ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

Ποια είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου...

Η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια και οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και η εισβολή της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία δεσπόζουν στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Στα κύρια θέματα προβάλλονται επίσης οι αναφορές του επικεφαλής της ιταλικής ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ότι η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εάν στο τεμάχιο υπάρχουν πολεμικά πλοία.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κεραυνοί Υπουργού κατά συντεχνιών για το ΓΕΣΥ», γράφει ότι έξω από τα δόντια τα είπε ο Υπουργός Υγείας στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας κατηγορώντας τις συντεχνίες ότι με τις θέσεις τους παρεμποδίζουν τα προτεινόμενα μέτρα επίλυσης προβλημάτων του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία παρά την παγκόσμια κατακραυγή αλλά και τη σθεναρή αντίσταση των Κούρδων συνέχισε και χθες για δεύτερη μέρα τις «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις στην βορειοανατολική Συρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν προχωρεί η ιδέα της τριμερούς για το Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Φόβοι των κομμάτων για εμπόριο της υγείας», γράφει στο κύριο του θέμα ότι άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Υγείας στις προειδοποιήσεις βουλευτών ότι τα νοσοκομεία, στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει σήμερα, θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει την εισβολή στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «χλιαρές έως αστείες» τις διεθνείς αντιδράσεις. Αλλού γράφει ότι προβλημάτισε ο CEO της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος δήλωσε πως ουδείς περιμένει από τα γεωτρύπανα να κάνουν πέρα τα πολεμικά πλοία και να εκτελέσουν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει σήμερα εξηγήσεις από την ΕΝΙ Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Η σφαγή του Ευρω-Ερντογάν» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε πλήρη εξέλιξη και εν μέσω διεθνών φραστικών αντιδράσεων βρίσκεται η επίθεση από αέρος και εδάφους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά τον Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Αλλού γράφει ότι κοριτσάκι από τα πέντε μέχρι τα δέκα της χρόνια έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ηλικιωμένο ο οποίος ενοικίαζε στην οικογένειά της το σπίτι όπου διέμεναν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Υγείας στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής υγείας ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν θα ιδιωτικοποιηθούν.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα με τίτλο «Σκορπά το θάνατο η Τουρκία στο συριακό έδαφος» και γράφει ότι έντονη ανησυχία και αντιδράσεις διεθνώς προκαλεί η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μετά το πράσινο φως που της έδωσαν οι ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι την ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ότι αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία δεν κάνω γεωτρήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής υγείας και γράφει ότι εκφράστηκαν φόβοι ότι η μη αναδιοργάνωση των κρατικών νοσοκομείων οδηγεί στην κατάρρευσή τους και ενδεχομένως και στην ιδιωτικοποίησή τους.

H αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Πολεμικά πλοία αποτρέπουν γεωτρήσεις της ΕΝΙ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι κυβερνητικές πηγές υποβάθμισαν τις αναφορές του επικεφαλής της ΕΝΙ ότι η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις αν έχει να αντιμετωπίσει πολεμικά πλοία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος κατέχει την πέμπτη ψηλότερη θέση όσον αφορά τον αριθμό φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια. Αναφέρεται επίσης στην χθεσινή συνεδρία της επιτροπής υγείας της Βουλής, κατά τη οποία ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου αναφορικά με τις αντιδράσεις των συντεχνιών στη λήψη διορθωτικών μέτρων για το ΓεΣΥ.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χάος στα νοσοκομεία!» γράφει ότι απίστευτη ταλαιπωρία επικρατεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ δέλεαρ για τη φυγή των ιατρών είναι οι ψηλές αμοιβές του ΟΑΥ για τους γιατρούς εκτός των κρατικών νοσηλευτηρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι «ξέφραγο αμπέλι». Αλλού γράφει ότι οι τράπεζες δανειοδοτούν «επιλεκτικά» το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ «στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους απλούς πολίτες».

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Κύπρος 1974 – Συρία 2019 ο εγκληματίας επαναλαμβάνεται» και αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία, σχολιάζοντας ότι η Άγκυρα διαπράττει ακριβώς αυτό που έπραξε τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς παραχωρεί «αβέρτα» την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους σε εποίκους. Αλλού γράφει ότι μείωση παρουσιάστηκε στις πωλήσεις οχημάτων, με τα μεταχειρισμένα να είναι σχεδόν διπλάσια από τα καινούργια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X