ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακραία καιρικά φαινόμενα - Ίδρυση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας στην Κύπρο

Ποιος ο στόχος

Στην ίδρυση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας στην Κύπρο για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων, στοχεύει ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει το Frederick Research Center (FRC).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το FRC ως συντονιστής φορέας του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου BeRTISS (Balkan - Mediterranean Real Time Severe Weather Service) συνδιοργάνωσε επιτυχώς με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την 3η συνάντηση συντονισμού του έργου, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε και η διάσκεψη τύπου στο κτήριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.ΔΕ.Α) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος του έργου είναι η ίδρυση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας μέσω ενός νέου κέντρου ανάλυσης δεδομένων που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Frederick Research Center, για παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία εκμεταλλεύεται ατμοσφαιρικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems, GNSS).


«Αγριεύει» ο καιρός - Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και παγετός


Το έργο BeRTISS, συνολικού προϋπολογισμού αξίας €1,063,941.03 χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V-B “Balkan-Mediterranean 2014-2020” το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Regional Development Fund - ERDF) και τα Εθνικά Ταμεία των συμμετεχόντων χωρών.

Ο συντονιστής του έργου Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick Χάρης Χαραλάμπους, οι καθηγητές Χρήστος Πικριδάς και Αριστείδης Φωτίου από το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, Φίλιππος Τύμβιος καθώς και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας Guergana Guerova μίλησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το αντικείμενο, τις δραστηριότητες και την προσφορά του συγκεκριμένου έργου.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν μέλη του προγράμματος από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς: Ερευνητικό Κέντρο Frederick, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αγρονόμων Και Τοπογράφων Μηχανικών), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Σόφιας (Τμήμα Φυσικής), Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, Υπηρεσία Χαλαζόπτωσης της Βουλγαρίας.

«Χαρτογραφώντας τη βροχή χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας εφαρμογής που έρχεται να προστεθεί στα εργαλεία των μετεωρολόγων, για να βελτιώσουν την ακρίβεια των προβλέψεών τους, ιδιαίτερα δε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο συντονιστής του έργου Χάρης Χαραλάμπους. Ο Δρ Χαραλάμπους υπογράμμισε επίσης, ότι μέσω του BeRTISS θα επεκταθεί το δίκτυο των GNSS δορυφορικών σταθμών καθώς και το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X