ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αλαλούμ» διαχείρισης για μια ακόμα φορά!

Τα κενά και οι παραλείψεις με φόντο ένα αθώο βρέφος

Κατώτεροι των περιστάσεων παρουσιάστηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περιστατικό το οποίο χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Με αφορμή την υπόθεση του πεντάμηνου βρέφους το οποίο διαγνώστηκε με ρήξη του παρθενικού υμένα την περασμένη Τετάρτη (20/02), διαφάνηκε εκ νέου η απουσία συνδετικών κρίκων που να ενώνουν τους θεσμούς μεταξύ τους για να είσαι σε θέση να ανταποκρίνονται στα όποια περιστατικά τίθενται ενώπιον τους.


Τέλη κυκλοφορίας - Δείτε τις νέες χρεώσεις


Η λανθασμένα τεράστια έκταση που πήρε το πρώτο 24ώρο το όλο θέμα, σε συνδυασμό με τη σιγή ιχθύος που επικράτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το δεύτερο 24ώρο, μαρτυρά το σφάλμα που έγινε και σε αυτή τη περίπτωση, πλήττοντας ωστόσο όχι μόνο μια οικογένεια αλλά και ένα αθώο βρέφος.

Διχογνωμία μεταξύ δηλώσεων

Η διχογνωμία που παρατηρήθηκε μεταξύ των δηλώσεων του Βοηθού Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινική, Ευθύμιου Τσιβιτανίδη και του Διευθυντή του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ανδρέα Νεοφύτου, γέννησε πολλούς προβληματισμούς και ερωτήματα σε σχέση τους διοικητικούς χειρισμούς της διεύθυνσης του νοσοκομείου.

Από τη μια ο κ. Τσιβιτανίδης έκανε λόγο για βιασμό του βρέφους, ενώ από την άλλη ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κακοποίηση, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός. Το να προβεί ωστόσο ένας εμπλεκόμενος φορείς σε δημόσια τοποθέτηση χωρίς να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα που έχει ο λόγος του δεδομένη στιγμή, δημιουργώντας έτσι ένα κομφούζιο και να διαψευσθεί στη συνέχεια από ένα άλλο φορέα, δεν είναι κάτι που πρωτοεμφανίζεται στην κυπριακή κοινωνία.


Οι δηλώσεις που έφεραν αναστάτωση στις τάξεις των γιατρών εντός του Μακαρείου


Υπόθεση Petrava

Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε και στην υπόθεση της 46χρονης Petrana η οποία βρέθηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Κατά την πρώτη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού της, η ιατροδικαστική ομάδα διέγνωσε πως ο θάνατος της προήλθε από αγροτικό μηχάνημα, κάτι το οποίο πέρασαν και προς το ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια μετά από τέσσσερις συνολικά νεκροτομές διαπιστώθηκε πως τελικός ο θάνατος της προήλθε από επίθεση σκύλων Rottweiler.

Αξίζει να τονιστεί πως τα λάθη του παρελθόντος θα έπρεπε να στέκονταν η αφορμή στο να βελτιωθεί η όλη κατάσταση και να μπουν οι διαδικασίες σε μια σειρά αντί να περιμένουμε από ειδικούς να μας καταδείξει τι έφταιξε και αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Ένα πρωτόκολλο το οποίο πιθανώς να είναι κλειδωμένο και ξεχασμένο στα συρτάρια του Υπουργείου.

Δικαστική έρευνα

Από εκεί και πέρα τα λάθη είναι εκεί και ο υπουργός Υγείας διέταξε διοικητική έρευνα προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο η διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου τήρησε το πρωτόκολλο και να διαφανεί αν οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από τον ιατρό Ευθύμιο Τσιβιτανίδη ήταν τεκμηριωμένες.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας διατάζει διοικητική έρευνα. Κάτι αντίστοιχο έπραξε και για την υπόθεση του 34χρονου από την Λάρνακα ο οποίος απεβίωσε προς λίγων ημερών λόγω της γρίπης Α, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν οι οποιεσδήποτε διοικητικές παραλείψεις ή λάθη εκ μέρους του προσωπικού των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας. Σημειώνεται δε, πως το στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας λαμβάνονται καταθέσεις και περισυλλέγοντα περεταίρω στοιχεία από την υπεύθυνη που ορίζει το Υπουργείο για να διεξάγει την έρευνα ούτως ώστε να βγει ένα τελικό συμπέρασμα.

Ευθύνες τέταρτης εξουσίας

Μερίδιο ευθύνης σαφέστατα έχουμε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτού το αλαλούμ που παρατηρείται όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια πρωτοφανείς περιστατικά. Τα ΜΜΕ είναι πολλές φορές ο φορέας αυτής της κακοδιαχείρισης που γίνεται από τους εμπλεκόμενους φορείς μεταφέροντας προς το κοινό διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα.

Στο βωμό της ταχύτητας ενημέρωσης με την εισαγωγή των νέων μέσων, παρουσιάζεται ένα εμφανές κενό όσον αφορά την διερεύνηση εις βάθος ενός θέματος. Παρόλο που στην προκειμένη περίπτωση διαφάνηκε πως τα μέσα έπεσαν θύμα λάθος πληροφόρησης από τον Βοηθό Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινική, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους κατά πόσο κάναμε ορθά τη δουλειά μας πριν δώσουμε τόση έκταση στο όλο θέμα.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Νικόλα Πέτρου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X