ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εταιρία ή σωματείο;

Το μοντέλο διαχείρισης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και πόσο ρόλο παίζει

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Μεγάλη συζήτηση ξανά, ως το προς τον καταλληλότερο τρόπο λειτουργίας ενός ποδοσφαιρικού σωματείου και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ομόνοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο δίλημμα απασχολεί και όχι μόνο τους φιλάθλους της Ομόνοιας.

Εταιρία ή σωματείο λοιπόν. Τα τελευταία χρόνια, τις περισσότερες φορές, το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο με αφορμή προβλήματα οικονομικής φύσεως. Όταν το χρέος μεγαλώνει επικίνδυνα, η λύση που οι περισσότεροι προτείνουν είναι η μετατροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος σε εταιρία. Είναι όμως η ιδανική λύση; Απλή η απάντηση δεν είναι, εύκολη, ωστόσο, είναι η διαπίστωση πως από μόνη της η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής εταιρίας δεν λύνει όλα τα προβλήματα και απλή η εξήγηση. Και την ποδοσφαιρική εταιρία, άνθρωποι τη διοικούν, όπως και ένα ποδοσφαιρικό σωματείο.

Αν, λοιπόν, οι διοικούντες μια ποδοσφαιρική εταιρία δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις, σε σημαντικά θέματα, αργά ή γρήγορα το μετοχικό κεφάλαιο θα εξαντληθεί και μοιραία η βιωσιμότητα εταιρίας και ομάδας θα τεθεί σε κίνδυνο. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, ακόμη και ως εταιρία η Ομόνοια να πορευθεί μετά τον Μάιο, αν αυτοί που θα στελεχώνουν το διοικητικό της συμβούλιο, αν αυτοί που θα κατέχουν τις σημαντικές θέσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα, το ίδιο (απογοητευτικό) ποσοστό επιτυχίας, με αυτό των τελευταίων χρόνων, θα έχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, μία από τα ίδια θα είναι και η επόμενη μέρα.

Αν σήμερα η ποδοσφαιρική εταιρία του ΑΠΟΕΛ διατηρεί τον ψηλότερο προϋπολογισμό, απ’ όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος, τα δεδομένα δεν ήταν τέτοια από τη μέρα ίδρυσής της. Υπήρχαν μάλιστα χρονιές, που η βιωσιμότητά της δοκιμάστηκε στο μέγιστο βαθμό... Εκπέμπει η υγεία η ποδοσφαιρική εταιρία του Απόλλωνα, δεν ίσχυε αυτό όμως σε όλα τα προηγούμενα χρόνια της λειτουργίας της. Ως εταιρία η Ανόρθωση λειτουργούσε και επί διακυβέρνησης Πουλλαΐδη, λεφτά με το… τσουβάλι έβαλε ο συγκεκριμένος παράγοντας (πρώην πρόεδρος), ωστόσο, η Ανόρθωση πήρε φέτος τα πάνω της, κυρίως χάρη στις σωστές αποφάσεις της διοίκησης Παντελή.

Εταιρία ή σωματείο λοιπόν; Κατάλληλοι άνθρωποι, κατάλληλες αποφάσεις και σωστή διαχείριση είναι η απάντηση, όποιο και να είναι το μοντέλο.

Πίσω από τις κάμερες: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα της ΚΟΠ

Ακούει κανείς;

Δυστυχώς, σύνηθες το φαινόμενο, να παραπέμπονται ενώπιον του κυρίου Αριστοτέλη Βρυωνίδη, ποδοσφαιριστές ομάδων παίδων και ...
Γιώργος Λογίδης
X