ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Brexit - Νέα απόρριψη όλων των εναλλακτικών επιλογών

Σε αδιέξοδο η Βρετανία

Κατά και των τεσσάρων επιλογών για εναλλακτικά σχέδια του Brexit που τέθηκαν ενώπιόν τους ψήφισαν για δεύτερη φορά οι Βρετανοί βουλευτές το βράδυ της Δευτέρας.

Η πρόταση για μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ που είχε κατατεθεί από τον Συντηρητικό βουλευτή Κεν Κλαρκ καταψηφίστηκε με μόλις τρεις ψήφους διαφορά, 273 υπέρ έναντι 276 κατά.

Τις περισσότερες ψήφους κέρδισε η πρόταση του Εργατικού Πίτερ Κάιλ για δημοψήφισμα που θα επιβεβαιώνει την όποια τελική συμφωνία, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 280 ψήφους. Εναντίον όμως τάχθηκαν 292 βουλευτές.

Η πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά με μια τελωνειακή ρύθμιση του Συντηρητικού βουλευτή Νικ Μπόουλς ηττήθηκε με 261 έναντι 282 ψήφους. Ο κ. Μπόουλς αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται.

Η πρόταση που όριζε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας έως τις 10 Απριλίου η Βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει είτε υπέρ του ‘no deal’ είτε υπέρ της ανάκλησης του Άρθρου 50 καταψηφίστηκε με 191 ψήφους έναντι 292.

Οι βουλευτές που κίνησαν τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της ημερήσιας διάταξης και για την προσεχή Τετάρτη, μην αποκλείοντας έναν τρίτο γύρο ψηφοφοριών.

Άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία είχε πει ούτως ή άλλως ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύεται από τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να επαναφέρει για τέταρτη φορά τη δική της συμφωνία.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τόνισε ότι ο νόμος ορίζει πως αν δεν υπάρξει έγκριση συμφωνίας η χώρα θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι για να κατατεθεί αίτημα παράτασης του Άρθρου 50 στις Βρυξέλλες θα πρέπει να δοθεί μία «αξιόπιστη» πρόταση για το πώς θα αξιοποιηθεί ο πρόσθετος χρόνος.

Ο κ. Μπάρκλεϊ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για επικύρωση μιας συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όντως η πρωθυπουργός θα επαναφέρει για μια τέταρτη απόπειρα τη δική της συμφωνία για το Brexit εντός της εβδομάδας.

Απαντώντας ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι ήταν «απογοητευτικό» το ατελέσφορο της διαδικασίας για δεύτερη φορά, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει και μια τρίτη απόπειρα για εξασφάλιση πλειοψηφίας για ένα εναλλακτικό σχέδιο την Τετάρτη.

Η πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση από τους Remainers στην κυβέρνησή και στο κόμμα της να αποδεχθεί ένα πιο «μαλακό» Brexit. Από την άλλη πλευρά τελεί υπό την απειλή παραιτήσεων από τους Brexiteers υπουργούς της σε περίπτωση που υιοθετήσει ένα μοντέλο μαλακού Brexit.

Η κα Μέι έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο διάρκειας πέντε ωρών για το πρωί της Τρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση