ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτό είναι το σκεπτικό για την ποινή του απαγωγέα

16 χρόνια στην φυλακή ο «Τζορτζ»

Δημήτρης Λουκά

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας οδηγήθηκε ο 35χρονος Γιώργος Νικολάου, άλλως «Τζορτζ», για την υπόθεση απαγωγής δύο μαθητών από δημοτικό σχολείο της Λάρνακας στις 25 Σεπτεμβρίου 2018.

Το Κακουργιοδικείο σε κεκλεισμένων των θυρών δίκη επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 χρόνων στον 35χρονο Νικολάου.

Το σκεπτικό της απόφασης 

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στην απόφαση του ανέφερε ότι πρόκειται για μια υπόθεση πρωτοφανή για τα κυπριακά χρονικά.

«Παρά την έρευνα μας, δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια παρόμοια υπόθεση απαγωγής και περιαγωγής σε νάρκωση στα Κυπριακά νομολογιακά χρονικά», αναφέρει το ανακοινωθέν του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, προσθέτοντας ότι «αυτό από την άποψη του τρόπου αλλά και του σκοπού που έγιναν οι απαγωγές των δύο ανήλικων παιδιών, που όπως αναφέρθηκε από την κατηγορούσα αρχή ήταν η απαίτηση λύτρων ύψους 30 χιλιάδων ευρώ. Σχετικές είναι οι χειρόγραφες σημειώσεις του που κατατέθηκαν στα πλαίσια του μετριασμού της ποινής».

Επίσης το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι ιδιαιτέρως ειδεχθή αλλά και εξωφρενικά, κυρίως για τον ύπουλο τρόπο που έδρασε εις βάρος δύο ανήλικων.

Η εγκληματική σκέψη και η απόρριψη ότι έδρασε κάτω από λήψη φαρμάκου

Τα γεγονότα καταδεικνύουν σχεδιασμό και προμελέτη του όλου εγχειρήματος της απαγωγής.

«Σειρά γεγονότων εξ αυτών που αναφέρθηκαν, αναδεικνύουν τον πολύ καλό σχεδιασμό και προμελέτη του όλου εγχειρήματος εκ μέρους του, αλλά και κάθε πτυχής και λεπτομέρειας για τις άνομες ενέργειες και πράξεις που σχεδίαζε να κάμει. Και τελικά έκαμε. Τόσο πριν την απαγωγή, όσο και μετά από αυτή. Για όλες τις ενέργειες του κατηγορούμενου απαιτείτο ωμή, ώριμη και καθαρή εγκληματική σκέψη για τη σύλληψη, προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση του άνομου σχεδίου του.

Δεν συμφωνούμε και δεν αποδεχόμαστε ότι επρόκειτο για μια πράξη υπό το καθεστώς της λήψης του φαρμάκου. Όλα όσα σκέφτηκε και έπραξε ο κατηγορούμενους απαιτούν καθαρότητα σκέψης, προγραμματισμό, αλλά και σύνθεση και αξιολογική ανάλυση διαφόρων στοιχείων. Δεν επρόκειτο, ούτε για μια επιπόλαιη ενέργεια, ούτε και για ένα έγκλημα καθοδηγούμενο από την επήρεια φαρμάκων. Άλλωστε και σύμφωνα με τα γεγονότα, παραδέχθηκε ότι σχεδίασε το έγκλημα μερικές ημέρες πριν».

Οι επτά ώρες αγωνίας και η νάρκωση

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του ανέφερε ότι οι επτά ώρες κράτησης των παιδιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μικρή περίοδος κράτησης, τόσο από την άποψη της αγωνίας των γονέων των παιδιών, όσο και ως χρόνος που βρίσκονταν τα παιδία σε νάρκωση. «Η νάρκωση αυτή καθ΄ αυτή στα παιδιά αποτελεί μορφή βίας, κακομεταχείρισης, αλλά και βασανιστηρίου».

«Τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος ήταν ιδιαιτέρως βάναυσα και έκνομα και κοινωνικώς απαράδεκτα και καταδικαστέα. Με δόλιο και προσχεδιασμένο τρόπο, απήγαγε από το σχολείο τους δύο μικρά, ανήλικα παιδιά, τα έθεσε υπό περιορισμό και νάρκωση, με απότερο σκοπό να ζητήσει λύτρα».

Εξάλλου, το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι, κατά την κρίση του, «συνιστά ακραίο μέτρο εξευτελισμού και ταπείνωσης του χειρότερου είδους που μπορεί να προκύψει σε κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον σε μικρά ανήλικα παιδιά». Στο ανακοινωθέν σημειώνει επίσης τους σωματικούς κίνδυνους που διέτρεξαν τα παιδιά, λόγω της χορήγησης ναρκωτικού εκ μέρους του κατηγορούμενου.

Μεταξύ άλλων, το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του αναφέρει ότι η εγκληματική συμπεριφορά του κατηγορούμενου άφησε ψυχολογικά τραύματα, τόσο στα παιδιά, όσο και στις οικογένειές τους.

Στο ανακοινωθέν, τέλος, σημειώνεται ότι οι ενέργειές του συντάραξαν και σόκαραν ολόκληρη την κοινωνία και ότι αφύπνισαν όλους τους πολίτες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλες τις αρμόδιες αρχές, προσθέτοντας ότι η βοήθεια των πολιτών, ως κατέδειξαν τα γεγονότα, ήταν εξαιρετικά πολύτιμη στην όσο το δυνατό έγκαιρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση