ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πως επηρεάζουν τα εσώρουχα τη γονιμότητα του άνδρα

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Τα στενά εσώρουχα μπορεί να είναι εχθρός της γονιμότητας του άνδρα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη με 656 άνδρες διαπίστωσαν πως όσοι φορούσαν φαρδιά μπόξερ είχαν 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων απ’ ό,τι άνδρες με στενά μπόξερ ή σλιπ.

Η αιτία πιθανώς είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους όρχεις, όταν αυτοί ωθούνται προς το σώμα με τα στενά μπόξερ και σλιπ.

Η παραγωγή των σπερματοζωαρίων γίνεται από τους όρχεις, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στις θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών Κελσίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι όρχεις βρίσκονται έξω από το σώμα του άνδρα, η μέση θερμοκρασία του οποίου είναι πάνω από 36,5o C.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απλή αλλαγή στον τύπο των εσωρούχων που φορά ένας άνδρας θα μπορούσε να βελτιώσει τη γονιμότητά του.

Κινητικότητα και μορφολογία

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν άνδρες οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε μία Κλινική Γονιμότητας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction, οι άνδρες που προτιμούσαν φαρδιά μπόξερ είχαν 33% περισσότερα κινητικά σπερματοζωάρια.

Είχαν επίσης κατά 17% υψηλότερο ολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με όσους φορούσαν στενά εσώρουχα.

Ωστόσο η μορφολογία των σπερματοζωαρίων ήταν παρόμοια, ανεξαρτήτως των εσωρούχων. Το ίδιο και η ποιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων.

Η συγκέντρωση, ο ολικός αριθμός, η κινητικότητα, η μορφολογία και η ποιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων αποτελούν δείκτες γονιμότητας.

Στην ερμηνεία των ευρημάτων τους οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να πλήξουν το σπέρμα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη ηλικία του άνδρα, το πλεονάζον σωματικό βάρος και συνήθειες όπως το κάπνισμα και η χρήση σάουνας.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, αλλά η παρούσα είναι η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα.

Χαμηλή FSH

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στους άνδρες με φαρδιά εσώρουχα ήταν μειωμένα κατά 14% τα επίπεδα της ορμόνης FSH.

Η ορμόνη αυτή παράγεται από τον εγκέφαλο και δίνει την εντολή στους όρχεις να αρχίσουν την παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων.

Το εύρημα της νέας μελέτης υποδηλώνει ότι η FSH υπερπαράγεται για να αντισταθμίσει την υπερθέρμανση των όρχεων στους άνδρες με στενά εσώρουχα.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη νέα μελέτη είχαν ηλικία 18-56 ετών. Όλοι παρείχαν δείγματα σπέρματος και αίματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το είδος των εσωρούχων που χρησιμοποιούσαν κατά τους 3 τελευταίους μήνες.

Το 53% φορούσαν φαρδιά μπόξερ, ενώ οι υπόλοιποι πιο στενά εσώρουχα.

«Για να αλλάξει ολόκληρος ο πληθυσμός των σπερματοζωαρίων απαιτείται χρονικό διάστημα σχεδόν 3 μηνών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jorge Chavarro, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ.

Και συνέχισε: «Η αναπαραγωγή είναι ομαδική διαδικασία. Επομένως οι άνδρες στα υπογόνιμα ζευγάρια καλό είναι να προσέχουν και το τι κάνουν οι ίδιοι για να διευκολύνουν τη σύλληψη».

 

Πηγή: iatropedia 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X