ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΓεΣΥ: Φάρμακα με την σέσουλα οι Κύπριοι

Τι έβγαλε ο πρώτος μήνας εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Μια... αδυναμία στα φάρμακα ανέκαθεν την είχαμε ως Κύπριοι, ωστόσο αυτό παρατηρείται και μέσα από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας στο νησί μας. Ο απολογισμός δείχνει αύξηση στους αριθμούς και προβληματισμό των φαρμακοποιών, λόγω συνταγογραφήσεων από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του συναδέλφου, Απόστολου Τομαρά, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», η τιμή του φαρμάκου στο περιβάλλον του ΓεΣΥ αποτελεί την κυριότερη αιτία για την οποία παρατηρείται αύξηση στις συνταγογραφήσεις. «Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αφορούν το κομμάτι της συνταγογράφησης φαρμάκων, που με βάση τα στοιχεία θεωρείται μεγάλη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημειώνεται ότι «έχει παρατηρηθεί πως μια μεγάλη μερίδα γιατρών συνταγογραφούν τα πρωτότυπα φάρμακα που είναι ακριβότερα και όχι τα γενόσημα (εκεί και όπου υπάρχουν), γεγονός που δεν αποκλείεται να ανεβάσει το κόστος. Η κατάσταση αυτή, φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στους φαρμακοποιούς αφενός γιατί είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν αποθέματα ακριβών φαρμάκων, και αφετέρου τους δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας».

Παραπεμπτικά για «ψύλλου πήδημα»

Άλλο ένα πρόβλημα που παρατηρείται κατά τον πρώτο μήνα του ΓεΣΥ, είναι η αυξημένη ζήτηση των παραπεμπτικών, με την παραμικρή αφορμή. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η ζήτηση παρατηρείται κυρίως στα παραπεμπτικά για κλινικές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. 

«Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης παρατηρείται μεγάλη ζήτηση και τεράστιος όγκος δουλειάς, με την κατάσταση σε αρκετές περιπτώσεις να είναι προβληματική, ιδιαίτερα στα λίγα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα που έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα φάρμακα και τα παραπεμπτικά θα επιλυθούν με τον καθορισμό πρωτοκόλλων και διαδικασιών, καθώς και με τον περιορισμό του δικαιώματος συνταγογράφησης στους ειδικούς ιατρούς». 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση