ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απαγορευμένες οι λαμπρατζιές στον Στρόβολο

Προειδοποιεί για έκρηξη πυρκαγιών το Τμήμα Δασών

Ο Δήμος Στροβόλου υπενθυμίζει τους δημότες του ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο να καίει μέσα στα δημοτικά όρια οποιαδήποτε αντικείμενα ή υλικά. Ο νόμος καθορίζει σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο βρεθεί ένοχο του αδικήματος αυτού, χρηματική ποινή €860 ή ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες ή και τις δύο ποινές,.

Ο Δήμος προτρέπει τους δημότες του όπως αποφεύγουν να καίουν οποιαδήποτε αντικείμενα και παράλληλα καλεί τους επαγγελματίες που το είδος της δραστηριότητας τους προϋποθέτει τη χρήση ξυλείας, όπως κατασκευαστές καλουπιών, επιπλοποιούς κ.α., να προστατέψουν την περιουσία τους, αφού η εκτεθειμένη ξυλεία είναι εύκολη λεία για όσους ασχολούνται με το άναμμα της λαμπρατζιάς.

Ο Δήμος, για Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, παρακαλεί τους δημότες του όταν εντοπίζουν σημεία συλλογής ξυλείας και άλλων αντικειμένων για το άναμμα της λαμπρατζιάς, ή προσπαθούν να αποκόψουν δέντρα, να επικοινωνούν άμεσα με τα τηλέφωνα 99643044 και 99569722 και ο Δήμος σε συνεργασία με την Αστυνομία θα επιλαμβάνονται των θεμάτων που προκύπτουν.

Αποψίλωση και κίνδυνος πυρκαγιών

Τη «βαθιά ανησυχία του για την παράνομη εκκοπή δέντρων, που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή ‘Λαμπρατζιά’», εκφράζει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Για την εκκοπή δασικών καθώς και ορισμένων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι με βάση τη Δασική Νομοθεσία η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί», σημειώνει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, καλεί τις Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

«Ένεκα της αυξημένης ποσότητας χόρτου ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι αυξημένος, γι’ αυτό και η όλη συμπεριφορά μας είναι καταλυτική. Γι’ αυτό κατά τις διάφορες δραστηριότητες μας στις εξοχικές κατοικίες και στο ύπαιθρο γενικότερα, αποφεύγουμε τη χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης, αποφεύγουμε τη ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση μας στο ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές. Για τους παραβάτες, η Νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο μέχρι €50.000 ή φυλάκιση μέχρι 10 έτη ή και τις δύο ποινές μαζί», προσθέτει.

Το Τμήμα Δασών προτρέπει το κοινό όπως, κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X