ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όταν το ποδόσφαιρο προκαλεί

Το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο βγάζει στην Κύπρο… ασχήμια

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Ο οπαδικός εξτρεμισμός δεν είναι κάτι που ξεπήδησε τα τελευταία 30 χρόνια. 1.500 χρόνια πριν οργανωμένοι οπαδοί τα έκαναν μπάχαλο για να ρίξουν τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Στα βυζαντινά χρόνια που δεν υπήρχε η μπάλα, οι ιπποδρομίες ήταν το αγαπημένο άθλημα των μαζών. Το γήπεδο της εποχής, ήταν ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης. Στις ιπποδρομίες συμμετείχαν 4 αθλητικές ομάδες (Λευκοί, Ερυθροί, Βένετοι και Πράσινοι) με τα άρματά τους. Οι ομάδες αυτές είχαν φοβερές ομοιότητες με τους τωρινούς οργανωμένους οπαδούς. Η «Στάση του Νίκα» που ήταν εξέγερση οπαδών με πολιτικά κίνητρα έληξε στις 18 Ιανουαρίου του 532 αφήνοντας πίσω της 30.000 νεκρούς οπαδούς των Πρασίνων και των Βένετων.

Οι στρατηγοί του Ιουστινιανού τους βρήκαν εγκλωβισμένους στο… γήπεδο (ιππόδρομο) και τους σκότωσαν. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένας φιλήσυχος άνθρωπος μπορεί στο γήπεδο να μεταμορφωθεί. Υπάρχει ένας «άγραφος κανόνας», μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι στο γήπεδο μπορείς να πας και να είσαι πιο βίαιος. Πιο εύκολα η κοινωνία θα «δικαιολογήσει» φαινόμενα βίας που συμβαίνουν εντός ή κοντά στο γήπεδο, σε σχέση με φαινόμενα βίας μακριά από το γήπεδο. Αυτά ως αναγκαία εισαγωγή. Για να υπενθυμίσουμε ότι η βία στα γήπεδα δεν είναι ίδιον μόνο της σύγχρονης κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο το φαινόμενο έχει καταστεί γάγγραινα στο σώμα του αθλητισμού. Ο υποβιβασμός της ανθρώπινης υπόστασης που έγινε στο Τσίρειο Στάδιο τη Δευτέρα που πέρασε, είναι επαναλαμβανόμενος. Ουδόλως ενδιαφέρει τον μέσο νουνεχή φίλαθλο, αν φταίει ο Μασιάς, ή η ΑΕΛ ή ο ΑΠΟΕΛ ή οι αλητάμπουρες των δύο ομάδων, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τετράποδα όντα.

Σημασία έχει ότι ο ποδοσφαιρικός (και γενικότερος) μας πολιτισμός βρίσκεται εδώ και χρόνια στο δάπεδο. Και ότι μερικές δεκάδες προβληματικών ατόμων έχουν καθιερωθεί σε υπερκυβέρνηση του ποδοσφαίρου γιατί κανείς, (από την Πολιτεία μέχρι τις διοικήσεις των σωματείων), δεν έχει την πραγματική βούληση να τους αντιμετωπίσει. Όλοι, χρόνια τώρα, αναλώνονται σε ρητορείες του κενού. Και ενίοτε σε αρλούμπες. Έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες, πολλά. Είναι οι στιγμές που άπαντες έχουν κάτι να πουν. Ακόμη και πολιτικοί που δεν ξέρουν κατά πού πέφτουν τα γήπεδα, ανοίγουν το στόμα τους, εκλογών ένεκα. Εννοείται, γελοιοποιούμενοι.

Νομοθεσία για τους συνδέσμους φιλάθλων

Το καινοφανές που έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες είναι αυτό που δήλωσε την περασμένη Τρίτη στο ΣΠΟΡ FM 95, ο πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, περί προσπάθειας ετοιμασίας νομοσχεδίου για τον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων. «Είναι σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο και το λέω υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά. Από ό,τι πληροφορείται η «Κ», προσχέδιο κείμενου βρίσκεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και πριν από το τέλος του χρόνου θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Εκείνο που επιδιώκεται είναι να αποκτήσουν οι σύνδεσμοι νομική οντότητα (να μετατραπούν δηλαδή σε νομικά πρόσωπα) απ’ όπου θα απορρέουν υποχρεώσεις. Να υπάρχουν προδιαγραφές. Δ.Σ. που θα εκλέγεται με βάση νόμιμες διαδικασίες (εκλογές), οικονομικές καταστάσεις που να υπόκεινται σε έλεγχο και να τηρείται μητρώο μελών. Σε περίπτωση που θεσπιστεί τέτοια νομοθεσία ενδεχομένως να είναι βοηθητική στην απόπειρα έλεγχου αυτών των συνδέσμων.

Η δήλωση Ιωνά Νικολάου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου σε εκπομπή του «Σίγμα» την περασμένη Τετάρτη, υποστήριξε τη διακοπή του πρωταθλήματος ως έσχατο μέτρο αντιμετώπισης των φαινομένων βίας στα γήπεδα. Η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης σαφώς και είναι υπερβολική και ούτε καν περνά από το μυαλό των ποδοσφαιρικών αρχών. Δυστυχώς, όμως, περνά από το μυαλό πολλών φιλάθλων (και μη). Η απογοήτευση του κόσμου από το κυπριακό πρωτάθλημα έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και είναι αρκετοί εκείνοι οι φίλαθλοι που σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, δεν θα νιώσουν ότι τους λείπει. Ήδη αρκετοί έχουν απομακρυνθεί, βλέποντας (επαναλαμβανόμενες ) αθλιότητες, όπως αυτές της περασμένης Δευτέρας.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο, (αντικειμενικά εννοείται, γιατί το άθλημα δεν φταίει σε τίποτα), κατρακυλά όλο και περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου. Να θυμίσουμε και κάτι άλλο που καταλογίζεται σε βάρος του ποδοσφαίρου και δεν έχει σχέση με τη βία. Στην ενεργοποίηση απόφασης που είχε παρθεί το 2007 επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, προχώρησε το νυν Υπουργικό Συμβούλιο.

Την απόφαση του Υπουργικού ανακοίνωσε στις 8 Νοεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε τελετή για τα 91χρονα του Σωματείου του ΑΠΟΕΛ. Εξήγγειλε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διαγραφή χρεών 19,5 εκατ. των σωματείων στον ΦΠΑ. Μετά βγήκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και εξήγησε ότι ήταν λάθος και πρόκειται για χρέη στον Φόρο Εισοδήματος. Ξέσπασε, τότε, θύελλα αντιδράσεων από αγανακτισμένους πολίτες. Διαμαρτύρονταν γιατί να χαριστούν τόσα εκατομμύρια σε ομάδες που συμμετέχουν σε ένα αμαρτωλό πρωτάθλημα, όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια τυπική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης, αφού τα Σωματεία δεν υπολόγιζαν τα ποσά αυτά ως χρέη, αφού είχε ήδη προηγηθεί η σχετική συμφωνία του 2007 με την τότε κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται ακριβώς για διαγραφή χρεών, αλλά για μια τυπική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην υπάρχει τίποτα σε εκκρεμότητα όσον αφορά στις οφειλές των σωματείων από παλαιά χρέη.

Ό,τι και να συμβαίνει όμως, τα χρέη (για ένα χρονικό διάστημα)… χαρίστηκαν.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Σχέδιο του Υπουργικού συμβουλίου ημερ. 4.6.2014 το οποίο αφορά στα ποδοσφαιρικά σωματεία Α΄ Κατηγορίας, οι οφειλές που αφορούν περιόδους από 1.7.1992 – 31.12.1998 είναι παγοποιημένες, οι οφειλές από 1.1.1999 μέχρι 31.6.2007 αναμένεται να καλυφθούν με κρατικές χορηγίες (βάσει του προηγούμενου σχεδίου), ενώ για τις οφειλές 1.7.2007 μέχρι 31.12.2013 δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης με 60 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι τα Σωματεία θα καταβάλλουν τις τρέχουσες οφειλές τους στο κράτος για Φ.Π.Α., για φόρο Εισοδήματος και Κοινωνικές Ασφαλίσεις από 1.1.2014 και εντεύθεν.

Αγαπάμε το ποδόσφαιρο και θα συνεχίσουμε να το αγαπάμε και να το υπηρετούμε. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας, πρέπει να προβούμε στην παραδοχή ότι το κυπριακό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, δυστυχώς, στις μέρες μας, προκαλεί…

 Δημοσιεύτηκε  στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  στις  17.12.17

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση