ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανώτατο - Εξετάζει την έφεση του Γ. Εισαγγελέα κατά στελεχών Τρ. Κύπρου

Υπό νέα σύνθεση

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει αύριο, υπό νέα σύνθεση, την έφεση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Η έφεση είχε αρχικά οριστεί για ακρόαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου που απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και τους δικαστές Λ. Παρπαρίνου και Μ. Χριστοδούλου.

Κατά την ημέρα ακρόασης της έφεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζήτησε την εξαίρεση του κ. Νικολάτου από τη σύνθεση του Εφετείου λόγω της συμμετοχής του στην εκδίκαση των εφέσεων του Ανδρέα Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου κατά της καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της. Ο κ. Κληρίδης ήγειρε συγκεκριμένα θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας για τον Πρόεδρο του Ανωτάτου σε περίπτωση που συμμετέχει στην εξέταση της παρούσας έφεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κληρίδης ήγειρε δημόσια θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας για τον κ. Νικολάτο, η ψήφος του οποίου έκρινε την επιτυχή έκβαση των εφέσεων του κ. Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου, μετά την αποκάλυψη ότι οι αγωγές της θυγατέρας και της αδελφής του εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα, έτυχαν συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης.

Μετά το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου εξαιρέθηκε από τη διαδικασία και δόθηκαν οδηγίες όπως αντικατασταθεί από άλλο δικαστή του Ανωτάτου προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της έφεσης, η οποία ορίστηκε για αύριο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου οδηγείται από αναβολή σε αναβολή εκκρεμούσης της εκδίκασης της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει και τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του Κώστα Κληρίδη και του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου, μετά που ο τελευταίος επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα.
Κατά τη τελευταία δικάσιμο, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε εν νέου αναβολή της υπόθεσης με το δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα του, ορίζοντας την υπόθεση για ακρόαση στις 18 και 19 Απριλίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Κατηγορούμενοι ήταν και οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή οι οποίοι απαλλάχθηκαν και αθωώθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το οποίο έκανε αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας λόγω κοινού θεμέλιου γεγονότων αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο αποτελούμενο από τους Λ. Καλογήρου, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις, έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X