ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γρίπη: Έξι αλήθειες για τον ιό που πολλοί θεωρούν μύθους

Πολλοί εξακολουθούν να έχουν ασαφή εικόνα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έξαρση της γρίπης. Μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα, οι επιστήμονες περιμένουν πολλά κρούσματα.

Οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ιού και συνιστούν ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχασμό. Αυτό σημαίνει πως η εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων θα πρέπει μέσα σε 48 ώρες να μας οδηγήσει στο γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει για τα επόμενα θεραπευτικά βήματα

Ωστόσο, όποιος ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αναζητά ιατρική συμβουλή ακόμη πιο σύντομα, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης.

Κι ενώ η γρίπη είναι «παρούσα» κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολλοί εξακολουθούν να έχουν ασαφή εικόνα για τον ιο, τη συμπεριφορά του και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει.

Δείτε 6 αλήθειες για τη γρίπη, που πολλοί θεωρούν ότι είναι... «μύθοι».

1. Ο ιός της γρίπης «ζει» στις επιφάνειες : Συγκεκριμένα μπορεί να επιβιώσει πάνω σε πόμολα, τραπέζια, τηλεχειριστήρια και άλλες σκληρές επιφάνειες μέχρι και 24 ώρες! Ο ιός διασπείρεται στις επιφάνειες με τα χέρια και τα σταγονίδια της αναπνοής (βήχας, φτέρνισμα) των ασθενών. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο το σχολαστικό πλύσιμο και η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων.

2. Το εμβόλιο χρειάζεται γιατί ο άνθρωπος δεν έχει φυσική, ούτε χρόνια ανοσία στη γρίπη: Για να αποκτήσει κανείς ανοσία απέναντι σε ένα ιό, πρέπει να τον «κολλήσει», άρα και να ρισκάρει την εμφάνιση επιπλοκών. Επιπλέον, ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο άρα αν πάθουμε μια χρονιά δε σημαίνει ότι θα είμαστε «οκ» για τις επόμενες. Για τον ίδιο λόγο, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, κάθε χρόνο, κατά προτίμηση από μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου.

3. Η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα: Πολλοί πιστεύουν ότι η γρίπη είναι απλώς ένα «πιο βαρύ» κρυολόγημα. Πράγματι, η πλειονότητα των ασθενών περνούν τη γρίπη με συμπτώματα που δεν εμπνέουν ανησυχία. Ωστόσο, μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο, έως 40.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης και των επιπλοκών της. Πιο ευάλωτοι στη σοβαρή νόσηση και τις επιπλοκές είναι όσοι για οποιοδήποτε λόγο έχουν επιβαρυμένη υγεία ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Η γρίπη μεταδίδεται πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα: Μια με δύο μέρες πριν εκδηλώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα, ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η γρίπη ανήκει στις ιώσεις με μεγάλη μεταδοτικότητα. Εφόσον δεν υπάρχει βήχας ή φτέρνισμα η μετάδοση γίνεται μέσω των χεριών, που αφήνουν τον ιό πάνω στις επιφάνειες.

5. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη: Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις του χειμώνα, έτσι και η γρίπη «κάνει τον κύκλο» της. Τα αντιικά φάρμακα που κυκλοφορούν χορηγούνται υπό προϋποθέσεις τις οποίες προσδιορίζει ο θεράπων γιατρός. Αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τη γρίπη, αλλά βοηθούν τον ασθενή να αναρρώσει ταχύτερα και να αποφύγει τις επιπλοκές. Άλλα είδη φαρμάκων χορηγούνται στους ασθενείς με γρίπη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων (πχ αντιπυρετικά, αντιβηχικά) ή για να αντιμετωπιστεί κάποια επιπλοκή.

6. Κάποιος μπορεί να πάθει γρίπη και το καλοκαίρι: Ο ιός της γρίπης εμφανίζει έξαρση κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο, παραμένει σε κυκλοφορία και προκαλεί σποραδικά κρούσματα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι. Ένας συνηθισμένος τρόπος να πάθει κανείς γρίπη το καλοκαίρι είναι να ταξιδέψει σε περιοχή όπου είναι χειμώνας!

 


Πηγή: onmed

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Lifestyle: Τελευταία Ενημέρωση

X