ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Η κάρτα και η μέση, νόμιμη οδός

Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί επιτέλους αποτελεσματικά το διαχρονικό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα!

Μάριος  Αβρααμίδης

Μάριος Αβρααμίδης

Μια από τις πιο σοβαρές και αθεράπευτες παθογένειες του ομαδικού αθλητισμού στην Κύπρο, ήταν η βία που εκδηλωνόταν στα ποδοσφαιρικά στάδια, αλλά και στις κλειστές αίθουσες της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας!

Για δεκαετίες, από το 1960, δεν μπορέσαμε, ως κράτος, ως αστυνομία, ως σωματεία και μετά εταιρείες, ως σύνδεσμοι οπαδών, ως ΚΟΑ, ως ΚΟΠ, ως Βουλή, να προστατέψουμε επαρκώς τα ομαδικά αθλήματα και κυρίως το ποδόσφαιρο, από την ακραίας μορφής παραβατικότητα στις εξέδρες, αλλά και εκτός των σταδίων.

Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του μητρώου του ΚΟΑ, με βάση τη νέα νομοθεσία!

Το φαινόμενο μεγάλωνε με όσα έφερνε η κοινωνία στο ποδόσφαιρο και στα άλλα ομαδικά αθλήματα! Ο χουλιγκανισμός έμπαινε σταδιακά στα γήπεδα και άρχισε να θεριεύει με την ατιμωρησία, την ανετοιμότητα και την ανεπάρκεια της αστυνομίας και των διοικήσεων των ομάδων να τον αντιμετωπίσουν και να τον ελέγξουν! 

Ειδικά τα τελευταία χρόνια υπήρχε σοβαρό πρόβλημα! Ούτε τα πρόστιμα, ούτε τα «κεκλεισμένων των θυρών, των πετάλων και των διαζωμάτων, ούτε οι μεμονωμένες τιμωρίες και φυλακίσεις έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα! Η βία στα γήπεδα και έξω απ’ αυτά φαινόταν και ήταν αήττητη!

Για χρόνια και χρόνια, διερωτώμασταν για παράδειγμα πως μπαίνουν μέσα στα γήπεδα τα βεγγαλικά, οι φωτοβολίδες, οι πυρσοί, οι κροτίδες και όλα τα συναφή, αγαπημένα «όπλα» των νεαρών που δρούσαν ανενόχλητοι, υπό την επήρεια μάλιστα του αλκοόλ και των διαφόρων ειδών ναρκωτικών!

Παταγώδης η αποτυχία! Ανίκητη η βία στα γήπεδα! Σταδιακά άρχισε η εγκατάλειψη των σταδίων από πολλούς φιλάθλους για ευνόητους λόγους! Έγιναν προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα! Φέραμε ειδικούς και εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, αλλά τίποτα! Όπως τίποτα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη βία και τα διάφορα, επικίνδυνα fireworks στις κερκίδες, σε μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σερβία και η Κροατία.

Η κάρτα φιλάθλου ήρθε ως νόμος να πατάξει τη βία. Οι οργανωμένοι λένε ότι δεν θα πηγαίνουν στο γήπεδο! Δεν θέλουν την κάρτα! Δεν συμφωνούν με την ιδέα να γίνουν, όπως λένε, εκκλησίες τα γήπεδα! Και τι εννοούν;

Προφανώς θέλουν να μην αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς στα γήπεδα! Δεν θέλουν το φακέλωμα! Βλέπουν άλλες σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση της Βουλής για την κάρτα! Βλέπουν εξυπηρέτηση συμφερόντων! Ουσιαστικά θέτουν το ψευδοδίλλημα: Εκκλησία ή Κόλαση! Ουδέποτε είπαν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πλην των παραβατικών, για να δημιουργήσουν μια ωραία, ζωντανή, υποστηρικτική για την ομάδα τους ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα μιλούν για τις άδειες εξέδρες που άρχισαν ήδη να εμφανίζονται με υπαίτια την κάρτα φιλάθλου! Δεν δίνουν πίστωση χρόνου για να την αξιολογήσουν.

Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του μητρώου του ΚΟΑ, με βάση τη νέα νομοθεσία! Ας περιμένουμε ένα τουλάχιστο χρόνο να δούμε τι θα προκύψει! Οι οργανωμένοι θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα με τον πρόεδρο του ΚΟΑ για να συζητήσουν το θέμα της κάρτας για τη οποία δηλώνουν αρνητικοί.

Στο μεταξύ, μερίδα οργανωμένων της Ομόνοιας και της ΑΕΛ έχουν αποδεχτεί το νέο θεσμό. Ας μην εμφανιστούν απόλυτοι στις θέσεις τους. Καμιά εξάλλου κάρτα φιλάθλου δεν μπορεί να είναι υπεράνω της αγάπης των οπαδών για την ομάδα τους! Όλοι θέλουν τα οργανωμένα σύνολα των οπαδών στα γήπεδα. Κανένας δεν θέλει ατμόσφαιρα εκκλησίας ή κηδείας! Όμως, ούτε και ατμόσφαιρα κόλασης ή ζούγκλας!

Υπάρχει και η μέση, νόμιμη οδός! Η μέση, αποδεχτή επιλογή! Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί επιτέλους αποτελεσματικά το διαχρονικό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα! Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εξ` επαφής: Τελευταία Ενημέρωση

Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει…

Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει…

Η κριτική πρέπει πάντα να γίνεται για αυτονόητους λόγους. Η ισοπεδωτική όμως αντιμετώπιση, εκτός από αχρείαστη, είναι και ...
Μάριος Αβρααμίδης
 |  ΕΞ` ΕΠΑΦΗΣ
X