ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

De Ζαβού: Ημι- παράνομος χώρος…

Η ανυπαρξία ή η ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών σε συνδυασμό με την παθητικότητα που δείχνει η Πολιτεία, έχουν πλέον καταστήσει το χώρο του ποδοσφαίρου… «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τον wanna be «νονό»

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Κάπως έτσι έχει καταντήσει το ποδόσφαιρο. Ακριβώς όπως το λέει ο τίτλος του κειμένου. Ένας χώρος, κυρίως αθλητικός, ο οποίος όμως πλέον έχει παραδοθεί στα χέρια του κάθε άσχετου και μάλλον παράνομου. Συνδυάζει και τα δύο. Νόμιμη κάλυψη με παράνομη δράση. Κάτι σαν ημι- παράνομο… ένα πράγμα.

Εξελίχθηκε σ’ ένα τοπίο, όπου ο «καλοθελητής» μπορεί να βολτάρει έχοντας στο μυαλό του πώς να κάνει λεφτά. Στο πι και φι κιόλας.. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει πολλά, παρά μόνο να στοιχηματίζει, να έχει διασυνδέσεις και κάποιου είδους ισχύ.

Εκ των δεδομένων κιόλας, δεν έχει και πολλά πράγματα να φοβάται. Για την Κύπρο μιλάμε. Απολαμβάνουν κατά κάποιο τρόπο, κάποιου είδους ασυλία. Κανείς δεν τους ενοχλεί, δεν απειλούνται και όπως δείχνει το πράγμα ούτε και πρόκειται να.

Η ανυπαρξία ή η ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών σε συνδυασμό με την παθητικότητα που δείχνει η Πολιτεία, έχουν πλέον καταστήσει το χώρο του ποδοσφαίρου… «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τον wanna be «νονό».

Το όλο σκηνικό γίνεται ακόμη πιο εύκολο για δαύτους, με την απουσία του κόσμου. Ακριβώς η απουσία του κοινού που αγαπάει την ομάδα, που στηρίζει από κοντά τη δράση της, που πληρώνει εισιτήριο για να παρευρεθεί σ’ ένα ματς, έχει αδειάσει το χώρο. Έχει κάνει στην άκρη το κοινό παραχωρώντας τη θέση του στους «ημι- παράνομους».

Μιλώντας για το άθλημα ως παιγνίδι, απλά πλέον δεν υπάρχει. Είναι τόσο απλό, όπως το έλεγε ο στοχαστής στις αρχές του περασμένου αιώνα «Το ποδόσφαιρο χωρίς τον κόσμο είναι ένα τίποτα».

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο έχουμε πλέον φτάσει. Στο τίποτα. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε, είναι έτσι και αλλιώς εύκολα αντιληπτό, ότι ένα παιγνίδι δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς την παρουσία των θεατών γιατί ακριβώς είναι μέρος αυτού.

Δικαίως πάντως το κοινό απέχει από το παιγνίδι. Τι να πάει και τι να δει ένας σώφρων άνθρωπος; Αφού πλέον το παιγνίδι δεν υπάρχει. Υπάρχει απλά, ένας ημι- παράνομος χώρος με παράνομες πράξεις.

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

X