ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Άμεση λήψη δραστικών μέτρων κατά της βίας στα γήπεδα

Οι ποινές στους παραβάτες πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές και να επιβάλλονται χωρίς καθυστέρηση

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@24sports.com.cy

Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά μετά τα αίσχη του Τσιρείου την περασμένη Δευτέρα. Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά για τα αίτια της οπαδικής παράνοιας και των συχνών φαινομένων βίας στα γήπεδα μας. Δεν είναι όμως αυτή η ουσία.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η απόδοση ευθυνών αλλά η λήψη δραστικών μέτρων από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και την άμεση εφαρμογή τους από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Ακούσαμε τον πρόεδρο του ΚΟΑ, να λέει για νέα, αυστηρή, νομοθεσία για τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών των ομάδων, αφού όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν γίνεται να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Οι ποινές στους παραβάτες πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές και να επιβάλλονται χωρίς καθυστέρηση.

Θα πρέπει επιτέλους να βρεθούν οι τρόποι για να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος των φιλάθλων στις εισόδους και να κλείσουν εκείνα τα σημεία των γηπέδων μας που επιτρέπουν με τόσο μεγάλη ευκολία να μπαίνουν στις κερκίδες φωτοβολίδες, κροτίδες και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.

Σε αυτό θα βοηθήσει η σωστή χρήση των καμερών υψηλής ευκρίνειας και τον χειρισμό των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης από ειδικούς που θα ενεργούν γρήγορα και δραστικά. Ο θεσμός των επιτηρητών της τάξης και της ασφάλειας των φιλάθλων στις κερκίδες πρέπει να επαναξιολογηθεί και να γίνει καλύτερη εκπαίδευση τους για να μπορούν να δρουν αποφασιστικά στις «δύσκολες καταστάσεις».

Το μέτρο με την κάρτα φιλάθλου που έμεινε στα λόγια εδώ και τρία χρόνια, θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι αυτοί που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους είναι αυτοί που σκοπεύουν να ενεργήσουν παράνομα, να βιαιοπραγήσουν και να καταστρέψουν. Ας το δοκιμάσουμε και γρήγορα θα φανεί αν είναι αποτελεσματικό μέτρο ή όχι.

Συμφωνούμε με την άποψη ότι οι σύλλογοι μας λίγα μπορούν να κάνουν. Η Πολιτεία πρέπει να δράσει με την εξεύρεση αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης όπως των πιο πάνω. Χρειάζεται από τους αρμόδιους θέληση, βούληση και αποφασιστικότητα για την πάταξη του κοινωνικού φαινομένου της βίας στα γήπεδα μας.

Με ευχολόγια δεν θ΄ αλλάξει τίποτα. Θέλουμε την άμεση εφαρμογή δραστικών μέτρων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ίδια φαινόμενα που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στο νησί μας και μας προσβάλουν σαν κοινωνία.

Αν δεν υπάρξει ούτε αυτή την φορά σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, θα αδειάσουν εντελώς οι εξέδρες γιατί ο φίλαθλος κόσμος κουράστηκε και σιχάθηκε την υποκρισία και τον λαϊκισμό των αρμοδίων.

Είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να σώσουν το Ποδόσφαιρο μας. Αν νοιάζονται πραγματικά, έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν έμπρακτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Γιώργος Παττίχης

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X