ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το ταλέντο που έχασε το δρόμο;

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν για το ταλέντο τους από μικροί. Κάνουν το μπαμ και όπως ξαφνικά εμφανίζονται έτσι ξαφνικά εξαφανίζονται. Κάτι τέτοιο έγινε και με τον Renato Sanches της Πορτογαλίας. Ένας ποδοσφαιριστής που ήταν βασικός στον τελικό του Euro 2016 αλλά σήμερα είναι στον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας U21 στο παιχνίδια απέναντι στην Σερβία U21. 

Η αρχή της καριέρας του

Ο Renato ξεκίνησε την καριέρα του στην Benfica Β τη σεζόν 2014-15. Στις 5 Οκτωβρίου 2014 βρέθηκε βασικός σ’ ένα αγώνα ενάντια στην Feirense ο οποίος έληξε 2-2. Αυτή ήταν η αρχή του. Ακολούθησαν αρκετές συμμετοχές συνολικά 34 και στις 30 Οκτωβρίου 2015 ο Renato πήρε «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα με την οποία έκανε και το ντεμπούτο την ίδια μέρα κόντρα στην Tondela (είχε μπει στο 74’ ως αλλαγή). Μέρα με τη μέρα ο Renato Sanches έδειχνε σημάδια βελτίωσης (άλματα για την ακρίβεια) και σύντομα η Benfica έδεσε τον νεαρό (18χρονο τότε) με συμβόλαιο μέχρι και το 2021. Κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού και να πετύχει κάποιες γκολάρες με τα χρώματα της Benfica. Μάλιστα σε ένα παιχνίδια κόντρα στην Academica ο Sanches πέτυχε τέρμα με μια βολίδα από τα 30 μέτρα. Ήταν κυριολεκτικά απίστευτος.

Θύμα ρατσισμού και... μαϊμού

Στις 24 Απριλίου ο Sanches αγωνιζόταν κόντρα στην Rio Ave. Οι οπαδοί της τελευταίας γιουχάιζαν από την αρχή τον Πορτογάλο. Μάλιστα όταν ο ίδιος έβγαινε από το γήπεδο ως αλλαγή ένα μεγάλο μέρος οπαδών της Rio Ave έκαναν τον χαρακτηριστικό ήχο της μαϊμούς (δεν είναι μόνο στη Κύπρο που γίνονται αυτά) με τον Sanches να απαντά. Ο ίδιος με ένα μεγάλο χαμόγελο σήκωσε τα χέρια του και ξεκίνησε να μιμείται επίσης την μαϊμού. Η ενέργεια του αυτή δέχθηκε κριτική από πολύ κόσμο αλλά φυσικά και επικρότηση από άλλους (όπως είπαμε δεν γίνονται μόνο στην Κύπρο αυτά!).

Ερωτηματικά στην ηλικία

Η αλήθεια είναι πως ο νεαρός ξεχώριζε για το ταλέντο του. Όμως ταυτόχρονα εξίσου μεγάλη αλήθεια είναι πως το πρόσωπο του σαφώς και δεν έμοιαζε για έφηβο. Έτσι σε ηλικία 18 ετών (το 2016) κάποιοι έβαζαν ερωτηματικά. Ο πρώτος ήταν ο Καρβάλιο (πρώην πρόεδρος της Sporting) ο οποίος υποστήριξε δημόσια πως ο Sanches κρύβει χρόνια και πως τα χαρτιά του δεν μπορεί να είναι γνήσια. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ζήτησε δημόσια απολογία από τον Καρβάλιο αλλιώς θα έπαιρνε το θέμα στα δικαστήρια. Όμως ο Καρβάλιο δεν ήταν ο μόνος που υποστήριξε κάτι τέτοιο. Ο Guy Roux πρώην προπονητής της Γαλλίας έκανε παρόμοιες δηλώσεις.

Το Euro 2016 και... πρωταθλητής Ευρώπης.

Οι εμφανίσεις του Sanches ήταν εξαιρετικές. Παρά το νεαρό της ηλικίας έπαιζε ως ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής που μάλιστα ξέρει από μπάλα. Έτσι πήρε και την κλήση στην Εθνική Πορτογαλίας. Μάλιστα στο Euro 2016 διέπρεψε. Με έξι εμφανίσεις ανάγκασε όλο τον πλανήτη να μιλά γι’ αυτόν. Ήταν εξαιρετικός και βοήθησε την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Παράλληλα σε αυτή τη διοργάνωση έσπασε το ρεκόρ του Ρονάλντο καθώς έγινε ο πιο νεαρός ποδοσφαιριστής της Πορτογαλίας που ξεκίνησε ποτέ βασικός σε διοργάνωση Euro. Επιπλέον ανακηρύχθηκε και ως ο καλύτερος νεαρός παίκτης της διοργάνωσης.

Η μεταγραφή στην Μπάγερν και... η εξαφάνιση

Στις 10 του Μάη του 2016 ο Sances υπόγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Μπάγερν Μονάχου η οποία έδωσε 35 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ισοφάρισε την πιο ακριβή μεταγραφή Πορτογαλικού συλλόγου. Βέβαια είχε την ατυχία να τραυματιστεί στο Euro 2016 και αυτό του στοίχησε. Το ντεμπούτο του με τα χρώματα των Βαυαρών έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου το 2016 σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Schalke. Ήταν πραγματικά κακός και έτσι στο 71’ πέρασε εκτός ως αλλαγή. Ο Lahm (εμβληματικός αρχηγός της Bayern) σήκωσε ασπίδα προστασίας στον νεαρό. Τόνισε πως έχει ταλέντο και πως αν δεν είχε δεν θα ήταν στην ομάδα. Όμως ο Πορτογάλος δεν δικαίωσε τον αρχηγό του. Σε όλη τη χρονιά μέτρησε 17 εμφανίσεις με 0 τέρματα και 0 ασίστ. Ήταν μια πραγματικά κακή σεζόν. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Sanches να χάσει τη θέση του στην Εθνική Πορτογαλίας. Μάλιστα η κατρακύλα δεν είχε σταματημό. Κλήθηκε στην Εθνική κάτω των 21 όμως σήμερα βρίσκεται στον πάγκο.

Αναμφίβολα ο Sanches ξέρει από μπάλα. Τίποτε δεν έγινε τυχαία. Το ταλέντο του είναι αστείρευτο και μπορεί να φτάσει ψηλά. Όμως κάποιες λάθος επιλογές του κόστισαν. Ο Sanches ξέρει ελάχιστα Αγγλικά και ακόμη πιο λίγα Γερμανικά. Έτσι στην Bayern δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Στα 19 του κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου και ξαφνικά να πιάσει σχεδόν πάτο. Ο νεαρός σαφώς και έχει χρόνο μπροστά του όμως η καριέρα του αυτή τη στιγμή είναι στη πιο κρίσιμη της φάση. Στον επόμενο χρόνο θα ξεκαθαρίσει αν ο Sanches είναι ο παίκτης που όλοι περιμένανε ή αν είναι άλλο ένα πυροτέχνημα.

 

Ευρώπη: Τελευταία Ενημέρωση

X
X