήθηκε σε συνάρτηση με τους τόσο επιβαρυντικούς παράγοντες που συνυπήρχαν – όπως του ότι πρόκειται για ένα παιδί που δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του ή να επεξεργαστεί αυτή την τραυματική εμπειρία, ότι ο θύτης προερχόταν από το περιβάλλον εμπιστοσύνης ενός ευάλωτου παιδιού, ότι υπήρχε βία και επανάληψη αυτού του εγκλήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα ψυχικά τραύματα που έχει υποστεί το θύμα – είναι απογοητευτικά χαμηλή», δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Τα «καυτά» ερωτήματα

Αυτό που προβληματίζει είναι η ποινή που επέβαλε το Κακουργιοδικείο στον 48χρονο. Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλει σε κάποιον μόνο τέσσερα χρόνια φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση και μάλιστα σε ανήλικο κοριτσάκι με νοητική υστέρηση; Δεν μπορούμε παρά μονό να αισθανθούμε ντροπή για την λήψη αυτής της απόφασης. Τι πάει να πει ότι το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του; Δηλαδή πρέπει να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο για να εφαρμοστούν σωστά οι νόμοι και να αποδοθεί η δικαιοσύνη; Έτσι προστατεύουμε τα παιδιά μας από τους επιτήδειους; Αυτά τα ερωτήματα ας τα απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε αυτό το ανήλικο κοριτσάκι. Να τα απαντήσουν και σε όλα τα παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X