ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Οι μεγάλες αλήθειες

Τι πρέπει να αλλάξει στους «πράσινους» για να ανέβουν αγωνιστικά

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Τέσσερις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα έχει συμπληρώσει η Ομόνοια. Ούτε η βαθμολογική θέση είναι ευχάριστη ούτε η εικόνα της ομάδας είναι ικανοποιητική. Βρίσκεται στην έβδομη θέση με αγώνα λιγότερο και ήδη απέχει ενιά βαθμούς από την κορυφή. Η εικόνα που ήταν θετική σε ένα βαθμό, ήταν αυτή του εξηντάλεπτου στο ματς με την ΑΕΚ. Περισσότερο από πλευράς τακτικής και λιγότερο από πλευράς ποιότητας.

Όλοι αυτοί που βρίσκονται στην ηγεσία της εταιρείας με επικεφαλή το Σταύρο Παπασταύρου, όλοι όσοι προσπάθησαν να βοηθήσουν στο να εισέλθει η ομάδα σε ένα υγιές καλούπι, αλλά και οι χιλιάδες φίλοι της λαοφιλέστερης ομάδας του τόπου, που δείχνουν θαυμαστή υπομονή και δίνουν χρόνο στην προσπάθεια, δεν είναι νοητό να είναι ικανοποιημένοι με το δείγμα των τεσσάρων αγωνιστικών. Δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι αυτή h ομάδα μπορεί να βαδίσει στην αγωνιστική αναγέννηση. Αυτά δε που αποτυπώνονται στο γήπεδο δεν οφείλονται και τόσο πολύ στο γεγονός ότι η ομάδα κτίζεται.

Υπάρχουν μεγάλες αλήθειες που ισχύουν για την Ομόνοια των τεσσάρων αγωνιστικών. Η ομάδα δεν σκοράρει ούτε με πέναλτι (εντάξει, το κλισέ είναι ότι δεν σκοράρει ούτε με…αίτηση, αλλά η λέξη πέναλτι, ταιριάζει γάντι). Σε τέσσερα ματς έχει σκοράρει δυο φορές. Δις έχει σκοράρει η ΑΕΠάφος και μια η Αλκή. Όλες οι άλλες ομάδες έχουν πετύχει περισσότερα γκολ.

Η ανάπτυξη της ομάδας είναι αργή, προβλεπτή και αντιπαραγωγική. (Νισάφι πια με εκείνες τις ανώφελες σέντρες, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει(;) άλλος τρόπος προώθησης της μπάλας στα αντίπαλα καρέ ). Σε οκτώ φιλικά ματς και τέσσερα επίσημα, η Ομόνοια έχει πετύχει μόνο ένα γκολ με συνδυασμό! Αυτό με την ΕΝΠ στο φιλικό στις 8 Αυγούστου με το Κρίστιαν Μόντες να προχωρά με τη μπάλα και να σερβίρει το σκόρερ Νταβίντ Ραμίρεζ. «Έχει βγάλει η γλώσσα μας μαλλιά», να λέμε ότι η ομάδα αγωνίζεται χωρίς εξτρέμ, αφού οι ακραίοι κλίνουν προς τα μέσα χωρίς να έχουν τα προσόντα για να το κάνουν αυτό, εκτός από το Σάσα Ζίβετς που είναι όμως καλύτερος όταν παίζει στη γραμμή. Όμως η ομάδα το βιολί της.

Υπάρχει βέβαια αδυναμία στα άκρα έτσι κι αλλιώς, αφού μόνο ο Σλοβένος έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό στις απαιτήσεις μιας ομάδας δυνατοτήτων διεκδίκησης στόχων. Χρησιμοποιείται μια μέθοδος, (ας την πούμε έτσι, αδόκιμα ), παιχνιδιού της ομάδας που δεν υπάρχουν, για την ώρα, οι παίκτες να την υποστηρίξουν.

Η τριάδα του κέντρου που χρησιμοποιείται αποτελείται από τρεις ντελικάτους και μη διεισδυτικούς παίκτες. Που μάλιστα δεν είναι ούτε γρήγοροι. Σε δυο ντέρμπι με ποιοτικά ανώτερους αντιπάλους, δεν είδαμε αμυντικό χαφ. Στο ματς με την ΑΕΚ δεν πολυφάνηκε η έλλειψη του συγκεκριμένου «είδους» (παίκτη) αλλά χθες, φάνηκε.

Το κέντρο της άμυνας και ο κήπερ χθες δεν αντέδρασαν έγκαιρα στα γκολ του Φακούντο Περέιρα.

Η βοήθεια από τον πάγκο δεν είναι στο βαθμό που απαιτούν οι συνθήκες. Ένα χοντρό παράδειγμα. (Γιατί για την ώρα κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες). Χθες ο Απόλλωνας είχε πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας, αφού εκεί εξ’ανάγκης έπαιξε ο νεαρός Μάριος Στυλιανού που δεν ξανάπαιξε στη συγκεκριμένη θέση.

Μιλώντας στην PrimeTel μετά το τέλος του ντέρμπι, ο νεαρός ανάφερε ότι δεν είχε αγωνιστεί ούτε καν σε προπόνηση στη συγκεκριμένη θέση. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παίξει ποτέ, ούτε καν σε προπόνηση, ωστόσο αφού κλήθηκα να αγωνιστώ εκεί προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό», είπε.

Αντί λοιπόν να υπάρξει φόρτωση στο συγκεκριμένο σημείο, (με Τζόρνταν Γκρίνιτς για παράδειγμα), μπήκαν οι Χουάν Αλμπίν και Κριστιάν Μανρίκε .

Μένει εκτός ομάδας ο εντυπωσιάσας στα φιλικά του καλοκαιριού Γιάννης Κούσουλος και διαπρέψας όποτε αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ με τη Νέα Σαλαμίνα, τη στιγμή που η ομάδα παρουσιάζεται σε ντέρμπι χωρίς αμυντικό χαφ ( με ένα κλασικό «οκτάρι», τον Τζιόρντι Γκόμες να γίνεται «εξάρι») λες και η φετινή Ομόνοια είναι η Μπαρτσελόνα της εποχής του Πεπ Γκουαρντιόλα που έχει το ποδόσφαιρο κυριαρχίας στο τσεπάκι.

Συνέχεια με Κούσουλο. Ακόμη και δεξί μπακ να αγωνιστεί, με ότι έχει δείξει, θάναι κατά τη γενική εκτίμηση, καλύτερος από το Τζαίλσον Αραούχο και το Αλμπέρτο Λόρα, που δεν είναι βέβαια σκάρτοι παίκτες. Απλώς ο νεαρός Κύπριος έδειξε πιο επαρκής.

Όλα αυτά ούτε μηδενίζουν, ούτε καν αμφισβητούν την έντονη προσπάθεια που γίνεται από τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές και δεν αναγάγουν την κατάσταση σε τραγική. Η κατάσταση ναι μεν σηκώνει διορθώσεις, αλλά για την ώρα, είναι ιάσιμη. Γιατί και καλύτερες λύσεις ενδεκάδας υπάρχουν και plan b για την παραγωγικότερη ανάπτυξη της ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

X