ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

De Ζαβού: Περιμένοντας τον Ολλανδό

Με το πέρας όμως του χρόνου, θέλοντας και μη, ο Ολλανδός θα πρέπει να περάσει αυτό που ο ίδιος έχει μες το μυαλό του

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να έχεις μεγάλες απαιτήσεις, όχι μονάχα από τον Στρέπελ αλλά από τον όποιο προπονητή αναλαμβάνει μια ομάδα στο εν τέταρτο του πρωταθλήματος. Πόσο μάλλον δε, όταν η ομάδα που αναλαμβάνει είναι προβληματική σε όλους σχεδόν τους τομείς. Βαθμολογικά, αγωνιστικά και κυρίως ψυχολογικά.

Να ήταν και μόνο αυτό; Ο Στρέπελ ερχόμενος στο Αντώνης Παπαδόπουλος δεν έφταναν όλα τα προβλήματα του κόσμου που είχε η ομάδα, κλήθηκε ευθύς εξ’ αρχής να βγάλει εις πέρας ένα δύσκολο πρόγραμμα.

Εκτός με Ένωση, ΑΕΚ εντός, Απόλλωνα στη Λεμεσό και Βαρωσιώτικο ντέρμπι. Μέχρι δηλαδή να έρθει, να φτιάξει το γραφείο του, να μάθει τον δρόμο του σπιτιού του, να γευτεί και καμιά σεφταλιά ο Ολλανδός είχε βουνό ν’ ανέβει.

Εκ των δεδομένων όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα, δεν τα πήγε άσχημα. Πήρε 7 βαθμούς από τους 12 που διεκδικούσε. Εδώ καλά, καλά η ομάδα είχε μόλις 5 βαθμούς σε 5 παιγνίδια και μάλιστα με αντιπάλους όχι τόσο ανταγωνιστικούς όσο αυτούς που αντιμετώπισε ο 49χρονος τεχνικός.

Είναι όμως αλήθεια ότι ναι μεν η Ανόρθωση δείχνει λίγο πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια να κυνηγήσει βαθμούς από την άλλη όμως αγωνιστικά είναι ξεκάθαρο το μπέρδεμα που την ταλαιπωρεί από το καλοκαίρι.

Λίγο πολύ φτάσαμε στα μέσα του Νοέμβρη και άμα κανείς ερωτηθεί για το τι ομάδα είναι οι «μπλε» του Βαρωσιού, δύσκολα θα σου δώσει απάντηση. Ξαναγράφω ότι ο τελευταίος που ευθύνεται για τούτη την ασάφεια είναι ο νυν προπονητής.

Με το πέρας όμως του χρόνου, θέλοντας και μη, ο Ολλανδός θα πρέπει να περάσει αυτό που ο ίδιος έχει μες το μυαλό του. Θα πρέπει δηλαδή να αποσαφηνίσει τι θέλει από τον κάθε παίκτη, σε ποια θέση αγωνίζεται και πως η ομάδα γενικότερα θα κινείται, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Ανάμεσα στα πολλά που έχει να φέρει εις πέρας είναι να βελτιώσει και την αποτελεσματικότητα της ομάδας στις στημένες φάσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ανόρθωση στο ματς με τη Σαλαμίνα είχε κερδίσει 12 κόρνερ στο Α’ ημίχρονο και δεν κατάφερε να δημιουργήσει υπόνοια φάσης.

Θα μου πει κάποιος μα έλειπαν οι Σίντεφέλντ και Ντουγκλάο. Θα σου πω όμως και γω, που ήταν όμως αυτοί στα προηγούμενα 8 ματς, που βρίσκεται η διαφορά; Χέσε όμως τις στημένες φάσεις γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την αγωνιστική βελτίωση.

Όπως δηλαδή το πλάνο της ομάδας. Ομολογουμένως δείχνει ότι προσπαθεί με βάση το 4-3-3. Ολλανδός είναι το συγκεκριμένο πλάνο είναι γι’ αυτούς ότι ο σουσούκκος για μας. Μπορεί όμως να το εφαρμόσει όμως με βάση το υλικό της ομάδας; Και η απάντηση είναι ξεκάθαρα, ναι. Αν θα το πετύχει και πόσο καιρό θα του πάρει να βρει τη σωστή χημεία, αυτό ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν το ξέρει.

Κατ’ αρχήν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει η ομάδα στο 4-3-3 είναι η εξαιρετική φυσική κατάσταση. Επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν έχουμε δει και μαραθωνοδρόμους τους φετινούς παίκτες της Ανόρθωσης. Αντιθέτως σε πολλά παιγνίδια, πέθαναν πιο γρήγορα απ’ ότι τους περίμενες. Ας μην όμως επεκταθούμε περισσότερο πάνω σ’ αυτό γιατί δεν είμαστε και ειδικοί.

Από κει και πέρα, χρειάζεται οι περισσότεροι των παικτών ν’ αναλάβουν πολύπλοκο ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο. Και χρειάζεται κυρίως πολλή ποιότητα στα χαφ. Στους τρεις δηλαδή του άξονα. Ας ξεκινήσουμε από κει.

Στο παιγνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα ο Βίκτορ δεν πέτυχε μονάχα το γκολ, ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Πρώτη φορά τον βλέπω φέτος να κάνει το γνωστό παιγνίδι του. Τάκλιν, τσαμπουκά και σωστή πρώτη πάσα στην επίθεση. Επιτέλους ο αρχηγός έβγαλε λίγο από τον κωλοπαιδισμό του γιατί νομίσαμε ότι τον έφαγε το κατηχητικό φέτος. Ο Πράνιτς είναι αδικημένος φέτος καθότι το μόνο που δεν έχει κάνει είναι να δουλέψει dj  σε κλαμπ της Αγίας Νάπας. Όλα τα υπόλοιπα τα έχει κάνει. Δεν ήταν κακός, δεν ήταν όμως και το άτομο που έκανε τη διαφορά. Και η θέση δε που αγωνίστηκε αυτή δηλαδή του «8», είναι πολύ σημαντική στο πλάνο αφού πρόκειται για τον ρυθμιστή της ομάδας.
Ο Ράγιος επίσης είναι ίσως πιο αδικημένος απ’ ότι ο Κροάτης. Πρώτον γιατί του άλλαξαν ένα σωρό ρόλους φέτος, δεύτερο γιατί αναλαμβάνει περισσότερες υποχρεώσεις απ’ ότι θα έπρεπε και τρίτον έχει και τον κάθε καθηγητή να του κάνει τον έξυπνο πάνω στην κερκίδα ή από τον καναπέ. Όμως ένα είναι το δεδομένο. Άμα ο Ράγιος είναι καλά τότε η ομάδα ρολάρει. Άμα όχι κλατάρει.

Πάμε στους πλάγιους μπακ. Στο 4-3-3 είναι λογικό ότι θα καλύψουν όλη την πλευρά σε άμυνα και επίθεση. Έχω την εντύπωση ότι η Ανόρθωση έχει αρκετή ποιότητα αλλά και επιλογές. Κυρίως όμως ο Στρούνα είναι ένας σοβαρός ποδοσφαιριστής ενώ και ο Μπεσάτ δείχνει να ξέρει το τόπι.

Όσον αφορά τα στόπερ, δεν χρειάζεται και περαιτέρω κουβέντα ως προς την διάταξη τους. Αξίζει όμως να μιλήσουμε για τον Αρτυματά. Δεν ξέρω ποιος επιβάλει την ποδοσφαιρική σκέψη στην ομάδα αλλά από του χρόνου έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να λογίζεται ακόμη και ως δεύτερος ή αν θες βασικός στόπερ της ομάδας. Είναι έτσι και αλλιώς καιρός να φτιάξει η ομάδα «κυπριακό κόκκαλο».

Το πιο πολύπλοκο μέρος του 4-3-3 είναι η επίθεση. Τόσο ο φορ όσο και οι δύο στ’ άκρα. Έχω την εντύπωση ότι η συνύπαρξη των Κατσαράβα και Ντουρίς στην τριάδα μπροστά  δεν πολύ δουλεύει. Ο φορ πρέπει να πηγαίνει κατά μέτωπο στην επίθεση κάτι που δεν κάνει ο Γεωργιανός. Είναι όμως αλήθεια ότι ο ψηλός κινείται σωστά τουλάχιστον παράλληλα με τη μπάλα ανοίγοντας έτσι χώρους στην επίθεση.

Από την άλλη ο Ντουρίς, είναι νομίζω πιο επικίνδυνος στην κορυφή παρά στα πλάγια. Εκεί χρειάζεσαι παίκτες διεισδυτικούς που θα βοηθούν κιόλας στην άμυνα τον πλάγιο μπακ. Μπορεί με τη Σαλαμίνα να έκανε δουλειά, άμα όμως έπαιζες με Απόλλωνα ή ΑΕΚ τι θα γινόταν; Τι σε ρωτάω αφού τα είδες, Κόσκινο τους έκαναν πίσω στην άμυνα, αφού δεν μπορείς να ζητήσεις από τον Σλοβάκο να καλύπτει πίσω. Μη τρελαθούμε κιόλας.

Πολύ καλοί παίκτες για να κάνουν τέτοιο πράγμα είναι ο Σισέ, ο Μικελτάτζε και ο Εγγλέζου. Παίκτες που αμύνονται, που μπουκάρουν και γέρνουν άμα λάχει και προς τον άξονα. Με τον Σισέ δεν ξέρω τι τρέχει αφού κάθε λίγο και λιγάκι είναι στους μασέρ και στους φυσιοθεραπευτές. Ο μικρός ο Γεωργιανός έχω την εντύπωση ότι αδικήθηκε κάπως από τον Ολλανδό συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε. Για τον Εγγλέζου, αυτά που είπαμε πιο πάνω για Κυπριακό κόκκαλο. Όσον αφορά τον Λαβόρδε, βελτιώνεται μεν αλλά ακόμη θέλει χρόνο να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Γενικώς, τα πράγματα δεν είναι και τα καλύτερα. Το κάζο του αποκλεισμού και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα παραμένουν στον πυρήνα του μυαλού όλων. Ακόμη και αυτή η ασάφεια ως προς την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας.

Θα πρέπει να περιμένουμε τον Ολλανδό. Ο οποίος καλώς ή κακώς δεν μπορεί να επικεντρωθεί στο πως θα εφαρμόσει το πλάνο του αλλά και στο κυνήγι των βαθμών και στη βελτίωση της ψυχολογίας. Χρόνο σίγουρα χρειάζεται και υπομονή απ’ όλους. Το υλικό πάντως το έχει.

Όσον αφορά εσένα, τόσο καιρό περιμένεις. Ο Ολλανδός θα σε πειράξει να τον περιμένεις; Υπομονή.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Τρόμος και ανησυχία…

Τρόμος και ανησυχία…

Προκαλούν τον κόσμο η έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων αλλά και προσώπων
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
X