ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΟΠ: Για μια νέα αρχή…

Ας παραμερίσουν σχέσεις και υπολογισμούς και σκοπιμότητες οι οποίες αφορούν σε προσωπικά ή σωματειακά συμφέροντα και ας προτάξουν το συνολικό όφελος

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

O Αύγουστος του 2007 ήταν ο πιο καυτός, ίσως, μήνας στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Έστω και αν για τη θέση του Προέδρου δεν έγιναν εκλογές αφού ο αείμνηστος Κωστάκης Κουτσοκούμνης δεν είχε ανθυποψήφιο, προκλήθηκε «εκρηκτική» κατάσταση για τις πλείστες των υπόλοιπων θέσεων στη Εκτελεστική Επιτροπή.

Ήταν η εκλογική αναμέτρηση που άφησε εκτός ηγεσίας της ΚΟΠ παραδοσιακά στελέχη όπως ο Ανδρέας Ακκελίδης, Κρις Γεωργιάδης, Τάσος Κατσικίδης, Γιώργος Φαντάρος αλλά και που ανέδειξε τον Γιώργο Κούμα ως Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Εκλογή και για τον Χάρη Λοϊζίδη ο οποίος είχε αποκλειστεί στις προηγούμενες εκλογές με αποτέλεσμα ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης να δεχτεί τότε, την σκληρή κριτική του ΑΠΟΕΛ.

Ο θόρυβος για την εκλογική διαδικασία του 2007 είχε αρχίσει πολύ πιο πριν, με τον Σπύρο Μαραγκό να καταγγέλλει «κομματικές παρεμβάσεις» στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των σωματείων των άλλων κατηγοριών (που θα είχαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής). Καταγγελίες που εκτραχύνθηκαν μετά την εκλογή των εκπροσώπων αναφέροντας ότι έγιναν «καλπονοθεία, παρεμβάσεις, εξαγόραση ψήφων, πληρεξουσίων και συνειδήσεων».

Σκληρή ήταν η αντίδραση και όσων είχαν αποκλειστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή οι οποίοι προειδοποιούσαν για την «αρχή του τέλους του κυπριακού ποδοσφαίρου» και για «μαύρες ημέρες». Στους αποκλεισμένους και η Ομόνοια, ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία του τόπου που έμενε για πρώτη φορά εκτός Εκτελεστικής Επιτροπής. (Ξαναμπήκε βέβαια το 2011 με τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, το 2011).

Σε μια δική μας προσπάθεια να βοηθήσουμε στην εκτόνωση της κατάστασης το 2007, είχαμε γράψει τα εξής: «H αντίθετη άποψη και εκτίμηση καταγράφονται σαν δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός, το οποίο όμως δικαίωμα σε καμιά περίπτωση μπορεί να άρει, να αντικαταστήσει ή να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών» σημειώνοντας ότι τα νέα μέλη που είχαν εκλεγεί «θα κριθούν από το έργο το οποίο θα παραγάγουν και μόνο».

Αποπροσωποιώντας μάλιστα την εκάστοτε ηγεσία της ΚΟΠ από το ρόλο που αυτή έχει υποχρέωση να διαδραματίσει σημειώναμε και τούτα: «Ποτέ το κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν ήταν ένα ή δύο ή τρία ή τέσσερα πρόσωπα... Οποιο όνομα και να είχαν, όποια και να ήταν η προσφορά τους. Ούτε η χθεσινή αποχώρηση του Λευκαρίτη, ούτε η τωρινή αποχώρηση του Ακκελίδη ή του Φαντάρου, ούτε η αυριανή αποχώρηση του Κουτσοκούμνη ή οποιουδήποτε άλλου μελλοντικού ηγέτη του, θα σημαίνει και το τέλος του κυπριακού ποδοσφαιρικού χώρου...».

Με την ίδια αλήθεια της γραφής μας και στη βάση των ίδιων αρχών αλλά και με την επιπρόσθετη εκτίμηση των όσων παρεμβλήθηκαν από το 2007 μέχρι σήμερα, καλούμε τα σωματεία μας να αποστασιοποιηθούν από πρόσωπα και να προτάξουν το συμφέρον του ποδοσφαιρικού μας χώρου στο σύνολο του. Τα δεδομένα που προκάλεσε η αδόκητη φυγή του Κωστάκη Κουτσοκούμνη, πέρα από την καθολική λύπη, θα πρέπει να αποτελέσουν και την αρχή μιας προσπάθειας απεγκλωβισμού του κυπριακού ποδοσφαιρικού χώρου από τα βαρίδια της καχυποψίας και της αμφισβήτησης. Βαρίδια που, καλώς ή κακώς, έχουν επηρεάσει αρνητικά τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων απέναντι στον κυπριακό ποδοσφαιρικό χώρο.

Έχουν την ευκαιρία τους τα σωματεία, να απαλλαγούν από όσα τα ίδια επισημαίνουν και καταγγέλλουν με σφοδρότητα κατά καιρούς, κάνοντας μια νέα αρχή. Και τη νέα αρχή δεν θα τη δώσουν όσοι και όσα έχουν ταυτιστεί με την τωρινή εικόνα των ποδοσφαιρικών μας πραγμάτων. Ας παραμερίσουν σχέσεις και υπολογισμούς και σκοπιμότητες οι οποίες αφορούν σε προσωπικά ή σωματειακά συμφέροντα και ας προτάξουν το συνολικό όφελος, κάνοντας τομές και επιλογές που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των φιλάθλων και του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας στον ποδοσφαιρικό μας χώρο.

Η προτροπή μας αυτή, αφορά και στον ίδιο τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΚΟΠ τον οποίο, οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Διευθυντή της ΚΟΠ προκρίνουν στην ηγεσία της Ομοσπονδίας. Μπορεί και αυτός να βοηθήσει τον χώρο με την οικειοθελή αποχώρησή του. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, μεγάλο μέρος της οποίας έχει άμεση και απόλυτη σχέση με το κυπριακό ποδόσφαιρο, αποτελεί ήδη και ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις του ιδίου, ένα σοβαρό κώλυμα δεοντολογίας.

Πιστώνουμε αναμφίβολα στον Αναπληρωτή Πρόεδρο, την επιτυχία της ΚΟΠ στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ηταν ο άνθρωπος που, επί των ημερών του στην ηγεσία της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, απαγόρευσε το 1996 την είσοδο στο στάδιο Παραλιμνίου του τηλεοπτικού συνεργείου του ΡΙΚ με αφορμή τη θέση αθλητικής εκπομπής του Ιδρύματος σε μια αμφισβητούμενη φάση αγώνα της ΕΝΠ με τον ΑΠΟΕΛ.

Εκείνη η απαγόρευση και ο θόρυβος που ακολούθησε, οδήγησαν στην απαίτηση από την ΚΟΠ καταβολής δικαιωμάτων από τα κανάλια για να εισέρχονται πλέον στα γήπεδα... Όπερ και εγένετο!

Συνεπώς, αναγνωρίζουμε τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, στο χρυσοφόρο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ας αναγνωρίσει και ο ίδιος την ηθική υποχρέωση να αποστασιοποιηθεί από όποιους άλλους ρόλους του στην Ομοσπονδία. Θα είναι μια σημαντική συνεισφορά του…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
X