ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

104kg κάνναβης: Την άκρη του νήματος ψάχνει η Αστυνομία

Υπό 8ήμερη κράτηση οι τέσσερις συλληφθέντες - Οι ισχυρισμοί και τα τεκμήρια

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των τεσσάρων προσώπων που είχαν συλληφθεί, τη Δευτέρα, κατά την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίου που περιείχε 104 κιλά κάνναβης.

Οι τέσσερις, που τέθηκαν υπό κράτηση από τις Βρετανικές Βάσεις, στην κυριότητα των οποίων εμπίπτει η περιοχή του Ύψωνα, όπου έγινε η επιχείρηση της ΥΚΑΝ, παραδόθηκαν χθες στις αρχές της Δημοκρατίας, μετά από σχετικό αίτημα που διαβιβάστηκε μέσω της Νομικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για δυο Ε/κ 49 και 42 ετών και δυο Νιγηριανούς 36 και 30 ετών, ενώ ήδη υπό 8ήμερη κράτηση τελούν, από την Τρίτη, 39χρονος Βόσνιος και 48χρονος Ελληνοκύπριος.


Στυλλού: Η «Κύπρια Φόνισσα» - Το BBC ψάχνει απαντήσεις στα στυγερά της εγκλήματα (pics)


Όπως αναφέρθηκε σήμερα στο δικαστήριο, ο 42χρονος έχει αναφέρει, ανακρινόμενος, κάποια στοιχεία που τον εμπλέκουν στην υπόθεση, ενώ ο 49χρονος δίνει κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται και οι δυο Νιγηριανοί αρνούνται ανάμειξη.

Η υπεράσπιση δεν έφερε ένσταση στην κράτηση τους για περίοδο οκτώ ημερών, σε σχέση με αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομη εισαγωγή, κατοχή και εισαγωγή με σκοπό την προμήθεια σε τρίτο πρόσωπο, ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β`.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως αναμένεται να παραδοθούν, από τις αρχές των Βάσεων, κάποια τεκμήρια που εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν από τη σκηνή.

Η υπόθεση

Εγκέφαλος πίσω από την εισαγωγή των ναρκωτικών φέρεται να είναι ο 39χρονος Βόσνιος, για τον οποίον, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, έφτασαν πληροφορίες ότι εισάγει ναρκωτικά στο νησί, από τον Καναδά, μέσω εμπορευματοκιβωτίων.

Ο 39χρονος τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση από μέλη της ΥΚΑΝ και κατά τη διάρκεια της θεάθηκε να συναντάται δυο φορές με τον 42χρονο, ο οποίος χθες καθοδήγησε οδηγό αρθρωτού για την παράδοση εμπορευματοκιβωτίου, με γυψοσανίδες, που έφθασε από τον Καναδά στο λιμάνι της Λεμεσού.

Το εμπορευματοκιβώτιο, που εισήχθη για λογαριασμό της εταιρείας του 48χρονου Ε/κ, δεύτερου ύποπτου, τοποθετήθηκε έξω από χωράφι που ανήκει στον 49χρονο, στον Ύψωνα, έδαφος που εμπίπτει στην κυριότητα των Βρετανικών Βάσεων. Λίγο αργότερα, ο 42χρονος επέστρεψε μαζί με τον 49χρονο καθώς και τους δυο Νιγηριανούς, που άρχισαν να ξεφορτώνουν το περιεχόμενο του.

Οι έρευνες σε Κύπρο αλλά και εξωτερικό θα έχουν ως στόχο να διασαφηνίσουν τον τρόπο με τον οποίο έφτασε το φορτίο στο λιμάνι Λεμεσού και ποιες διαδικασίες τηρήθηκαν. Η προτεραιότητα των διωκτικών αρχών θα είναι, όπως εντοπίσουν την διαδρομή του φορτίου από τον Καναδά στην Κύπρο, από ποιες χώρες πέρασε αλλά και ποια άτομα εμπλέκονται στην διακίνηση του. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συσκευασίες που εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά ήταν ειδικά διαμορφωμένες μέσα 48 κιβώτια ενώ το εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρθηκε με νταλίκα από το λιμάνι στον Ύψωνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η αξία της κάνναβης ανέρχεται λίγο πάνω από τις 800 χιλιάδες ευρώ αφού κάθε κιλό αξίζει κοντά στις 8 χιλιάδες ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας κύριος Ανδρέας Αγγελίδης είπε, «Στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριών που εξασφάλισε η ΥΚΑΝ σχετικά με παράνομη εισαγωγή εμπορευματοκιβωτίου που πιθανόν να περιείχε ναρκωτικά μέλη της υπηρεσίας έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση εμπορευματοκιβώτια, χώρους αλλά και πρόσωπα. Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρθηκε σε περιοχή της Επαρχίας Λεμεσού που ελέγχεται από την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων. Με την συνδρομή και αφού υπήρξε ενημέρωση με την αστυνομία των Βάσεων μέλη της ΥΚΑΝ επέδραμαν στην συγκεκριμένη περιοχή που βρισκόταν το εμπορευματοκιβώτιο. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σε ειδικά κατασκευασμένα κιβώτια 373 συσκευασίες που ανέρχονται περίπου στα 104 κιλά κάνναβης. Συνελήφθησαν επ` αυτοφώρω 4 πρόσωπα ηλικίας 49, 42, 36 και 30 ετών και κατά την διάρκεια των εξετάσεων αργότερα συνελήφθησαν από την ΥΚΑΝ ακόμα δύο άτομα ηλικίας 39 και 48 χρόνων ετών».

Σχετικά με τις έρευνες ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι, «Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για μία κατάσχεση ποσότητας κάνναβης από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει».

Όσον αφορά τις εξετάσεις ο κύριος Αγγελίδης είπε ότι θα γίνουν συνεχιστούν με τις ανακρίσεις των υπόπτων που τελούν υπό κράτηση ενώ θα γίνει προσεχτική εξέταση των ειδικών συσκευασιών αφού έχει ιδιαίτερη σημασία από ποια υλικά είναι κατασκευασμένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση