ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Να γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όταν βρισκόμαστε σε μια καμπίνα

Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να κάθονται σε παράθυρο όταν πετάνε με αεροπλάνο. Ειδικά αν δεν έχεις ταξιδέψει πολλές φορές στη ζωή σου με αεροπλάνο, είναι υπέροχο να αγναντεύεις τη Γη από ψηλά και να παρακολουθείς τις εντυπωσιακές διαδικασίες της απογείωσης και της προσγείωσης.

Υπάρχει, όμως, μια παγίδα. Μπορεί να είναι τρομερό το συναίσθημα να κοιτάς τον κόσμο από ψηλά, αλλά θα πρέπει να ξέρεις πως σε μεγάλα ύψη το δέρμα μας είναι πιο επιρρεπές στο να υποστεί ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου. Αν και τα περισσότερα παράθυρα αεροπλάνων εμποδίζουν τις ακτίνες UVB να πέσουν πάνω μας, δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και με τις ακτίνες UVA, οι οποίες περνούν από τα παράθυρα και μπορεί να είναι «πολύ πιο έντονες σε μεγαλύτερα υψόμετρα», όπως είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας Marisa Garshick στο Travel+Leisure.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό JAMA Dermatology, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να πετάς 56,6 λεπτά σε μεγάλο υψόμετρο ισοδυναμεί, από άποψη ακτινοβολίας, με το να κάνεις 20 λεπτά σολάριουμ. Επίσης, μια ανάλυση βρήκε ότι οι πιλότοι και το πλήρωμα καμπίνας έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν μελάνωμα και υπεύθυνη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όταν βρισκόμαστε σε μια καμπίνα γεμάτη ηλιακή ακτινοβολία; Θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όταν πετάμε και να ξαναβάζουμε κάθε δύο ώρες. Μπορείς να βρεις μικρές συσκευασίες -γιατί μεγάλες δεν επιτρέπεται- και να θυμάσαι να ξαναβάζεις ανά δύο ώρες κατά τη διάρκεια της πτήσης σου.

Διαφορετικά, μια άλλη λύση θα ήταν να κάθεσαι σε θέση διαδρόμου. Το να κλείσεις το σκίαστρο θα μπορούσε να είναι μια ακόμη λύση, αλλά ίσως θεωρηθεί λίγο εγωιστικό από τους διπλανούς. Όπως και να έχει θα πρέπει να έχεις κατά νου πως οι πιο επικίνδυνες ώρες για να σε βλάψει η ηλιακή ακτινοβολία είναι από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.

Πηγή: Lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X