ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με σοβαρότητα, ταπεινότητα και επίγνωση του ποιοι είμαστε

Πρέπει επιτέλους να προσγειωθούμε

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@24sports.com.cy

Αν κρίνω από κάποια μηνύματα που παίρνουμε από αναγνώστες μας και διάφορα σχόλια που ακούω στο αθλητικό ραδιόφωνο μας, με αναφορές στους αντιπάλους των ομάδων μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως «Κολοπετινίτσες», αντιλαμβάνομαι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν ότι οι ομάδες μας μπορούν να… κατακτήσουν την Ευρώπη (!) και δεν συνειδητοποιούν την πραγματική δυναμικότητα μας.

Στον Α’ προκριματικό γύρο του Champions League, το ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε από την πρωταθλήτρια Λιθουανίας Σούντουβα και η Ανόρθωση στον Α’ προκριματικό γύρο του Europa League, βγήκε νοκ – άουτ από την Αλβανική Λάτσι! Η διαφορά στην ποιότητα (και τον προϋπολογισμό) των ομάδων μας με τους αντιπάλους τους ήταν τεράστια, αλλά αυτό στο τέλος αποδείχτηκε ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που μέτρησε ήταν ότι οι δικές μας ομάδες έδειξαν υπεροψία και υποτίμησαν τους αντιπάλους (που είχαν το πάθος, τον ενθουσιασμό και την πίστη στο «θαύμα»), πληρώνοντας πολύ βαρύ τίμημα.

Πίστεψαν στο ΑΠΟΕΛ και στην Ανόρθωση ότι θα περνούσαν εύκολα ή δύσκολα το πρώτο εμπόδιο και φάνηκαν ανέτοιμοι αγωνιστικά. Ήταν τα μεγάλα φαβορί αλλά έπεσαν θύματα εκπλήξεων γιατί δεν σεβάστηκαν όσο θα έπρεπε τους αντιπάλους και δεν εκτίμησαν σωστά τους κινδύνους που ελλόχευαν. Λέμε συχνά στο Ποδόσφαιρο ότι «καθρέφτης είναι το γήπεδο» και αυτό που το «χορτάρι» έδειξε ξεκάθαρα, ήταν υποτίμηση του αντίπαλου δέους. Πιστεύω ακράδαντα ότι άλλες δέκα φορές να έπαιζαν με τους ίδιους αντιπάλους, θα έπαιρναν και στις δέκα, την πρόκριση, γιατί θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και πολύ πιο σοβαροί.

Το καλό σε αυτή την ιστορία, είναι ότι το ΑΠΟΕΛ που έχει δεύτερη ευκαιρία στο Europa League, έδειξε στον πρώτο του αγώνα με την Φλόρα Ταλίν (5-0), πολύ πιο σοβαρό και συγκεντρωμένο, πολύ πιο καλά προετοιμασμένο γι’ αυτό και πήρε με σχετική άνεση σκορ πρόκρισης. Από ότι είδαμε η Φλόρα δεν είναι κατώτερη της Σούντουβα, όμως η μεγάλη διαφορά ήταν στο πως οι γαλαζοκίτρινοι αντιμετώπισαν το πρώτο παιχνίδι με τους Εσθονούς, σε σχέση με την υποτίμηση που έδειξαν στην πρώτη αναμέτρηση τους με τους Λιθουανούς.

Είμαστε πολύ μικρό μέγεθος σαν κυπριακό ποδόσφαιρο για να έχουμε την πολυτέλεια να υποτιμούμε αντιπάλους ακόμα και από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Για να έχουμε ξανά μεγάλες επιτυχίες και συμμετοχή ομάδων μας στους ομίλους χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα και πραγματική γνώση του επιπέδου μας.

Στο ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των εκπροσώπων μας, όλες οι ομάδες οφείλουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση ταπεινά, ανεξαρτήτως αντιπάλου και χωρίς να βλέπουν τους αντιπάλους τους αφ’ υψηλού. Γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική! Εκεί που υπάρχει υποτίμηση γίνεται συνήθως και ζημιά!

Καμιά από τις ομάδες μας δεν είναι σε θέση να κοιτάζει αφ’ υψηλού κανέναν αντίπαλο, αφού σε αυτό το επίπεδο, κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Μόνο με την δέουσα σοβαρότητα και ταπεινότητα έρχονται επιτυχίες και προκρίσεις.

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X