ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Εκπλήξεις ή φυσιολογική εξέλιξη;

Αδυναμία να επιβληθούν δείχνουν οι ομάδες - φαβορί στα γήπεδα της Ρωσίας

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Αν και σχετικά νωρίς, για μουντιάλ των εκπλήξεων μίλησαν αρκετοί με βάση τα πρώτα αποτελέσματα και γενικότερα με κριτήριο τη δυσκολία που αντιμετώπισαν όλα σχεδόν τα φαβορί στους μέχρι τώρα αγώνες τους ακόμη και στις περιπτώσεις που πήραν στο τέλος το ζητούμενο και τη νίκη.

Δεν κέρδισε η Αργεντινή την Ισλανδία, έχασε η Γερμανία από το Μεξικό, ισόπαλη η Βραζιλία κόντρα στους Ελβετούς στο… τσακ απέφυγε το πατατράκ η Αγγλία, αγκομάχησαν Πορτογαλία και Ισπανία να πετύχουν την πρώτη νίκη. Αποτελέσματα εκπλήξεις ή σμίκρυναν οι αποστάσεις μεταξύ των ποδοσφαιρικών δυνάμεων; Αν το δεύτερο ισχύει, δημιουργεί ένα ακόμη θέμα. Τι προκάλεσε τη μείωση των αποστάσεων. Αποδυναμώθηκαν οι παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις ή βελτιώθηκαν οι πιο κάτω σε ποδοσφαιρικό εκτόπισμα;

Ότι και να συμβαίνει, για να προκύψει ξεκάθαρη διαπίστωση και χαρακτηρισμός, περί Μουντιάλ των εκπλήξεων, επιβάλλεται να περιμένουμε. Το δείγμα των πρώτων αγώνων στη φάση των ομίλων δεν αποδεικνύεται πάντα αξιόπιστο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, ως προς τις προσδοκίες για την παρουσία κάποιων χωρών. Για παράδειγμα, την Ισλανδία λογικά ανέμενε κάποιος πως θα την κέρδιζε, εύκολα ή δύσκολα, η Αργεντινή, μην μας διαφεύγει όμως, η προβληματική αγωνιστική κατάσταση των Αργεντινών, για πολύ καιρό τώρα και ο περιπετειώδης τρόπος με τον οποίο εξασφάλισαν την πρόκριση της στα τελικά.

ομάδες – φόβητρο δεν προέκυψαν στα γήπεδα της Ρωσίας και η άποψη πως τα τελευταία χρόνια δύσκολα αναδεικνύονται τέτοιες ομάδες, δεν στερείται λογικής

Εκπλήξεις λοιπόν ή φυσιολογική εξέλιξη, μιας ποδοσφαιρικής εποχής όπου η τακτική υπερισχύει του θεάματος; Η Ισπανία άφησε άριστες εντυπώσεις έστω και αν δεν κέρδισε την Πορτογαλία, σε ένα παιγνίδι ανοικτό και με διάθεση για επιθετικό ποδόσφαιρο και από τις δύο ομάδες και προβλημάτισε λίγες μέρες αργότερα, εγκλωβισμένη στην αμυντική τακτική του Ιράν, γλιτώνοντας νέα απώλεια χάρη σε μια καραμπόλα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος και το παράδειγμα των Πορτογάλλων, οι οποίοι επιμένουν να υπενθυμίζουν σε όλους πως η ουσία είναι αυτό που μετρά στο ποδόσφαιρο και πως η αξία της νίκης ή και της κατάκτησης ενός τροπαίου δεν μειώνεται από τη δυσκολία να επιβληθεί στον αντίπαλο σου.

Θα υπερισχύσουν τα αουτσάιντερ ή θα επιβληθούν οι μεγάλες δυνάμεις και τα φαβορί, παρά τη σθεναρή αντίσταση. Για την ώρα πάντως, ομάδες – φόβητρο δεν προέκυψαν στα γήπεδα της Ρωσίας και η άποψη πως τα τελευταία χρόνια δύσκολα αναδεικνύονται τέτοιες ομάδες, δεν στερείται λογικής. Απλά αναζητούμε και αναπολούμε τη Βραζιλία ή την Αργεντινή, άλλων εποχών, δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως ο αμέσως προηγούμενος κύκλος των Ισπανών μάλλον έχει κλείσει, σε μια ανάλογη περίοδο ίσως να βρίσκονται οι Γερμανοί, την ίδια ώρα που οι Ιταλοί βλέπουν το Μουντιάλ από το σπίτι τους.

Ωστόσο, είμαστε ακόμη στην αρχή του Μουντιάλ. Οφείλουμε να περιμένουμε, ευελπιστώντας πως οι εντυπώσεις και οι στιγμές που θα αφήσει η διοργάνωση της Ρωσίας, θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της πλειοψηφίας.

Των φιλάθλων δηλαδή που δεν έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένες ομάδες αλλά γενικότερα σε μια θεαματική ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Πίσω από τις κάμερες: Τελευταία Ενημέρωση

X