ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρουσίαση βιβλίου για τη δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το 1974

Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Πεύκιος Γεωργιάδης» στο ΤΕΠΑΚ την Τετάρτη 17/7 στη Λεμεσό

Ο Σύνδεσμος Επιζησάντων Στρατιωτών του 361 ΤΠ (1974) και το Κυπριακό Ινστιτούτο Επιστημονικών και Ιστορικών Ερευνών, σάς προσκαλούνστην παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Α. Αλεξάνδρου με τίτλο: «361 Τάγμα Πεζικού: Χρονικό προάσπισης προδομένης πατρίδας».

Το 361 Τάγμα Πεζικού με έδρα το Σιχαρί της επαρχίας Κερύνειας κάλυπτε με τα φυλάκιά του ένα ευρύ μέτωπο 20 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινούσε από την Άσπρη Μούττη επί του Πενταδακτύλου, περνούσε από το Δίκωμο και κατέληγε στη Μια Μηλιά. Αυτό το εκτενές μέτωπο κλήθηκε να υπερασπιστεί από τις 20 Ιουλίου, έχοντας απέναντί του επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις και εχθρική υπεροπλία. Μάλιστα ο 3ος Λόχος του Τάγματος, κατάφερε το βράδυ της 20ης Ιουλίου να προωθηθεί και να καταλάβει το ύψωμα Σιαμπάν. Τις επόμενες μέρες οι άνδρες του Τάγματος κράτησαν τις θέσεις τους, έδωσαν άνισες μάχες και δέκτηκαν τις τουρκικές επιθέσεις. Υποχώρησαν μόνο υπό την έντονη πίεση του εχθρού.

Η μάχη που έδωσε ομάδα 17 ατόμων του Τάγματος στις 24 Ιουλίου στην περιοχή του Κουτσοβέντη ήταν καθοριστική για την ανακοπή της τουρκικής προέλασης εν καιρώ εκεχειρίας. Η τραγωδία για το προσωπικό του Τάγματος κορυφώθηκε στις 14 Αυγούστου όταν βρέθηκε να υπερασπίζεται ένα άλλο ευρύ μέτωπο, στα βόρεια του Πενταδακτύλου αυτή τη φορά, από τον Παχύαμμο Κερύνειας, μέχρι τους πρόποδες του Πενταδακτύλου. Η διοίκηση του Τάγματος, κατόπιν διαταγής από το 9ο Τακτικό Συγκρότημα, διενήργησε εσπευσμένη οπισθοχωρητική κίνηση υπό την πίεση του εχθρού. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να εγκαταλειφθούν στο πεδίο της μάχης δύο περίπου λόχοι του Τάγματος. Συνολικός τραγικός απολογισμός της έντονης πολεμικής δράσης του 361 ΤΠ, 87 πεσόντες και αγνοούμενοι, 45 αιχμάλωτοι και 42 τραυματίες.

Το βιβλίο, δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη βιβλίο για το 1974. Πρόκειται για μια επιστημονική μονογραφία που στηρίζει την αφήγηση και τα συμπεράσματα σε 163 προσωπικές συνεντεύξεις αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Τάγματος, σε πολύωρη έρευνα στο αρχείο της Εθνικής Φρουράς και στις εφημερίδες. Αντιμετωπίζει την περίοδο με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Είναι στην ουσία ένα έργο καινοτόμο και πρωτοφανές για την ιστοριογραφία του 1974.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Πεύκιος Γεωργιάδης» στο ΤΕΠΑΚ την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 19:00. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 97876467, 99349706 και 99479197.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X