ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όσφρηση: Πόσο την επηρεάζει ο κορωνοϊός

Πόσο γρήγορα επανέρχεται

Η μειωμένη ή αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης – η λεγόμενη οσφρητική δυσλειτουργία- είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ αυτών που εμφανίζουν τα άτομα που νοσούν από την COVID-19. Όπως περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Laryngoscope, οι ερευνητές έψαξαν πρόσφατα στην ιατρική βιβλιογραφία για μελέτες που αναφέρουν αλλαγές στις οσφρητικές δομές που ανιχνεύονται μέσω απεικονιστικών εξετάσεων σε ασθενείς με COVID-19.

Από τα ευρήματα, έγινε γνωστό πως ο επιπολασμός μίας ανωμαλίας της οσφρητικής σχισμής ήταν σχεδόν 16 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19 και η οσφρητική δυσλειτουργία 63% συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (4%). Οι οσφρητικές σχισμές είναι αυτές που παρέχουν έναν κρίσιμο δίαυλο ή κανάλι για να φτάσουν τα μόρια του αέρα στους αισθητήριους οσφρητικούς νευρώνες που συνδέονται με τον εγκέφαλο και έτσι επιτρέπουν στο άτομο να αντιλαμβάνεται τις μυρωδιές.

«Πριν από τη μελέτη αυτή, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν πως η απώλεια της όσφρησης στους ασθενείς της COVID-19 οφειλόταν κυρίως σε φλεγμονή και βλάβη των οσφρητικών νεύρων. Τώρα όμως, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από την ιατρική απεικόνιση που δείχνουν πως η απώλεια της όσφρησης οφείλεται σε οίδημα και απόφραξη των ρινικών διόδων που διοχετεύουν τις οσμές» τόνισε ο Neville Wei Yang Teo, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης.

«Αυτό είναι ένα καλό νέο για τους ασθενείς που θέλουν να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης, καθώς αυτές οι αποφράξεις αναμένεται να υποχωρήσουν με τον καιρό, ενώ η νευρική βλάβη συγκριτικά θα ήταν πιθανώς πιο δύσκολο να ανακάμψει» τόνισε η Claire Jing-Wen Tan, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Όπως πρόσθεσε ωστόσο η ίδια «τα ευρήματα αυτά μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν πλήρως όσους πάσχουν από παρατεταμένη οσφρητική δυσλειτουργία και περαιτέρω μελέτες που θα αξιολογήσουν ασθενείς αυτής της ομάδας μπορεί να δώσουν καλύτερες και περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες».

ygeiamou.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X