ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απαντήσεις για το ΜΟΤ δύο μήνες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στην Λεμεσό

Κόπηκε ο άξονας αρθρωτού και σκοτώθηκαν δύο άντρες

Αίσθηση είχε προκαλέσει, τον Οκτώβριο του 2018, το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, με θύματα δύο επιβαίνοντες σε διπλοκάμπινο. Τότε, είχε κοπεί ο άξονας του προπορευόμενου αρθρωτού οχήματος, είχε πέσει στην άσφαλτο και είχε προκαλέσει αλλεπάλληλες συγκρούσεις οχημάτων. Το καίριο ερώτημα ήταν εάν το αρθρωτό είχε περάσει επιτυχώς από τεχνικό έλεγχο.

Το ερώτημα αυτό, εκτός από την κοινή γνώμη, υποβλήθηκε επισήμως από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη, προς την Υπουργό Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία, ωστόσο, απάντησε δύο μήνες μετά, φθάνοντας αισίως στον Δεκέμβριο.

Την ερώτηση και την απάντηση, επί λέξει, μεταδίδει το ΚΥΠΕ και παρατίθενται πιο κάτω:

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.188, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Στις 2 Οκτωβρίου 2018 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού αρθρωτό όχημα με κατεύθυνση τη Λεμεσό ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λόγω της αποκοπής του άξονα αυτού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.
Ως εκ των πιο πάνω, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:
Πότε ήταν η τελευταία φορά που το εν λόγω αρθρωτό όχημα πέρασε από τους απαιτούμενους ελέγχους (ΜΟΤ);
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του πιο πάνω ελέγχου;»

ΓΧ/ΗΚ/Ap-23.06.011.03.188 

Απάντηση ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2018 της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.188, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Επιθυμώ να αναφερθώ στην πιο πάνω ερώτηση και να σας πληροφορήσω ότι, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, διαπιστώθηκε ότι ο τελευταίος περιοδικός έλεγχος του αρθρωτού οχήματος, με αρ. εγγραφής ΜΝΧ 711, διενεργήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΚΕΜΟ) της επαρχίας Λεμεσού στις 7 Νοεμβρίου, 2017. Το όχημα είχε κριθεί κατάλληλο για οδική χρήση και του εκδόθηκε πιστοποιητικό καταλληλότητας, με ημερομηνία λήξης στις 6 Νοεμβρίου, 2018.
2. Το ρυμουλκούμενο όχημα ωστόσο του εν λόγω αρθρωτού, με αριθμό εγγραφής 4414CT, διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι είχε ληγμένο πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις 26 Ιουλίου, 2018. Ωστόσο, στο νέο έλεγχο που υποβλήθηκε κρίθηκε κατάλληλο και του εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας στις 9 Νοεμβρίου, 2018.
3. Με την ευκαιρία αναφέρεται ότι οι τεχνικοί έλεγχοι γίνονται στη βάση της Οδηγίας 2014/45/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014, για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκούμενων τους, με την οποία έχει εναρμονιστεί η εθνική μας νομοθεσία και συγκεκριμένα “Οι περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμοί (Κ.Δ.Π.90/18)”.
4. Στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις.»

Τα γεγονότα της διπλής τραγωδίας

Γύρω στη μία σήμερα το μεσημέρι, ενώ 45χρονος οδηγούσε αρθρωτό όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού, με κατεύθυνση προς Λεμεσό, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, αποσυναρμολογήθηκε ο άξονας μετάδοσης κίνησης του αρθρωτού οχήματος και έπεσε στην άσφαλτο με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε δεύτερο αυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονος, το οποίο παρεξέκλινε προς τα δεξιά και συγκρούστηκε πλευρικά με διπλοκάμπινο αυτοκίνητο που οδηγούσε 36χρονος.

Στο όχημα που οδηγούσε ο 36χρονος επέβαιναν ακόμη τρία πρόσωπα ηλικίας 26, 39 και 24 ετών. Ακολούθως, ο 36χρονος έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε στο πίσω μέρος του αρθρωτού οχήματος. Το διπλοκάμπινο ακολουθούσε 41χρονος, ο οποίος οδηγούσε αυτοκίνητο τύπου βαν, το οποίο προσέκρουσε επίσης στον άξονα του αρθρωτού.

Οι επιβαίνοντες του διπλοκάμπινου εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια του οχήματος και απεγκλωβίστηκαν από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος των Νabil Μekhail Υousef Salib 36 ετών και Κirollos Sobhy Νagies Αbaskhroun 24 ετών και οι δύο από την Αίγυπτο.

Ο 26χρονος διαπιστώθηκε ότι υπέστη πολυτραυματισμό και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ ο 39χρονος, υπέστη πολλαπλά κατάγματα και κρατήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X