ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
31° Λευκωσία,
23 Ιουλίου, 2021
sport fm - listen live

Γιατί τόσος «χαμός» για ένα Συνέδριο Γονιμότητας;

Από το βίντεο, στις αντιδράσεις κι από κει στην ακύρωση του Συνεδρίου

Μαριλού Χατζηκλεάνθους

Ένα συνέδριο για την υπογονιμότητα και το σχετικό βίντεο προώθησης έχει σταθεί τις τελευταίες μέρες η αφορμή για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων και τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη σαν ντόμινο.

Στο βίντεο της εκδήλωσης φαίνεται μια γυναίκα, η οποία έχει κλείσει τα 40 της χρόνια, να «απολογείται» στον εαυτό της και στην κοινωνία για το γεγονός ότι έβαλε ως προτεραιότητα στη ζωή της την εκπαίδευση και την καριέρα της, αντί να κάνει οικογένεια.

Στο εν λόγω βίντεο «ακούγεται» η σκέψη της γυναίκας να λέει τα ακόλουθα: «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα». 

Το διαφημιστικό σποτ με τη δημοσίευσή του προκάλεσε αμέτρητες αντιδράσεις, αρχικά από διάφορους χρήστες, οι οποίοι σε σχόλια κάτω από το βίντεο εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό».

Επώνυμοι καταδικάζουν το σποτ και αποσύρουν τις συμμετοχές τους

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση αρκετών επωνύμων, αφού θα συμμετείχαν με τον τρόπο τους στο εν λόγω συνέδριο. Η αρχή έγινε με τη γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, η οποία αρχικά είχε δεχθεί να στηρίξει το Συνέδριο, ωστόσο με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram ξεκαθάρισε τη θέση της.

 

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και άλλοι επώνυμοι, ανάμεσά τους η Ελεωνόρα Μελέτη, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Πέγκυ Ζήνα κλπ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Εleonora Meleti (@nonoram)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by stam_tsimtsili (@stam_tsimtsili)

 

Απόσυρση χορηγών επικοινωνίας 

Με τις φωνές εναντίον του Συνεδρίου να πληθαίνουν, ξεκίνησαν να αποσύρονται και διάφοροι χορηγοί επικοινωνίας και υποστηρικτές.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της, ενώ με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επεσήμανε ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.


Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Γενική Γραμματεία, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της, με πλήθος χορηγών να αποσύρουν κι αυτοί τις χορηγίες τους.

Η «αντίθετη» πλευρά και η «παρερμήνευση»

Τις προθέσεις τους έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν άτομα από την «πλευρά» του Συνεδρίου, κάνοντας λόγο για παρερμήνευση του μηνύματος, που ήθελε να περάσει το σχετικό σποτ.

Ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε τη δική του άποψη, λέγοντας καταρχάς πως το ΕΣΡ έχει εγκρίνει το εν λόγω βίντεο, το οποίο προβάλλεται εδώ και μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση και επιπλέον διευκρινίζοντας ότι: «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας».

Επιπλέον, η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, η οποία είναι και η εμπνεύστρια του σποτ προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αναφέροντας:

«Έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά και αρχίζει ο απολογισμός. Πέρασες στο πανεπιστήμιο, έπιασες μια καλή δουλειά, γνώρισες τον άντρα των ονείρων σου και ξαφνικά... μαθαίνεις πως αυτό το τέσσερα στο διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. "Φωνές: Άντε τι κάθεσαι! Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;" Τι έκανα λάθος; Τίποτα δεν έκανες λάθος! Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια ΑΥΡΙΟ! Φρόντισε να ενημερωθείς ΣΗΜΕΡΑ!.» Αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σε αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δική μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα "έπρεπε". Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως Ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου... η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση. [...] Μου ζητήθηκε να γράψω το κείμενο για ένα κοινωνικό μήνυμα με θέμα τη γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι δημοσιογράφος και έχω γράψει παρά πολλά κείμενα μετά από έρευνα. Τα ιατρικά δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα πως η έλλειψη γνώσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους της γυναικείας υπογονιμότητας. Δυστυχώς, δεν μπορώ ν' ανατρέψω τα ιατρικά δεδομένα. Ακόμα και εγώ η ίδια αν είχα τη γνώση που έχω σήμερα, θα τα είχα κάνει όλα αλλιώς. [...] Από πότε όμως είναι κακό να ενημερώνεται κάποιος όπως τονίζει το σποτ; Στο κοινωνικό μήνυμα έχω τονίσει δύο λέξεις: "ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει κάνει λάθος!" και φυσικά" ΑΝ ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια..." Μπορεί να ονειρεύεσαι κάτι άλλο στη ζωή σου. Απλά ενημερώσου! Αυτό τονίζει το μήνυμα, να διώξεις τις ενοχές που σου φορτώνουν οι άλλοι και φυσικά να ενημερωθείς σωστά! Προσπαθήστε να βλέπετε και να κρίνετε σωστά ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι».

Η τελευταία πράξη

Οι διοργανωτές, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας (14/06) στην ακύρωση του Συνεδρίου, γεγονός το οποίο έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης τους.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, η απόφαση για την ακύρωση ήταν ομόφωνη, «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Μαριλού Χατζηκλεάνθους

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση