ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Κύριοι, αποτύχαμε!

Οι ομάδες έχουν τιμωρηθεί με χρηματικές ποινές, οι οποίες ξεπέρασαν ήδη τις 60,000 ευρώ!

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Η απόφαση της ΚΟΠ για επιβολή χρηματικού πρόστιμου στις ομάδες οι οποίες δεν χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο Κύπριους ποδοσφαιριστές στην αρχική τους ενδεκάδα, μόνο αποτρεπτικά δεν λειτούργησε για τις ομάδες μας. Ήδη, μετά από 6 αγωνιστικές οι οκτώ από τις δώδεκα ομάδες πρώτης κατηγορίας (σ.σ. αφήσαμε εκτός εξίσωσης τους Εθνικό - Ολυμπιακό, οι οποίοι λόγω του εμπάργκο μετεγγραφών δεν έχουν επαρκή αριθμών ξένων/κοινοτικών για να παρατάξουν ενδεκάδα χωρίς γηγενείς ποδοσφαιριστές) έχουν τιμωρηθεί με χρηματικές ποινές, οι οποίες ξεπέρασαν ήδη τις 60,000 ευρώ!

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις μεγάλες ομάδες, αφού όλες ανεξαιρέτως έχουν τιμωρηθεί τουλάχιστον μία φορά για τη μη συμμετοχή δύο Κύπριων ποδοσφαιριστών στην αρχική ενδεκάδα. Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Απόλλωνας, μία ομάδα η οποία φημίζεται για τις Ακαδημίες του και διαχρονικά δίνει ευκαιρίες στα δικά της παιδιά, δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα Κύπριο ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα του! Σε τέσσερις αγωνιστικές πλήρωσε το μέγιστο πρόστιμο που θα μπορούσε (4 Χ 3000 = €12,000).

Ακόμα μεγαλύτερα ήταν τα χρηματικά πρόστιμα για ΑΕΚ (€15,000) και Ανόρθωση (€13,500), αφού έχουν δώσει από έξι αγώνες. Πρόστιμο συνολικού ύψους €7,500 επιβλήθηκε στο ΑΠΟΕΛ (σε 4 αγωνιστικές), ενώ η Ομόνοια πλήρωσε 3,000 για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, στο οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε Κύπριος παίκτης. Από τις μικρομεσαίες ομάδες, πρόστιμο επιβλήθηκε στον Ερμή (€1500) και Πάφο (€6000).

1% οι Κύπριοι στον Απόλλωνα!

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε από τα πιο πάνω νούμερα, το κυπριακό στοιχείο μόνο έντονο δεν είναι σε αυτές τις πρώτες έξι αγωνιστικές. Και πάλι, ο Απόλλωνας έχει την καθόλου τιμητική πρωτιά με το μικρότερο χρόνο συμμετοχής σε Κύπριους ποδοσφαιριστές (όχι μόνο στην αρχική ενδεκάδα, αλλά γενικότερα). Από τους 19 ποδοσφαιριστές που πήραν χρόνο συμμετοχής μόλις δύο ήταν Κύπριοι, οι Στυλιανού και Πίττας, οι οποίοι αγωνίστηκαν 37 και 6 λεπτά αντίστοιχα! Το ποσοστό χρόνου συμμετοχής που έδωσε ο Σωφρόνης Αυγουστή σε συμπατριώτες μας ξεπερνά μετά βίας το 1%! Λίγο καλύτερη - αλλά παραμένει απογοητευτική – είναι η κατάσταση σε ΑΕΚ και Ανόρθωση, με μονοψήφια ποσοστά συμμετοχής Κύπριων ποδοσφαιριστών, ενώ κάπως μεγαλύτερα είναι τα νούμερα για Πάφο, ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ.

Αναλυτικά ο πίνακας με το ποσοστό χρόνου συμμετοχής των Κύπριων ποδοσφαιριστών μετά από 6 αγωνιστικές:

ΑΠΟΛΛΩΝ 1.08%
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 4.73%
ΑΕΚ 8.46%
ΑΠΟΕΛ 11.96%
ΠΑΦΟΣ 12.9%
ΑΕΛ 14.98%
ΕΡΜΗΣ 17.53%
ΔΟΞΑ 18.61%
ΟΜΟΝΟΙΑ 21.21
ΑΡΗΣ 23.61%
ΣΑΛΑΜΙΝΑ 23.73%
ΑΛΚΗ 24%
ΕΘΝΙΚΟΣ 27.45%
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 67.95%

Η «μόδα» των U-22 και οι 223 λεγεωνάριοι!

Πέραν από την δυνατότητα απόκτησης 15 ξένων/κοινοτικών, τα τελευταία χρόνια μπήκαν στη ζωής μας οι παίκτες καταλόγου Β’. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν είχαν κλείσει το 22ο έτος ηλικίας τους, δεν έπαιρναν θέση στη λίστα των 15 ξένων κοινοτικών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην Ομοσπονδία μας είχαν την φαεινή ιδέα να αυξήσουν το όριο ηλικίας των ποδοσφαιριστών καταλόγου Β’ και από την τρέχουσα σεζόν έχουν δικαίωμα εγγραφής στη λίστα παίκτες οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1995! Πρόκειται, μάλιστα, για πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία αφού σε καμία άλλη Ομοσπονδία-μέλος της UEFA δεν έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας ποδοσφαιριστή από τα 21 στα 22 χρόνια. Και σιγά να μην άφηναν οι ομάδες μας την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πέραν από τους 190 ξένους/κοινοτικούς, οι οποίοι βγάζουν το ψωμί τους στο νησί μας, ήρθαν ακόμα 33 ποδοσφαιριστές 22 ετών και κάτω, εκτοξεύοντας τον αριθμό των μη γηγενών στους 223!

Κύριοι, αποτύχαμε. Κανένα μέτρο δεν ήταν αρκετό για να μειώσει την ξενομανία και να αυξήσει τον αριθμό των Κύπριων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία. Χρειάζονται πιο δραστικά, πιο αυστηρά και πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Μέσα από το ρεπορτάζ προκύπτει πως ο προβληματισμός είναι έντονος και στις τάξεις της ΚΟΠ και το τελευταίο διάστημα εξετάζονται νέα, πιο δραστικά μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν προς το συμφέρον του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Ας κάνουμε ακόμα λίγο καιρό υπομονή για να δούμε τι ετοιμάζουν στην Ομοσπονδία, ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και εάν αυτή τη φορά θα λειτουργήσουν όντως αποτρεπτικά για την χρησιμοποίηση τόσων πολλών ξένων κοινοτικών ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα μας. Οψόμεθα...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

X