ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Οι αλλαγές που μελετά η UEFA και εμείς

Το σχέδιο για μια νέα, τρίτη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, είναι ευνοϊκό για τις ομάδες μικρών χωρών όπως την δική μας

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@24sports.com.cy

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για μια νέα, τρίτη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση που θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια (από τη σεζόν 2021-2022), εφόσον λάβει την απαραίτητη έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA.

Αν προχωρήσει αυτό το πλάνο, το Champions League θα γιγαντωθεί, το Europa League θα γίνει πολύ πιο δυνατό, πολύ πιο εμπορικό και ελκυστικό στις Εταιρείες χορηγούς και η νέα, τρίτη διασυλλογική διοργάνωση, θα καλύψει τις ανάγκες των μικρότερων συλλόγων, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προβολής και πρεστίζ.

Έτσι θα ικανοποιηθούν και ομάδες από μικρότερες (ποδοσφαιρικά), χώρες οι οποίες δεν καταφέρνουν να έχουν εκπροσώπηση σε μια εκ των δύο Ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων (στην φάση των ομίλων).

Θα ωφελήσει πολύ και τις ομάδες μας

Πολύ θετική και για τις Κυπριακές ομάδες θα είναι η δημιουργία το “Europa League 2”, στο οποίο ουσιαστικά θα συμμετέχουν οι ομάδες “δεύτερης” και “τρίτης” ταχύτητας από τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θα είναι πιο εύκολη η πρόκριση στην φάση των ομίλων.

96 ομάδες στους Ομίλους!

Σε περίπτωση που το πλάνο για την δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης υλοποιηθεί, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι που θα συμμετέχουν στους θεσμούς της UEFA θα φτάσουν στα 96, από 32 σε κάθε διοργάνωση.

Οι αλλαγές, εφόσον εγκριθεί το πλάνο, θα αφορούν τον αμέσως επόμενο κύκλο, ως είθισται με κάθε αλλαγή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, θα αφορούν την τριετία 2021-2024, με τον στόχο της UEFA να είναι η ολοκλήρωση των τρεχουσών συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η σύναψη νέων, στο πακέτο των οποίων θα περιλαμβάνεται και η τρίτη διοργάνωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της “Bild” η οποία πρώτη ανέδειξε το θέμα αυτό, δύο είναι οι λόγοι για την αναδιάρθρωση που ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή της UEFA. Ο πρώτος είναι η βελτίωση της εικόνας του Europa League, ώστε να αυξηθεί και η εμπορικότητά του. Στην UEFA θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από την τηλεόραση, να βρουν περισσότερους χορηγούς και να προσελκύσουν μεγαλύτερο πλήθος, αν καταστήσουν πιο ελκυστικό αυτό το προϊόν.

Η παρουσία 48 ομάδων, αρκετές εκ των οποίων από μικρότερα πρωταθλήματα με μικρή βάση φιλάθλων ή με αδύναμη τηλεοπτική ισχύ, περιορίζει τις δυνατότητες της διοργάνωσης. Αντιθέτως, ένα Europa League που θα ακολουθήσει την επιτυχημένη συνταγή του Champions League, όσον αφορά τον ελιτισμό του, θα βελτιώσει τα δεδομένα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στις πιο αδύνατες ποδοσφαιρικά Ευρωπαϊκές χώρες που θα βρίσκουν πιο εύκολα διέξοδο στις διεθνείς διοργανώσεις μέσω του νέου τουρνουά, εφόσον το Europa League θα αρχίσει να μεγαλώνει και να γίνεται πιο δύσκολο.

Θα σταματήσει και η “μετακίνηση” συλλόγων από το Champions League στο Europa League

Σύμφωνα πάντως με αναλυτικό ρεπορτάζ του Sport24.gr, «η δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης θα προκαλέσει μεταβολές και στο Champions League. Η σκέψη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα κλιμάκια της UEFA, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί κάτι, είναι να πάψει η μαζική “μετακίνηση” συλλόγων εντός διοργανώσεων.

Με τα δεδομένα που ισχύουν εδώ και δύο δεκαετίες, από τη σεζόν 1999-2000 όταν και καταργήθηκε το Κύπελλο Κυπελλούχων, η ομάδα που καταλαμβάνει την 3η θέση στη φάση των ομίλων δεν αποκλείεται από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά συνεχίζει στα νοκ άουτ του Europa League.

Μεγαλώνει το κίνητρο για διάκριση στο Europa League

Το μέτρο αυτό αναμένεται να καταργηθεί με τα νέα δεδομένα, αφού παραδοσιακά οι ομάδες που προέρχονταν από το Champions League εμπόδιζαν τις ομάδες που ανήκαν εξ αρχής στο Europa League να ονειρεύονται πορείες μέχρι τις προχωρημένες φάσεις της διοργάνωσης ή ακόμα και μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Στη πλαίσιο της βελτίωσης του image της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, η UEFA επιζητά ένα ανταγωνιστικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία στους νικητές και στις χώρες προέλευσής τους».

Έρχεται και το σύστημα VAR!

Οι περισσότεροι σύλλογοι στην Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παρούσες συνθήκες διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και πιέζουν συνεχώς για αλλαγές.

Με τη δημιουργία τρίτης διεθνούς διασυλλογικής διοργάνωσης, το 2021, φαίνεται ότι θα εισαχθεί και το σύστημα VAR, για το οποίο η UEFA εμφανιζόταν αρνητική καθ’ όλη τη διάρκεια της πιλοτικής χρήσης του, ωστόσο φαίνεται ότι υποκύπτει στις πιέσεις και πλέον είναι έτοιμη να δεχθεί την τεχνολογία στις διοργανώσεις της.

Αν υπάρχει ζήτηση και μπορεί να υποστηριχτεί…

Άρχισαν από την Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA), έρευνες αγοράς. Αν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι υπάρχει ζήτηση για μια νέα διοργάνωση και ότι μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά από τηλεοπτικά έσοδα και χορηγικές συμφωνίες, δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν ικανοποιώντας «μικρούς» και «μεγάλους».


Πηγές: “Bild” και sport24.gr

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X