ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην ίδια τάξη…

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε η βελτίωση που θα θέλαμε σαν ποδόσφαιρο

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

Πίσω από τις όποιες εντυπώσεις και τις υποκειμενικές κρίσεις του καθενός μας, υπάρχει η αλήθεια των αριθμών. Καταγραμμένη και μη επιδεχόμενη αμφισβητήσεις. Αυτή η αλήθεια λοιπόν, ομολογεί ότι τα τελευταία 24 χρόνια η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις προς το καλύτερο.

Στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, η οποία έληξε με την βαριά ήττα στο Βέλγιο, τερματίσαμε στην 5η θέση του ομίλου μας (από έξη ομάδες) παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και την είσοδό μας στα μπαράζ! Την 5η θέση πάντως, είχαμε καταλάβει και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου το 1994, το 2002 και το 2006. Μια θέση πιο ψηλά, καταλάβαμε το 2010, συγκεντρώνοντας ένα βαθμό λιγότερο (9 αντί 10 που πήραμε στην παρούσα διοργάνωση) αλλά, σημειώνοντας περισσότερα τέρματα (14 αντί 9) και δεχόμενοι λιγότερα (16 αντί 18). Συγκριτικά δηλαδή, η Κύπρος τα πήγε καλύτερα πριν από οκτώ χρόνια. Την 4η θέση πάντως, η Κύπρος κατέλαβε και το 1998 (έχοντας μάλιστα και τότε 10 βαθμούς) παίζοντας σε όμιλο με πέντε ομάδες.

Το θέμα είναι ότι στην κάθε προηγούμενη διοργάνωση, προτάσσαμε την ίδια αισιοδοξία για την πορεία της Εθνικής μας ομάδας, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που λέμε και σήμερα. «Αυτή η Εθνική έχει μέλλον»… Και το μέλλον ήταν πάντα, ή σχεδόν πάντα η ίδια βαθμολογική θέση. Η προτελευταία…

Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το αισιόδοξο μέλλον μιας Εθνικής, μπορούμε να σταθούμε στο παράδειγμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με τα ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού μας και η οποία ποδοσφαιρικά ήταν στην ίδια τάξη με εμάς. Το 1998 τερμάτισε 5η στον όμιλο της, το 2002 στην 4η θέση (στον ίδιο όμιλο με την Κύπρο, κερδίζοντάς την μάλιστα στη Λευκωσία με 1-0), το 2006 στην 5η θέση, το 2010 και πάλι στην 5η αλλά από εκεί και πέρα έκανε τα άλματά της! Δεύτερη στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2014, πρώτη στη διοργάνωση του 2018! Συνεπώς από αυτή τη χώρα μπορούμε να μάθουμε την πραγματική ερμηνεία της προσδοκίας και της καλύτερης προοπτικής. (Αλλά και το πώς μια χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση, χωρίς τη μεθοδολογία της Ευρωζώνης και της Τρόικα!)….

Μακάρι, στην ανάλυση που θα κάνουμε για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 (ή έστω για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020) να είναι καλύτεροι οι αριθμοί, επιβεβαιώνοντας όσους επαναλαμβάνουν και τώρα το χιλιοειπωμένο «αυτή η Εθνική έχει μέλλον». Για την ώρα, οι αριθμοί λένε ότι μείναμε στάσιμοι. Ή, όπως λέγαμε σαν είμαστε μαθητές, «μείναμε ιδίαν τάξη»!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS