ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δίκαιη κοινωνία…

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Ούτε το κακό των ποδοσφαιρικών σωματείων ή εταιριών θέλει κάποιος, ούτε η υποβάθμιση της ποιότητας του ποδοσφαιρικού κυπριακού πρωταθλήματος είναι προς όφελος οποιουδήποτε. Την προσφορά και τον ρόλο τους στην κυπριακή κοινωνία επικαλέσθηκαν πολλές φορές, μέσω των παραγόντων - εκπροσώπων τους, τα κυπριακά σωματεία, στην ίδια κοινωνία όμως υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί και προκλητικό είναι σε κάποιες περιπτώσεις να εφαρμόζονται με το… σύστημα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός προκλητικό, ως προς τη νέα απόφαση για διαγραφή χρεών, είκοσι σχεδόν εκατομμυρίων, των σωματείων προς το κράτος; Ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την υπερβολική… ανεκτικότητα του κράτους, για πολλά χρόνια, ως προς την υποχρέωση των σωματείων να ανταποκρίνονται στις οφειλές τους. Όπως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός της μη ανταπόκρισης των σωματείων, σε απόλυτο βαθμό, στον διακανονισμό που με τη δική τους πρωτοβουλία συμφωνήθηκε, προκειμένου να δείξουν συνέπεια σ’ ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αποπληρωμής των οφειλών τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος κάνει… χάρες στα ποδοσφαιρικά σωματεία. Ούτε η τελευταία προεκλογική περίοδος κατά την οποία απλόχερα διαγράφονται χρέη, εγκρίνονται κονδύλια και παρέχονται χορηγίες. Αν υπάρχει η δυνατότητα από την πολιτεία και τα ταμεία της, κανένα πρόβλημα. Η ίδια απλοχεριά, ωστόσο, θα έπρεπε να ισχύει για όλους και για τον απλό πολίτη που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις οφειλές και τα δάνειά του και όχι γιατί αλόγιστα ξοδεύει κάθε καλοκαίρι και κάθε χειμώνα σε αγορές, εκτός λογικής και εκτός σωστού σχεδιασμού. Ό,τι δηλαδή περίπου ισχύει στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην «προνομιακή» αντιμετώπιση των ποδοσφαιρικών σωματείων, σε σχέση με τους απλούς πολίτες ή άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας. Ίσως το πιο αρνητικό, είναι πως η διαχρονική πολιτική του «χαϊδέματος» ευθύνεται για την ασυνέπεια που δείχνουν τα σωματεία, τόσο στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όσο και στο να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους. Ποια η ανάγκη να το πράξουν; Χαλαρώσεις πάντα θα υπάρχουν και εκλογές πάντα θα γίνονται…