ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απελπισμένοι οι ξενοδόχοι: Στοχεύουν ακόμα και σε αιτητές πολιτικού ασύλου

Ήθελαν Ευρωπαίους, αλλά τα ψηλά ενοίκια είναι απαγορευτικά

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην τουριστική βιομηχανία συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής καθώς το πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, χρήζει λύσης το συντομότερο δυνατόν ενόψει νέας τουριστικής περιόδου. Μεταξύ των λύσεων που ακούστηκαν είναι η εργοδότηση φοιτητών Τρίτων Χωρών, αιτητών πολιτικού ασύλου και κοινοτικών, ενώ υπήρξε εισήγηση και παρακίνηση προς τους εργοδότες να αυξήσουν μισθούς και κίνητρα για να προσελκύσουν άνεργους Κύπριους. Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης η Πρόταση Νόμου για τα καταλύματα AirBnb καθώς και η πρόταση για κατάργηση του τέλους ΑΠΕ από τους λογαριασμούς ρεύματος των γεωργών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε πως η κραυγή αγωνίας όλων που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία έχει ακουστεί ξανά καθώς οδηγούμαστε στην τουριστική περίοδο και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και όχι μόνο, δεν μπορούν να εξεύρουν προσωπικό. Πρόσθεσε πως οι λύσεις πρέπει να δοθούν σε τρία επίπεδα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δηλαδή για το 2019, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως είπε, σύμφωνα και με τον Υφυπουργό Τουρισμού, η Κύπρος έχει τον ψηλότερο αριθμό τουριστών σε αναλογία με το εργατικό δυναμικό που διαθέτει σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, και συγκεκριμένα για κάθε εργαζόμενο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αναλογούν 4 με 5 τουρίστες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 0,17 άτομα και ο ευρωπαϊκός 0,67 άτομα ενώ στην Ελλάδα είναι 3,3.

Σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίλυση του βραχυπρόθεσμου προβλήματος και οι άμεσες λύσεις αφορούν στη δυνατότητα εργοδότησης φοιτητών Τρίτων Χωρών, η δυνατότητα εργασίας από τους αιτητές πολιτικού ασύλου οι οποίοι ανέρχονται σήμερα γύρω στις 25 χιλιάδες και η δυνατότητα εισαγωγής εργατικού δυναμικού.

Το Υφυπουργείο εισηγείται όπως γίνει μια καμπάνια στις ευρωπαϊκές χώρες για προσέλκυση Ευρωπαίων εργαζομένων, είπε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ωστόσο πως δυστυχώς φαίνεται ότι τροχοπέδη σε αυτή τη προσπάθεια αποτελούν τα ψηλά ενοίκια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως έχουν ζητήσει από την Υπουργό Εργασίας, τον Υφυπουργό Τουρισμού αλλά και τις Συντεχνίες, να έρθουν σε συνεννόηση για να βρεθούν οι λύσεις που από τη μια θα δοθούν περαιτέρω κίνητρα προς τους εργαζόμενους και από την άλλη να δοθούν οι δυνατότητες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να εργοδοτήσει προσωρινά είτε ξένους φοιτητές είτε αιτητές πολιτικού ασύλου για να επιλυθεί το άμεσο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στις δικές του δηλώσεις είπε πως αν κάποιοι ξενοδόχοι, οι οποίοι έχουν αυξήσει τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος έχουν ανάγκη από προσωπικό, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν να δώσουν ικανοποιητικούς μισθούς σε Κύπριους ανέργους τηρώντας τη συλλογική σύμβαση και όχι εξευτελιστικούς μισθούς.

Όπως είπε, αυτό καταδεικνύει και επίσημα μέσα από έρευνα της Στατιστικής, όπου διαπιστώνεται ότι οι μέσοι μισθοί στα ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι οι χαμηλότεροι από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Σημείωσε επίσης ότι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι Κύπριοι εργοδοτούμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά από κάποια σύντομη περίοδο αποχωρούν είναι οι πολύ άσχημοι όροι εργοδότησης και η έλλειψη κινήτρων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, στις δηλώσεις του είπε πως από τη συζήτηση δεν φάνηκε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς η Κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι έτοιμη να δώσει άμεσες λύσεις. Όπως είπε, ενώ φαίνεται να υπάρχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όταν παίρνουν πρόσκληση και πάνε να εργαστούν στα ξενοδοχεία, μόνο λίγες δεκάδες είναι αυτοί που παραμένουν.

Πρόσθεσε πως οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων προτείνουν να μπορούν να εργοδοτηθούν φοιτητές από τρίτες χώρες σε δευτερεύουσες θέσεις και όχι πρώτης γραμμής στα ξενοδοχεία όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα της κουζίνας και στο πλύσιμο πιάτων. Από την άλλη, όπως είπε ο κ. Βότσης, η Υπουργός υποστηρίζει πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ο κατάλογος των ανέργων και εν συνεχεία πως θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προς χώρες της ΕΕ.

Στο όλο ζήτημα εισέρχεται, όπως ανέφερε, και το πρόβλημα πως δεν έχει συνομολογηθεί η συλλογική σύμβαση μεταξύ ξενοδόχων και συντεχνιών, όπου εκεί θα καθοριστεί το θέμα των μισθών και πολλά άλλα. «Με όλο αυτό το αλαλούμ, δεν βλέπω να έχουμε σύντομα μπροστά μας μια βραχυπρόθεσμη λύση την ώρα που θεωρώ πως αν δινόταν άδεια σε φοιτητές Τρίτων Χωρών που δεν σπουδάζουν κάτι σχετικό με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, να μπορούν να εργαστούν στα Ξενοδοχεία θα είχαμε μερική απάμβλυνση του προβλήματος», είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως δυστυχώς οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια και οι εξελίξεις μας έχουν προλάβει, καθώς υπάρχει μια σοβαρότατη έλλειψη στην τουριστική βιομηχανία.

Όπως είπε, η πρόταση για παραχώρηση άδειας εργοδότησης σε φοιτητές Τρίτων Χωρών και αιτητές πολιτικού ασύλου χρειάζεται κάποιες ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα κλείσει όσο το δυνατόν το συντομότερο για να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις σε σχέση με τη νέα τουριστική περίοδο», είπε και πρόσθεσε πως η σοβαρή έλλειψη προσωπικού θα πρέπει να απασχολήσει και τους ξενοδόχους σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθών που δίνουν.

AIRBNB

Στο θέμα των μονάδων AirBnb, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κυπριανού είπε πως με τη ψήφιση της νέας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, έχει κατατεθεί πρόταση νόμου για τα Airbnb. Δυστυχώς όπως είπε, στην πρόταση αυτή δεν είχαν ενσωματωθεί παρατηρήσεις και εισηγήσεις Βουλευτών και η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους εισηγητές της πρότασης να μελετήσει αυτές τις εισηγήσεις και να επανέλθουν. Με την ολοκλήρωση θα τεθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κώστα είπε πως στο νέο κείμενο που κατατέθηκε δεν έγινε καμία αλλαγή από τους εισηγητές. Συνεπώς, όπως είπε, αν οι εισηγητές δεν αλλάξουν το περιεχόμενο της πρότασης ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση Νόμου γιατί όπως είναι σήμερα θα οδηγήσει στο κλείσιμο υφιστάμενα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και θα απαγορεύσει την εγγραφή στο μητρώο νέων καταλυμάτων.

Στο θέμα των μονάδων Airbnb, ο κ. Βότσης είπε πως χρειάζεται ακόμα δουλειά γιατί οι εισηγητές της πρότασης θα πρέπει να ενσωματώσουν τους προβληματισμούς και της Επιτροπής αλλά και των εμπλεκομένων, κάτι που δεν έχει γίνει από την προηγούμενη συνεδρία με αποτέλεσμα να είμαστε στο ίδιο σημείο.

Από την πλευρά του ο κ. Μυριάνθους, εκ των εισηγητών της Πρότασης Νόμου, είπε πως υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην συγκεκριμένη πρόταση, και οι οποίες φαίνεται να είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές. Το θέμα, όπως είπε, αναμένεται να προχωρήσει και να συζητηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα με την ενσωμάτωση αυτών των εισηγήσεων.

Πρόταση για κατάργηση τέλους ΑΠΕ από γεωργούς

Όσον αφορά την Πρόταση Νόμου, που κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή για κατάργηση του τέλους ΑΠΕ από τους λογαριασμούς ρεύματος για τους γεωργούς. Όπως είπε οι γεωργοί είναι μια ειδική ομάδα που βοηθά και στηρίζει το φυσικό περιβάλλον, γεωργική γη αποστερείται από τους γεωργούς καθώς σε αυτή αναπτύσσονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και είναι δίκαιο να μην υπόκεινται στην πληρωμή αυτού του τέλους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως θα αναμένουν την επίσημη θέση του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο δεν πρόλαβε να μελετήσει την πρόταση, καθώς και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων που δεν κλήθηκε στη σημερινή συνεδρία για να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να τοποθετηθούν.

Ο κ. Βότσης από την πλευρά του είπε ότι είναι ένα θέμα που η ίδια η Κυβέρνηση δηλώνει πως δεν είναι ακόμη σε θέση να τοποθετηθεί. Όπως είπε, το ΔΗΚΟ αναμένει για να τοποθετηθεί να ακούσει πρώτα την άποψη της Κυβέρνησης επί τούτου, τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και τους προβληματισμούς από διάφορες άλλες κατηγορίες επαγγελματιών όπως είναι οι βιομήχανοι, οι ξενοδόχοι, ακόμη και καταναλωτές γιατί ενδεχομένως να επιβαρυνθούν από αυτή την ελάφρυνση στους γεωργούς.

Ο κ. Μυριάνθους είπε για το συγκεκριμένο θέμα πως η ΕΔΕΚ συμφωνεί γιατί οι γεωργοί θα πρέπει να μειώσουν όσο είναι δυνατόν το κόστος τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ανταγωνιστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X