ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Ο καθένας την... πάντα του!

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς, έτσι και στο ποδόσφαιρο, η κάθε πλευρά βλέπει το δικό της συμφέρον

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Πρόσφατα, αρθρογράφησα για την αποτυχία του μέτρου της επιβολής προστίμου στους συλλόγους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν δύο γηγενείς παίκτες στην αρχική ενδεκάδα, παραθέτοντας νούμερα και στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μόνο αποτρεπτικά δεν λειτουργεί για τις περισσότερες ομάδες.

Στις μέρες που ακολούθησαν, ακούσαμε και διαβάσαμε πολλές απόψεις, ενώ κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος. Άπαντες συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, η κάθε πλευρά προσεγγίζει το πολύ σοβαρό θέμα της (μη) χρησιμοποίησης Κυπρίων ποδοσφαιριστών από την δική της οπτική γωνιά και προτείνει ή απορρίπτει βάσει των δικών της συμφερόντων.

Οι ιθύνοντες της ΚΟΠ, κοπτόμενοι για το συμφέρον των εθνικών ομάδων, πρότειναν την αναγκαστική χρησιμοποίηση δύο γηγενών ποδοσφαιριστών στην αρχική ενδεκάδα. Η αντίδραση των συλλόγων ήταν άμεση και αρνητική. Κρίνοντας ως μη επωφελή και άδικο το συγκεκριμένο μέτρο, μιας και θεωρούν πως κάποιες ομάδες δεν διαθέτουν τις επιλογές για να το εφαρμόσουν χωρίς να πέσει το ποιοτικό επίπεδο του συνόλου, το απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο ΠΑΣΠ, ο οποίος με τη σειρά του κόπτεται πρώτα και πάνω από όλα για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή (και ακολούθως για την ποιότητα του πρωταθλήματος ή την ανταγωνιστικότητα των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα), πρότεινε την αύξηση του αριθμού γηγενών ποδοσφαιριστών που πρέπει να χρησιμοποιούν οι ομάδες από 2 σε 3 σε κάθε αγώνα, καθώς και την αύξηση του προστίμου από €1,500 στα €2,500 για τη μη συμμετοχή γηγενών στην αρχική ενδεκάδα.

Σαφώς και το συγκεκριμένο μέτρο θα αυξήσει την (οικονομική) πίεση προς τις ομάδες και το χρόνο συμμετοχής για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Ταυτόχρονα, όμως, θα πέσει κατακόρυφα το επίπεδο του πρωταθλήματος μας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν όλες οι ομάδες από 4-5 ποιοτικούς γηγενείς παίκτες οι οποίοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους, εδικά των μεγάλων ομάδων.

Στην χθεσινή (19/10) Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, η Ομοσπονδία έριξε στο τραπέζι μια νέα πρόταση. Συγκεκριμένα πρότεινε όπως οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές έχουν το δικαίωμα να μένουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν συγκεκριμένο αριθμό λεπτών συμμετοχής κατά τη διάρκεια της σεζόν. Εκ πρώτης, η πρόταση μοιάζει ενδιαφέρουσα. Και πάλι, όμως, εκτιμούμε πως θα κριθεί ασύμφορη από το σύνολο των συλλόγων και δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς, έτσι και στο ποδόσφαιρο, η κάθε πλευρά βλέπει το δικό της συμφέρον. Ο καθένας βλέπει την... πάντα του και όχι το γενικό καλό του ποδοσφαίρου. Και όσο συμβαίνει αυτό, δύσκολα θα δούμε να βελτιώνεται η κατάσταση και ο Κύπριος παίκτης θα παραμένει κομπάρσος στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. Αυτό που δεν έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες, είναι κάποια πρόταση χρηματικής πριμοδότησης των ομάδων ανάλογα με τον αριθμό των γηγενών ποδοσφαιριστών. Αφού η απειλή του προστίμου δεν φοβίζει, ας δοκιμάσουμε να δώσουμε κίνητρο στις ομάδες μας, βάζοντας ένα συγκεκριμένο ποσό στα ταμεία τους για κάθε Κύπριο ποδοσφαιριστή που θα αγωνίζεται στην αρχική ενδεκάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

X