ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοταχώς για ισόβια ο Τζιωνής

Οι κατηγορίες και οι ποινές που επισύρουν - Σήμερα η ποινή

Σοκ προκάλεσε στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος για την διάπραξη της στυγερής δολοφονίας του Στροβόλου, Λοΐζος Τζιωνής. Μετά την καταδίκη του ετεροθαλούς αδελφού του, Λευτέρη Σολωμού, σε φυλάκιση έξι ετών, ο Τζιωνής «έσπασε» και προέβη σε παραδοχή όλων των κατηγοριών που αντιμετώπιζε. Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη ξάφνιασε, τόσο τον δικηγόρο του, Ανδρέα Αναστασίου, όσο και την Κατηγορούσα Αρχή, οι οποίοι δεν ανέμεναν ότι ο κατηγορούμενος θα προέβαινε σε τέτοια πράξη.


Ραγδαίες εξελίξεις - Σήμερα η ποινή στον Τζιωνή


Μετά την παραδοχή του Τζιωνή, ενδιαφέρον προκαλεί η ενδεχόμενη ποινή που θα του επιβληθεί, με βάση τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Φόνος εκ προμελέτης και Ανθρωποκτονία

Κάθε πρόσωπο το οποίο εκ προμελέτης επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος του φόνου εκ προμελέτης.

Κάθε πρόσωπο που βρίσκεται ένοχο για φόνο εκ προμελέτης θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

Συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος

Όποιος συνωμοτεί με άλλο να διαπράξει κακούργημα ή να διενεργήσει πράξη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου η οποία αν διενεργόταν στη Δημοκρατία θα ήταν κακούργημα και η οποία είναι ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στον τόπο όπου σκοπεύεται να διενεργηθεί, είναι ένοχος κακουργήματος και αν δεν προνοείται κάποια άλλη ποινή, υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων ή προκειμένου για κακούργημα που επισύρει κατά ανώτατο όριο ποινή κατώτερη από τη φυλάκιση επτά χρόνων, σε τέτοια κατώτερη ποινή.

Ληστεία

Όποιος διαπράττει το ποινικό αδίκημα της ληστείας υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων. Αν ο υπαίτιος είναι οπλισμένος με επικίνδυνο ή επιθετικό όπλο ή όργανο ή συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή αν κατά ή αμέσως πριν ή αμέσως μετά το χρόνο της ληστείας, τραυματίσει, κτυπήσει, πλήξει ή χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή σωματικής βίας εναντίον άλλου, αυτός υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Διάρρηξη κατά τη Διάρκεια Νύκτας

Όποιος-

(α) διαρρήχνει και εισέρχεται σε κτίριο, αντίσκηνο ή σκάφος το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία ανθρώπων ή σε κτίριο που χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας, με σκοπό διάπραξης κακουργήματος σε αυτό ή

(β) αν εισέλθει σε κτίριο, αντίσκηνο ή σκάφος που χρησιμοποιείται ως κατοικία ανθρώπων ή σε κτίριο που χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας, με σκοπό διάπραξης κακουργήματος σε αυτό ή αν διάπραξε κακούργημα σε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω, διαρρήχνει αυτό και εξέρχεται από αυτό,

είναι ένοχος του κακουργήματος της διάρρηξης και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Αν το ποινικό αδίκημα διαπράττεται κατά τη διάρκεια νύχτας, αυτό καλείται διάρρηξη κατά τη διάρκεια νύχτας, ο δε υπαίτιος υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

Αρπαγή ή απαγωγή προσώπου με σκοπό κρυφό και άδικο περιορισμό

Όποιος αρπάζει ή απαγάγει άλλο, με σκοπό να προκαλέσει τον κρυφό και άδικο περιορισμό αυτού, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Μεταφορά επιθετικών όπλων

Πρόσωπο το οποίο χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση ή εύλογη δικαιολογία, η απόδειξη των οποίων βαρύνει αυτό, έχει μαζί του σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο οποιοδήποτε επιθετικό όπλο είναι ένοχο αδικήματος, και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές της φυλάκισης και του προστίμου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X