ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέο ξέσπασμα της Γρίπης Α τέλη Φεβρουαρίου;

Γρίπη Β, εμβόλιο και δραστηριότητα του ιού

Για τον φόβο νέας έξαρσης των κρουσμάτων του ιού της Γρίπης Α περί τα τέλη Φεβρουαρίου γίνεται λόγος τις τελευταίες ώρες, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να παρουσιάζει ύφεση το φαινόμενο. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Υπεύθυνης Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρίας Κολιού, στο 24News, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, αν και φέτος η κατάσταση είναι απρόβλεπτη.


«Ο Σταύρος φώναζε για να μην βήξει, πονούσε πολύ τους πνεύμονές του» (Vids)


Ανεπίσημη ακόμα η ύφεση

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, οι εκτιμήσεις περί νέας έξαρσης κρουσμάτων του ιού, δεν γίνονται από αρμόδιους, αλλά από αναρμόδιους, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας ουδέποτε τοποθετήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ακόμα δεν είναι επίσημη η ύφεση του φαινομένου, καθώς, για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουν τρεις εβδομάδες. Τώρα διανύουμε την δεύτερη βδομάδα κατά την οποία φαίνεται να υπάρχει ύφεση, «αλλά, συνήθως, τα κύματα εποχιακής γρίπης, είναι μονοκόρυφα, δηλαδή δεν ανακάμπτουν, δεν έχουν δεύτερη υποτροπή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας, καθώς η φετινή χρονιά είναι απρόβλεπτη», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την ύφεση που παρατηρείται, πρόσθεσε ότι, εάν φανεί ότι παραμένει σταθερή την τρέχουσα βδομάδα, αλλά και την επόμενη, θα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι είναι μόνιμη και πιο επίσημη. Τα περί νέας έξαρσης, ίσως να προκύπτουν από τον φόβο νέας επιδείνωσης του καιρού, ήταν η άποψη που εξέφρασε η κ. Κολιού, παρ’ όλ’ αυτά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει επίσημα και με βεβαιότητα την εξέλιξη. Ωστόσο, η μέχρι σήμερα εμπειρία, επανέλαβε, δείχνει ότι τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν περισσότερες από μία κορυφώσεις.

Ύφεση και στην προσέλευση στα νοσοκομεία

Τα στοιχεία φανερώνουν του λόγου το αληθές, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις της κ. Κολιού, καθώς η επισκεψιμότητα στα ιατρεία και στα νοσοκομεία παρουσιάζει ύφεση. Η πληρότητα, όμως, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε, αποδίδοντάς την στον πανικό που διακατέχει το κοινό.

Η ύφεση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια της επισκεψιμότητας ενδεχομένως να προκύπτει και από το γεγονός ότι το κοινό άρχισε να λαμβάνει τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που δημοσιοποιεί από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε η κ. Κολιού.

Γρίπη Β, εμβόλιο και δραστηριότητα του ιού

Οποιοσδήποτε ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μπορεί να λάβει το εμβόλιο της γρίπης ακόμα και τώρα, καθώς η δραστηριότητα του ιού εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές, ακόμα και τα τέλη Απριλίου, ανέφερε η κ. Κολιού.

Το εμβόλιο προστατεύει και από την Γρίπη Β, που αποτελεί έναν άλλον τύπο του ιού, είπε. Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με του τύπου της Γρίπης Α και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια λοίμωξη. Η «Β» διευκρίνισε, εμφανίζεται συνήθως μετά το τέλος της «Α», γι’ αυτό, ακόμα και κάποιο άτομο που έχει προσβληθεί ήδη από Γρίπη Α, μπορεί να λάβει το εμβόλιο (περιέχει δύο τύπους Α και έναν τύπο Β), για να προλάβει ενδεχόμενη προσβολή από τον τύπο «Β».

Ολοκληρώνοντας, η κ. Κολιού εξήγησε ότι η Γρίπη Β είναι πιο σπάνια από την Γρίπη Α και είναι λιγότερο επικίνδυνη από την άποψη ότι δεν προκαλεί πανδημίες όπως η «Α». Ωστόσο, κατά την περσινή περίοδο, υπογράμμισε, κυρίως μας είχε ταλαιπωρήσει η Γρίπη Β.

Έκκληση για μέτρα προστασίας

Η κ. Κολιού απευθύνει εκ νέου έκκληση στο κοινό όπως λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τους κανόνες προστασίας από την γρίπη:

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, λόγω έξαρσης της εποχιακής γρίπης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο, προτρέπει το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

- Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.

- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

- Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

- Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Σημειώνεται δε πως το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X