ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

De Ζαβού: Η «ασθένεια» και η ομάδα

Χρίστος Ζαβός

Χρίστος Ζαβός

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η ΑΕΛ τα τελευταία χρόνια περνάει από μια «ασθένεια». Άμα δηλαδή ζούσε στην Κρήτη του 30’ δεν γλύτωνε τη Σπιναλόγκα. Θα την είχαν στείλει με τον βαρκάρη και άμα ποτέ την ξανά έβλεπες… να με χέσεις.

Η «ασθένεια» μάλιστα φτάνει σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι οπαδοί της περιμένουν πότε θα κάνει στραβή για να ξεσαλώσουν κατά των πάντων και κυρίως του Σοφοκλέους. Προφανώς πιστεύουν ότι άμα η ομάδα πάει χάλια θα ανοιχτεί από μόνη της η πόρτα εξόδου του Σόφο.

Ως άτομα μπορεί να μην σου κολλάνε καλά στο μυαλό, αλλά ως σύνολο μια χαρά και δύο τρομάρες τα πάνε.

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Άλλωστε στην ΑΕΛ υπάρχει μια είδους μυστικοπάθεια γύρω απ’ όλα. Να ρίξουμε φως, ούτε περνάει από το μυαλό μας. Άσε κιόλας που είμαστε ανίκανοι ή αδύνατοι να το κάνουμε.

Πάμε παρακάτω. Ας πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Η φετινή ομάδα όπως έδειξε άλλωστε από το καλοκαίρι δεν είναι και η πλέον ποιοτική. Όσον αφορά δε τη παλιά δήλωση του Μπαλταζάρ ότι είναι γεμάτη όσο ποτέ, θεωρώ ότι δεν ήταν και η πλέον εύστοχη.

Δεν έχει όμως σημασία. Σημασία έχει να φτιαχτεί ένα σύνολο που θα είναι ανταγωνιστικό. Και ευτυχώς για την φετινή ΑΕΛ το σύνολο είναι αρκετά καλά δεμένο. Και δεν είναι τυχαίο ότι όποιος στοιχείο προστεθεί, κολλάει γάντι. Πες το Τεϊξέιρα, πες το Γουίλερ, όπως θες πες το… η ομάδα είναι ομάδα. Μάλλον αυτό πρέπει να χρεωθεί στον Μπαλταζάρ. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τυχαίο, αλλά προκύπτει μέσα από τη δουλειά του κόουτς.

Μέσα από τα παιγνίδια διαπιστώνεις επίσης ότι τούτη η ομάδα είναι αμυντικογενής. Δεν είναι δηλαδή το σύνολο που θα απλώσει τη μπάλα στο γήπεδο και θα κάνει εναλλαγές, όπως κάνει η ΑΕΚ ή ο Απόλλωνας. Ούτε και αυτό όμως είναι κακό.

Στην Κύπρο είμαστε, γνωρίζουν καλά οι Αελίστες ότι οι άμυνες δίνουν πρωτάθλημα. Πέντε χρόνια έχουν περάσει όποιος δεν το θυμάται ας πάει να κάνει το τεστ για Αλτζχάιμερ.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δηλαδή μπορεί να φωνάζεις και να νοσταλγείς τον Ουόν ή το Ντόσα ως ποδοσφαιριστή, αλλά μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι και ο Μιτρέα και ο Λαφράνς και ο Τεϊξέιρα και τα μπακ και τα χαφ μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους.

Με λίγα λόγια πιστοποιείται αυτό που λέμε πιο πάνω. Ως άτομα μπορεί να μην σου κολλάνε καλά στο μυαλό, αλλά ως σύνολο μια χαρά και δύο τρομάρες τα πάνε.

Μη ξεχνάμε επίσης ότι η ΑΕΛ κατ’ εμέ διαθέτει τον καλύτερο μέχρι στιγμής πορτιέρο της Σούπερ Λίγδας. Ο Βοζίνια είναι μακράν η καλύτερη μεταγραφή της ομάδας και δεν χρειάζεται να πεις και τίποτα περαιτέρω.

Και μόνο ότι τον Καποβερντινό δεν τον αγγίζει η «ασθένεια» από μόνο του λέει πολλά. Δηλαδή και ο «άρρωστος» Αελίστας που του φταίνε όλοι και όλα μες στην ομάδα… τσιμουδιά σ’ ότι έχει να κάνει με τον πορτιέρο. Όσον αφορά κάποιο Ρόμο, ούτε και που τον θυμάσαι.

Τώρα για το κέντρο, βασισμένο ακριβώς στην αμυντικογενή φιλοσοφία που διέπει την ομάδα, βγάζει μάτια ότι πέραν του Γερολέμου κανείς δεν μπορεί να πάει τη μπάλα παρά πέρα. Κάτι πήγε να δοκιμάσει με τον Μπενίτεθ, αλλά ο Ισπανός όπως αποδεικνύεται θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση. Προέρχεται από μια μικρή κατηγορία της Ισπανίας και κλήθηκε με μικρή προετοιμασία, να βγάλει παιγνίδια. Άμα δεν τον προσέξουν θα πάθει ότι έπαθε ο Ντόσα.

Τώρα οι υπόλοιποι για μια ομάδα που αμύνεται, μια χαρά είναι. Νικολάου, Σίλβα, Ρεζέντε, Σοάρες, Φιντέλις, Νταβόρ είναι επιλογές που «υποτάσσονται» στο σύνολο. Δεν είναι ούτε και αυτό κακό. Τώρα αν είναι να έρθει ο επιθετικός χαφ το χειμώνα αυτό μόνο καλό θα κάνει στην ομάδα.

Άμα όμως καταφέρουν και αναδείξουν τον Γερολέμου αυτό ίσως να είναι μεγαλύτερη επιτυχία και από μια τιμητική θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Το «θείο» θέλει «θεία» μεταχείριση και το εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου.

Στα φτερά επίσης υπάρχει πρόβλημα. Για τον Μέσκα θα σου πω τι είχε πει ο σπουδαίος Χάβος. «Ο Μέσκα από τη μέση και κάτω είναι μια χαρά παίκτης. Από τη μέση και πάνω έχει ένα προβληματάκι». Χάβος και… «όποιος φοβάται παίρνει σκύλο».

Ο Αλταϊρ επίσης δεν λέει κάτι προς το παρόν. Τρυπά μεν, αλλά ποιοτικό εξτρέμ δεν τον λες. Ο Σάσσι είναι κατ’ εμέ ένα μέγα ζήτημα που πρέπει να λυθεί για την ομάδα. Πάστα ποδοσφαιριστή που πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την ομάδα, το συντομότερο δυνατό. Εκτός και αν τελικά δεν είναι εξτρέμ και είναι αυτό που κάποιοι λέμε ότι είναι επιθετικός. Γιατί τον κόλλησαν στα φτερά δεν έχω καταλάβει ακόμη.

Τώρα στον αγώνα με τον Ερμή, έγινε το εξής σημαντικό. Όλοι είδαν τον Αβραάμ ως εξτρέμ και όλους τους άρεσε. Άμα δηλαδή έχει αποτέλεσμα το δίπτυχο Γουίλερ/ Αβραάμ τότε η ομάδα διορθώνεται σ’ όλη της την αριστερή γραμμή. Σπουδαίο επίτευγμα εάν όντως υλοποιηθεί.

Για τα δεξιά ή θα περιμένεις έναν εκ των Σάσσι, Μέσκα, Αλταϊρ να δέσει με τον Αϊρόσα ή θα περιμένεις τον χειμώνα μήπως και φέρουν κανά επικίνδυνο στο φτερό. Ίσως κιόλας ο ερχομός ενός επιθετικού χαφ, ρολάρει ακόμη καλύτερα τα φτερά.

Για την επίθεση… το μυαλό σου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον Πιέχ. Γιατί είναι ο καλύτερος γκολτζής που ήρθε στην ΑΕΛ τα τελευταία δέκα χρόνια, πέραν του σούπερ Σα. Το έγκλημα που έγινε από τον τότε προπονητή έχει ακόμη την επίδραση του. Γουέλινγκτον και Αγκουινάλδο αντί του Πιέχ, είναι ένα ιστορικό γεγονός που καλό θα ήταν να καταγραφεί. Και καταγράφεται.

Τώρα η φόρμουλα με τον Αρουαμπαρένα, του εικοσαλέπτου, δεν είναι απλά λογική είναι επιβεβλημένη. Ο Ισπανός είναι «γριά κότα», που άμα λάχει σου βγάζει και το «ζουμί». Μπορεί να έφαγε το βρισίδι του κόσμου όλου μετά τον Απόλλωνα, αλλά αυτός ήταν που έδωσε τους τρεις βαθμούς με τον Ερμή. Ο Λεόντσο είναι καλό φορ, δεν είναι σίγουρα ούτε Πιέχ, ούτε Τολμές.

Είναι και τα κυπριόπουλα, Ηλία και Μαύρου… ίσως να φταίει γενικότερα ότι η ομάδα είναι αμυντικογενής. Άμα δηλαδή, φτιαχτεί το πράγμα από πίσω, ίσως να φτιαχτεί και η αποτελεσματικότητα των φορ. Εκτός και εάν δοκιμάσουν και φέρουν κανά πιο ευέλικτο επιθετικό που συνάδει με το τρέξιμο όλης της ομάδας.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα δεν είναι κακή. Δεν έχει τον Ράγιος ή τον Ντα Σίλβα έχει όμως παίκτες εργάτες που κάνουν εξ όσων φαίνεται καλά τη δουλειά τους. Άμα δεν υπήρχε η «ασθένεια» ίσως να εκτιμάτο περισσότερο η προσπάθεια τους. Η «ασθένεια» όμως είναι τόσο ισχυρή, που ότι και να γίνει όπως και να γίνει θα καθορίζει πράγματα και καταστάσεις. Έως ότου έρθει καμιά «κούπα» και τοποθετηθεί πάνω στο «ρετιρέ..».

 

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση