ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραλίμνι: Πέταξαν τα φθαρτά τους στο δρόμο οι αγρότες

«Έχουν κλείσει όλες οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να μην μπορούν να πουληθούν»

Τα φθαρτά τους στο δρόμο πέταξαν σήμερα οι αγρότες έξω από τις εγκαταστάσεις της ΣΕΔΙΓΕΠ στο Παραλίμνι, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας επειδή, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν επαρκή στήριξη από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου Γεώργιος Μουλαζίμης (Κακουρής) ανέφερε πως «τα πράγματα με τους αγρότες είναι τραγικά. Ο Υπουργός Γεωργίας μας βοηθά όσο μπορεί, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχουν πολλά προϊόντα αδιάθετα» είπε και σημείωσε πως «έχουν κλείσει όλες οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να μην μπορούν να πουληθούν».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους «κυβερνώντας να σκεφθούν τι θα κάνουν για τους αγρότες» αφού όπως εξήγησε «ο κόσμος έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτή την κατάσταση. Το ένα τρίτο των παραγωγών πρέπει να σταματήσει να φυτεύει, ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ερωτηθείς για τη συνεισφορά του κράτους προς τον αγροτικό κόσμο την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Μουλαζίμης απάντησε πως «η κυβέρνηση πλήρωσε ένα ποσό τους ξένους εργάτες, έδωσε και κάποια χρήματα στους παραγωγούς, ωστόσο δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά για να ζήσουμε».

Κληθείς να αναφέρει τι ζητούν οι παραγωγοί από το κράτος κάλεσε «την κυβέρνηση να σκεφτεί τι θα κάνει για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού είναι πολύ σοβαρό. Γνωρίζουμε ότι και το κράτος έχει οικονομικό πρόβλημα αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ και Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκη Γαβριήλ είπε πως «ως ΑΚΕΛ και ως ΕΚΑ έχουμε ζητήσει επανειλημμένα όπως η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θεωρηθεί πληγείσα περιοχή, λόγω κορωνοϊού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισακουστεί και το σημερινό συμβάν είναι ένα απτό παράδειγμα, αφού οι παραγωγοί έχουν αδιάθετα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες και εξευτελιστικές τιμές».

Ο κ. Γαβριήλ επανέλαβε την έκκληση του τόσο «προς το Υπουργείο Γεωργίας όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών να εκπονήσει ξεχωριστό σχέδιο για να επιδοτήσει τους παραγωγούς ούτως ώστε να μπορούν να φυτέψουν τις καλλιέργειες τους. Εχουν στηρίξει τον ξενοδοχειακό κόσμο και καλά κάνουν οι κυβερνώντες, ωστόσο τον αγρότη δυστυχώς τον έχουν ξεχάσει».

Σημείωσε ακόμα ότι «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει δύο ζωντανές μορφές απασχόλησης, το τουριστικό προϊόν και τον γεωργικό τομέα. Δυστυχώς ο γεωργικός τομέας είναι ο φτωχός συγγενής της όλης επιδότησης που υπάρχει μέχρι σήμερα» είπε και πρόσθεσε πως «έκκληση μας προς το Υπουργείο είναι όπως εκπονήσει άμεσα σχέδιο αποζημίωσης των γεωργών, τουλάχιστον στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου βρίσκονται στα χείλη του γκρεμού και είναι αδύνατον να αντέξουν πλέον».

Εξήγησε μάλιστα πως «όταν το κόστος των παραγωγών για ένα κιβώτιο αγγουράκια είναι 40 – 45 σέντ το κιλό και ο αγρότης θα πληρωθεί 2- 3 σεντ το κιλό, σημαίνει ότι εργάζεται εις βάρος της οικογένειας του. Αυτά τα έξοδα δεν μπορεί να τα καλύψει από μόνος του ο γεωργός και χρειάζεται άμεσα τη στήριξη του κράτους».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τάκκας, εκπρόσωπος Τύπου της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου και παραγωγός ανέφερε ότι «σήμερα πετάξαμε στο δρόμο αγγουράκια γιατί είναι αδιάθετα αφού υπάρχει υπερπαραγωγή. Η Κύπρος γέμισε αγρότες απρογραμμάτιστα και δεν μπορεί πλέον ο αγροτικός κόσμος να ζήσει»».

Εξήγησε πως «σήμερα τα αγγουράκια, οι ντομάτες και οι πατάτες κοστολογούνται 40 – 45 σεντ το κιλό και ο παραγωγός θα πληρωθεί 5 – 10 σεντ το κιλό. Πως θα ζήσει ο αγρότης πως θα βγάλει τα έξοδα του, τα οποία είναι τεράστια» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «εάν δεν έρθει αρωγός η πολιτεία να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, θα έρθει εποχή που θα φέρνουμε εισαγόμενα προϊόντα για τον κόσμο».

Είπε ακόμα ότι «τρέχουν όλοι να βοηθήσουν τους πάντες και τα πάντα, αλλά την γεωργία κανένας δεν την προσέχει. Μπορεί ο Υπουργός Γεωργίας να θέλει να βοηθήσει αλλά ο περίγυρος του δεν τον αφήνει να βοηθήσει» είπε και πρόσθεσε πως «εάν δεν αλλάξει το καθεστώς οι γεωργοί δεν μπορούμε να ζήσουμε. Εάν δεν αποχωρήσει κόσμος από τη γεωργία, η ποινή μας είναι μία, θα εγκαταλείψουμε το επάγγελμα, αφού δεν υπάρχει πλέον σωτηρία για τον αγρότη, ο οποίος θα είναι μέσα στα χρέη και δεν θα μπορεί να φυτέψει προϊόντα. Το κοστολόγιο είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς θα καταρρεύσουν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση