ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: 549 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρονται για να παντρευτούν

Προβλήματα και σε κορίτσια λόγω κλειτοριδεκτομής

Στέλιος Ξιουρής

Μείζον ανθρωπιστικό θέμα εξελίσσεται στην Κύπρο αφού 549 ασυνόδευτα παιδιά έφθασαν στην χώρα μας το 2021 και καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα διαχειριστούν.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώθηκε ότι το 2020 ήρθαν στην Κύπρο 54 ασυνόδευτα παιδιά και το 2021 ο αριθμός των παιδιών αυξήθηκε στα 549 ασυνόδευτα παιδιά.

Η πλειονότητα είναι αγόρια και είναι ηλικίας 15 και 17 ετών. Προέρχονται από την Σομαλία, το Κόγκο και την Συρία.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του κράτους προσφέρουν στήριξη στα παιδιά.
Επίσης προωθούν τον εθελούσιο επαναπατρισμό τους ή την μεταφορά τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το ένα τρίτο των παιδιών αποδέχονται τις ρυθμίσεις αυτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι παιδιά κυρίως κορίτσια, εμπλέκονται σε κυκλώματα εμπορίας ή έρχονται στην Κύπρο για να παντρευτούν με ομοεθνείς τους, κάτι που απαγορεύεται μεταξύ ανηλίκων, ενώ κανείς δεν ξέρει αν τυγχάνουν βίαιης συμπεριφοράς ή όχι, εντός του γάμου τους. Μεγάλο πρόβλημα είναι και η ψυχολογική και σωματική διαχείριση κοριτσιών τα οποία υπέστηκαν κλειτοριδεκτομή, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σουπερμαν, ανέφερε ότι εκτιμάται ότι οι αριθμοί των ασυνόδευτων παιδιών είναι μεγαλύτεροι αφού ανήλικοι δηλώνουν ενήλικοι και αντιστρόφως.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X