ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

De Ζαβού: Διαφθορά…

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που τόσο έχει μολυνθεί από τη διαφθορά, επικρατεί η θεωρία του «μπάστε σκύλοι αλέστε»

Χρίστος Ζαβός

Χρίστος Ζαβός

Είναι μια λέξη, η έννοια της οποίας έχει εισβάλει στην κυπριακή κοινωνία. Αποτελεί σημείο αναφοράς στις καθημερινές κουβέντες των πολιτών… κάποιοι, λίγοι, επωφελούνται απ’ αυτήν, κάποιοι, περισσότεροι, αποτελούν θύματα της και κάποιοι ελάχιστοι στέκονται απέναντι της και προσπαθούν να την πολεμήσουν.

Τι είναι όμως η διαφθορά που ωσάν και είναι ασθένεια έχει απλωθεί σε όλο το κοινωνικό ιστό τούτης της χώρας; Απλά μιλώντας, είναι η κατάχρηση εξουσίας με σκοπό το προσωπικό όφελος. Κάποιοι ή κάποιος σε καίριο πόστο της Πολιτείας ή εντός του κρατικού μηχανισμού εκμεταλλεύεται τη θέση του προκειμένου να επωφεληθεί.

Αυτή η ακριβώς η νοοτροπία ή τακτική διόλου δεν ενδιαφέρεται για τους νόμους, τους κανόνες πόσο μάλλον το κοινωνικό όφελος. Αποτελεί προσωπική πράξη που θα επιφέρει κέρδος στα προσωπικά συμφέροντα τους καθενός.

Και συνήθως εξαπλώνεται με τέτοιο τρόπο που αποδυναμώνει τις νομότυπες διαδικασίες, συντρίβει δημόσιους μηχανισμούς, «ξεγλιστρά» τους κανονισμούς, δημιουργώντας έτσι συνθήκες που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που λέμε «κράτος πρόνοιας».

Όσο βαθύτερα διεισδύει άλλο τόσο αναπτύσσει ένα «τοξικό» περιβάλλον μέσα από το οποίο ο καθένα ή αυτός που έχει πρόσβαση μπορεί να πράξει ή να κινηθεί ανάλογα των συμφερόντων του.

Όλα αυτά δυστυχώς ισχύουν τόσο για την κοινωνία γενικότερα, όσο και για τον κόσμο του εγχώριου ποδοσφαίρου. Η διαφθορά έχει προ χρόνων αποτελέσει κεντρικό άξονα των λειτουργιών που διέπουν το άθλημα.

Με αυτά και με αυτά, φτάσαμε πια στο σημείο όπου οι ομάδες δικαίως ή αδίκως, εκμεταλλεύονται το περιβάλλον ανάλογα με το συμφέρον τους.

Εάν δηλαδή, είχαμε χτίσει ένα σοβαρό οικοδόμημα η υποβολή ενστάσεων που κάθε χρόνο βλέπουμε στο χώρο, δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση για κανένα.

Ούτε και γι’ αυτόν που παρανομεί, ούτε φυσικά και γι’ αυτόν που θα ψάξει το δίκαιο του. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που τόσο έχει μολυνθεί από τη διαφθορά, επικρατεί η θεωρία του «μπάστε σκύλοι αλέστε».

Και μ’ αυτήν ακριβώς την νοοτροπία, επικρατεί το χάος, όπου ο αθώος και ο ένοχος εξισώνονται, εξαφανίζοντας το «Δίκαιο».

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

De Ζαβού: Ημι- παράνομος χώρος…

De Ζαβού: Ημι- παράνομος χώρος…

Η ανυπαρξία ή η ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών σε συνδυασμό με την παθητικότητα που δείχνει η Πολιτεία, έχουν πλέον καταστήσει ...
Χρίστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
De Ζαβού:  Επί της ουσίας

De Ζαβού: Επί της ουσίας

Η ουσία στην τελική είναι ότι ο Απόλλωνας αν είναι να πάει μπροστά θα πρέπει να είναι ενωμένος
Χρίστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
X