ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΠΟΕΛ: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…

Ο Πάολο Τραμετσάνι δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο και ο κόσμος άρχισε να διερωτάται (εύλογα) εάν τελικά οι «γαλαζοκίτρινοι» μπορούν να... χάσουν (!) τον φετινό τίτλο

Κάτι που επαναλαμβάνεται διαρκώς και μάλιστα συνεχόμενα παύει να είναι σύμπτωση. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να δουν στον ΑΠΟΕΛ πολύ προσεχτικά τι φταίει - κυρίως ο προπονητής που είναι ο αρχηγός της ομάδας στο αγωνιστικό κομμάτι - και οι «γαλαζοκίτρινοι» δεν μπορούν να κερδίσουν στο ΓΣΠ εδώ και πέντε (!) αγώνες.

Συγκεκριμένα πρέπει να πάμε πίσω στις 12 Ιανουαρίου όπου ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 4-0 της Ανόρθωσης για να βρούμε την τελευταία εντός έδρας νίκης της ομάδας. Αντίστοιχα με Αλκή, Πάφο, Σαλαμίνα, ΑΕΚ και Ομόνοια, οι «γαλαζοκίτρινοι» πέταξαν βαθμούς. Δεν χάθηκαν όλοι οι βαθμοί με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής (εκτός από το παιχνίδι με την ΑΕΚ που χάθηκε από ατυχία). Αυτός ο κοινός παρονομαστής έχει όνομα: Η αλαζονεία-υπεροψία με την οποία προσέγγισαν τα παιχνίδια στον ΑΠΟΕΛ. Γιατί πραγματικά δεν εξηγείται αλλιώς.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει το καλύτερο και πληρέστερο ρόστερ στο πρωτάθλημα. Ο Πάολο Τραμετσάνι το γνωρίζει και εκεί έγκειται το πρόβλημα! Η υπεροπτική στάση με την οποία αντιμετωπίζει παιχνίδια με ομάδες που δεν θεωρεί στα ίδια επίπεδα με την δική του. Οι αποδείξεις βρίσκονται στο πως χάθηκαν τα συγκεκριμένα παιχνίδια με Αλκή, Πάφο, Σαλαμίνα, αλλά και με Ομόνοια (και το γράφουμε με κάθε σεβασμό απέναντι σ' αυτές τις ομάδες).

Η νοοτροπία είναι το πρόβλημα!

Η νοοτροπία του να προστατεύσεις τους παίκτες σου είναι ένα πράμα (και το βρίσκω θετικό). Προσωπικά θεωρώ ότι οι παίκτες δεν είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης χθες, όσο οι επιλογές που έκανε ο προπονητής στην αναμέτρηση κόντρα στους «πράσινους», αλλά και διότι την νοοτροπία που βγάζουν στο γήπεδο οι παίκτες τους την περνάς από τα αποδυτήρια. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι νεαροί παίκτες που δεν έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις.

Το να δεχθείς την κριτική που σου ασκείται και να παραδεχθείς τα λάθη που κάνεις ως προπονητής είναι άλλο. Πειστική απάντηση στη δημοσιογραφική διάσκεψη σε ερώτημα-επισήμανση που σου παραθέτει τα γεγονότα ότι δηλαδή η ομάδα δεν κερδίζει στα εντός, δεν είναι να απαντάς: «Ναι, αλλά κέρδισα τρεις φορές τον Απόλλωνα»! Ίσα-ίσα, είναι πραγματικά τραγικό να κερδίζεις τον συνδιεκδικητή σου τρεις φορές, αλλά να είσαι μόλις στο συν 2!

Η φιλοσοφία του Ιταλού που μεταμόρφωσε τον ΑΠΟΕΛ και η προσέγγιση αγώνων

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι με τον προπονητή γιατί η κριτική που γίνεται είναι καλόπιστη και όχι μηδενιστική! Ο Πάολο Τραμετσάνι δεν είναι ούτε κατά διάνοια ανίκανος προπονητής, ούτε λίγος – αυτά είναι λίγο πολύ τα χαρακτηριστικά που του αποδίδουν οι φίλοι της ομάδας το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, είναι ο άνθρωπος που απέδειξε ότι ο προκάτοχός του κ. Μπαλταζάρ με το ίδιο περίπου ρόστερ δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί την ομάδα, αλλά ούτε και το κομμάτι των αποδυτηρίων. Ο Τραμετσάνι έδειξε ότι έχει την δική του φιλοσοφία.

Ήρθε σε μια ομάδα που είχε το υλικό, αλλά δεν υπήρχε χημεία. Σουλούπωσε την άμυνα πρώτα και μετά που είδε τι όπλα διαθέτει, έβγαλε από την εξωτερική παίκτες όπως ο Νατέλ που επί Μπαλταζάρ ήταν στα αζήτητα, καθιέρωσε ένα επιθετικό σύστημα και…. έμεινε εκεί. Γιατί ναι μεν άλλαξε το 3-5-2 σε 3-4-3 εκεί που είδε ότι δεν έβγαινε, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στο πως αντιμετωπίζει τους αγώνες με κλειστές άμυνες. Ή καλύτερα ότι αντιμετωπίζει τις ομάδες όλες με ένα τρόπο. Οι προπονητές των Αλκή, Πάφο, Σαλαμίνα και Ομόνοια το κατάλαβαν και πήραν βαθμούς.

Τα λάθη με Ομόνοια και ένα ρίσκο που δεν πήρε 

Όταν η Ομόνοια χθες ισοφάρισε στο 58’ ο ΑΠΟΕΛ και ο κ. Τραμετσάνι είχαν 30 λεπτά να αντιδράσουν. Οκ, υπήρξε η αναγκαστική αλλαγή του Καρλάο που σίγουρα σου ανατρέπει το πλάνο. Αλλά δεν νοείται να κάνεις την τελευταία σου αλλαγή στο 85’ ενώ ψάχνεις το νικητήριο γκολ. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Τραμετσάνι αντιλήφθηκε ότι η Ομόνοια ρίχνοντας βάρος στις αλλαγές της στην επίθεση θα πήγαινε για να «χτυπήσει» τον αγώνα και προτίμησε αντί να ρισκάρει να βγάλει τον Μοράις (που χθες δεν ήταν καλός) και να ρίξει ένα δεκάρι μέσα, άφησε δυο αμυντικά χαφ (Μοράις-Σόουζα) γιατί φοβήθηκε μην τυχόν φάει το δεύτερο γκολ. Οκ και με αυτό. 

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι την παρατεταμένη μη χρησιμοποίηση παικτών που σε τέτοια ματς είναι αποδεδειγμένο ότι αποδίδουν τα μέγιστα και ουσιαστικά. Τέτοιος είναι ο Εφραίμ, οποίος σκόραρε και με το Σαν Μαρίνο και γενικώς έδειξε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση που συνεχίζει να μένει στον πάγκο. Δόση υπεροψίας δείχνεις και με την μη χρησιμοποίηση του Αλ-Τάμαρι. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά να έχεις διαθέσιμο τον Τάμαρι και να επιλέγεις συνειδητά να τον φυλάξεις, ενώ μετά που θες αμάν-αμάν τέρμα να τον ρίχνεις μέσα.

Τι πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα

Όπως και να έχει τα προπονητικά λάθη σε έναν αγώνα θα γίνουν γιατί σε ένα ματς ενενήντα λεπτών πολλά είναι που μπορούν να αλλάξουν τη ροή και η ευελιξία ενός προπονητή να αλλάζει τα πράγματα όταν η κατάσταση είναι δύσκολη είναι χάρισμα. Κάποτε θα σου βγει αν έχεις φιλοσοφία, κάποτε δεν θα σου βγει και θα ξεμπροστιαστείς. Γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Συνεπώς, δεν κρίνεται ο κ. Τραμετσάνι για τις προπονητικές του ικανότητες. Εγώ προσωπικά έχω πειστεί από το δείγμα που έχω δει ότι υπάρχουν. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εστιάζω ξανά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από αυτήν της αλαζονείας-υπεροψίας. Και είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ομάδα.

Γιατί ο ΑΠΟΕΛ είχε πάρα πολλές ευκαιρίες να ξεφύγει από τον Απόλλωνα και τις έχει πετάξει μια προς μια. Καλύτερος καθρέφτης της πραγματικότητας είναι η βαθμολογία. Το συν 2 αντικατοπτρίζει την αποτυχία του ΑΠΟΕΛ να «τελειώσει» ψυχολογικά (όχι μαθηματικά) τον αντίπαλο παρά το γεγονός ότι τον κέρδισε τρεις φορές. Γιατί μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, την τρίτη φορά καίγεσαι. Ο κ. Τραμετσάνι ως αρχηγός των αποδυτηρίων θα πρέπει να το δουλέψει αυτό και να το περάσει στην ομάδα. Πρέπει κάθε αγώνας που λέγεται ότι είναι σημαντικός να αντιμετωπίζεται και ως τέτοιος στην πράξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Καθαρή πράξη

ΑΠΟΕΛ: Καθαρή πράξη

Τι είχε απαντήσει ο Χάρης Φωτίου στο ενδεχόμενο εμπλοκής του Ντίνου Ιορδάνους στα διοικητικά
 |  ΑΠΟΕΛ
X
X