ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προσοχή: Αυτές οι 5 τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Δείτε ποιες είναι

Δεν αποτελεί μυστικό ότι καθημερινές συνήθειες, όπως το σολάριουμ και το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Γνωρίζετε όμως ότι το ίδιο ισχύει και για κάποιες τροφές;

Αν και δεν υπάρχει κάποια μεμονωμένη τροφή που να προκαλεί άμεσα καρκίνο, ορισμένοι τρόποι μαγειρέματος, πρακτικές καλλιέργειας και συστατικά, έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε για πάντα τις αγαπημένες σας τροφές.

Παράλληλα όμως με την αγαπημένη σας πίτσα, πρέπει να καταναλώνετε συστηματικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Δείτε 5 τροφές που πρέπει να τρώτε όσο πιο αραιά γίνεται, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου:

Κόκκινο κρέας

Το ψητό κοτόπουλο και η γαλοπούλα αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, τα επεξεργασμένα κρέατα όμως, όπως τα αλλαντικά (μπέικον, σαλάμια, χοτ ντογκ κλπ.) περιέχουν πολλά νιτρώδη και νιτρικά, τα οποία είναι καρκινογόνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει επίσης συνδεθεί με καρκίνο του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση του 2015, το ψήσιμο του κρέατος σε ανοιχτή φωτιά, όπως το μπάρμπεκιου, παράγει ενώσεις που προκαλούν καρκίνο.

Υδρογονωμένα λιπαρά

Είναι επεξεργασμένα φυτικά έλαια (φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, σογέλαιο κλπ) και βρίσκονται στην πλειοψηφία των συσκευασμένων γλυκισμάτων (μπισκότα, τσουρέκια, κεϊκ κλπ) , στις μαργαρίνες, τα εδέσματα, στο γρήγορο φαγητό κλπ.

Είναι στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου και έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τη γεύση και τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων, που συνήθως αναφέρονται ως τρανς λιπαρά, συνδέεται με τους καρκίνους του μαστού και του ορθού.

Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, αποφεύγετε οτιδήποτε έχει τις λέξεις «υδρογονωμένο» ή «μερικώς υδρογονωμένο» μεταξύ των αναφερόμενων συστατικών.

Κονσέρβες

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα σε κονσέρβα μπορεί να είναι καρκινογόνα, λόγω μιας χημικής ένωσης που ονομάζεται δισφαινόλη-Α (BPA) και βρίσκεται στην εσωτερική επικάλυψη της κονσέρβας. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί επίσης και με πρόκληση διαβήτη τύπου 2.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ομόφωνη άποψη σχετικά με το αν υπάρχει αρκετή BPA στις κονσέρβες για να προκληθεί καρκίνος ή αν μεταφέρεται στα τρόφιμα που αυτές περιέχουν. Εάν αγοράζετε κονσέρβες, βεβαιωθείτε ότι το κουτί φέρει σαφώς την ένδειξη «χωρίς BPA» και περιορίστε την κατανάλωσή τους το πολύ σε μία μερίδα την ημέρα.

Τουρσιά

Είναι πολύ νόστιμα και αποτελούν ιδανικό μεζέ και συνοδευτικό πολλών πιάτων, οι ειδικοί προειδοποιούν όμως ότι η συχνή κατανάλωσή τους, συνδέεται με καρκίνο του στομάχου.

Πολλά λαχανικά τουρσί, όπως το ξυνολάχανο, περιέχουν προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που ωφελούν την υγεία του εντέρου.

Μην τα αποκλείετε εντελώς από τη διατροφή σας, απλά φροντίστε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Μην αμελείτε επίσης την κατανάλωση μπαχαρικών, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τον κουρκουμά, την κανέλα, τη ρίγανη, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τον βασιλικό, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το φρέσκο σκόρδο και το κρεμμύδι.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος, του μαστού και του ορθού. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Food & Drink: Τελευταία Ενημέρωση

X
X