ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο ρόλος της ΚΟΠ στις εκλογές

Χρησιμοποιεί την επιρροή της η Κύπρος για εκλογή του Σέφεριν

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου κλείνει ο κύκλος του Μισέλ Πλατινί στην προεδρία της UEFA, αφού στο έκτακτο κογκρέσο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου που θα γίνει στην Αθήνα, θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, που θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας του τιμωρημένου από τον περασμένο Οκτώβριο Γάλλο, μια θητεία που κανονικά ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 2019.

Φαβορί για την εκλογή είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σλοβενίας, ο 49χρονος Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος έχει αντίπαλο τον Ολλανδό Μάικλ φαν Πραγκ. Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Σλοβένου είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία αξιοποιώντας τη –δυσανάλογη με το μικρό μέγεθός της– μεγάλη της επιρροή, κάνει και προεκλογική καμπάνια υπέρ του.

Φαβορί ο Σέφεριν
Τον Σέφεριν στηρίζει ο όμιλος επιρροής των βαλκανικών και ανατολικών χωρών, όπου μετέχει η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα και αποτελείται από δεκατρείς χώρες. Ο Όμιλος αυτός συναντήθηκε τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, σε Ποντγκόριτσα, Βελιγράδι και Κωνσταντινούπολη. Αν και δεκατρείς οι ψήφοι, δεν αποκλείεται λίγες από τις χώρες του συγκεκριμένου «Ομίλου» να αλλάξουν στρατόπεδο και να ψηφίσουν Φαν Πραγκ, αφού δεν είναι συμπαγής όμιλος.

Στο πλευρό του Σέφεριν τάχθηκαν επίσης μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και οι Ρωσία και Τουρκία που βρίσκονται στον Όμιλο που αναφέραμε πιο πάνω. Τον Σλοβένο υποστηρίζει επίσης η Πολωνία και η Ιρλανδία, μεταξύ άλλων.

Επίσης, τον Ιούνιο οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία, σε κοινή τους επιστολή χαιρέτησαν την υποψηφιότητα Σέφεριν. Οι τέσσερις –αξίζει να αναφερθεί– ετοιμάζουν τετραπλή συνυποψηφιότητα για το Euro 2024, με τον Φαν Πραγκ να κατηγορεί τον Σλοβένο ότι θα προωθήσει την υποψηφιότητά τους. Ο τελευταίος απάντησε ότι είναι η εκτελεστική που αποφασίζει τις διοργανώτριες και όχι ο πρόεδρος.

Από την άλλη, τον 68χρονο Ολλανδό (που δεν θα δικαιούται να διεκδικήσει ακολούθως δεύτερη θητεία, αν εκλεγεί, αφού η UEFA έχει όριο τα 70 έτη για τους υποψήφιους) στηρίζει η Αγγλία και οι χώρες της δικής της επιρροής, όπως είναι για παράδειγμα το Γιβραλτάρ. Η Ολλανδία ψηφίζει –ασφαλώς– Φαν Πραγκ, ενώ μυστήριο αποτελεί η Ισπανία, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βιγιάρ.

Αρκετές είναι οι αναποφάσιστες χώρες, με την «Κ» να μαθαίνει πως η ΚΟΠ εργάζεται για να πειστούν να ψηφίσουν υπέρ του Σέφεριν, όπως έγινε πρόσφατα όταν συναντήθηκαν οι Κύπριοι με τους Βέλγους ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους, πριν από τον αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, αναμένεται πως στη χειρότερη περίπτωση ο Σέφεριν θα λάβει 30 ψήφους, ενώ οι προβλέψεις λένε πως ίσως κυμανθεί γύρω στις 35 ψήφους, τη στιγμή που χρειάζεται 28 για να εκλεγεί. Η καθεμία από τα 55 χώρες-μέλη της UEFA (ανάμεσά τους οι «νέοι» Κόσσοβο και Γιβραλτάρ) έχει από μία ψήφο, με τον άνθρωπο που θα εκλέγεται πρόεδρος της UEFA να αναλαμβάνει την προεδρία μια πανισχυρής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που χειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα λαμβάνει αυτόματα τη θέση αντιπροέδρου στη FIFA.

Ο 7ος πρόεδρος
Ο Αλεξάντερ Σέφεριν ή ο Μάικλ Φαν Πραγκ θα γίνει ο 7ος πρόεδρος της UEFA, από το 1954. Ο Δανός Έμπε Σουάρτζ ήταν πρόεδρος από το 1954 μέχρι το 1962. Ο Ελβετός Γκούσταβ Βίντερκερ από το 1962 μέχρι το 1972. Ο Ιταλός Αρτέμιο Φράνκι από το 1973 μέχρι το 1983. Ο Γάλλος Ζακ Ζορζ από το 1983 μέχρι το 1990. Ο Σουηδός Λέναρτ Γιόχανσον από το 1990 μέχρι το 2007 και ο Μισέλ Πλατινί από το 2007 μέχρι το 2015. Ενδιάμεσα, μεταξύ 1972 και 1973 προσωρινός πρόεδρος διετέλεσε ο Ούγγρος Σάντορ Μπαρκς (μετά τον θάνατο του Βίντερκερ), ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, την UEFA ηγείται προσωρινά ο Άνχελ Μαρία Βιγιάρ (σε αντικατάσταση του τιμωρημένου Πλατινί).

Ο 66χρονος Βάσκος, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας από το 1988, ήταν αρχικά ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία της UEFA, όμως αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Άνχελ Μαρία Βιγιάρ εξήγησε ότι προχώρησε στην απόσυρση αυτή, επειδή ήθελε να συγκεντρωθεί στη δουλειά του στην ισπανική ομοσπονδία και στην πιθανή επανεκλογή του. Όμως όπως μαθαίνει η «Κ» φάνηκε ότι θα έπαιρνε την 3η θέση στις εκλογές της UEFA, με λίγους μάλιστα ψήφους, έτσι για να αποφύγει τον διασυρμό, προτίμησε να αποσυρθεί.

Κόντρα των δύο
Με τις μέρες μέχρι τις εκλογές να λιγοστεύουν, οι Σέφεριν και Φαν Πραγκ κοντράρονται ιδιαίτερα σκληρά. Πρόσφατα ο Φαν Πραγκ κατηγόρησε τον Σλοβένο ότι υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος από την πλευρά του αποτελούσε το δεξί χέρι του Πλατινί όταν ήταν στην UEFA. «Χρειαζόμαστε έναν ειλικρινή ποδοσφαιρικό ηγέτη. Όχι πολιτικούς, ‘πεινασμένους’ για εξουσία. Κάποιον που να του εμπιστευτείς το ποδόσφαιρο», έγραψε στο Twitter ο Φαν Πραγκ. Ο Σέφεριν, από την πλευρά του, απάντησε ότι ο ίδιος φροντίζει να επικοινωνεί και με τις 55 ομοσπονδίες και να ψάχνει λύσεις για τα προβλήματά τους και όχι να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στα social media ‘φτιάχνοντας’ ιστορίες.

Η κόντρα Σέφεριν-Φαν Πραγκ μεταφέρθηκε και στην κυπριακή επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα. Η ανακοίνωση-απάντηση της ΚΟΠ προς την Guardian προσεγγίστηκε επιφανειακά από την εδώ κάλυψη της επικαιρότητας, όμως πίσω της κρύβονταν ξεκάθαρες «σπόντες» από την Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η «Κ» στην ηλεκτρονική της έκδοση πριν από μερικές μέρες, στην ΚΟΠ θεωρούν πως το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας αποτελεί κομμάτι της προεκλογικής προσπάθειας να φανεί ότι ο Σέφεριν υποστηρίζεται από «διεφθαρμένους».

Ο ρόλος της ΚΟΠ στην εκλογή
Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται οι Κωστάκης Κουτσοκούμνης, Γιώργος Κούμας και Φοίβος Βάκης, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την ΚΟΠ στο κογκρέσο της UEFA. Η κυπριακή ομοσπονδία ήταν μία από τις πρώτες που τάχθηκαν δημόσια υπέρ του Σέφεριν, ενώ ακολούθως η ΚΟΠ μέσω της μεγάλης επιρροής που έχει στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εργάστηκε για την εκλογή του Σλοβένου. Ο Σέφεριν θεωρείται «καθαρό» πρόσωπο, αφού δεν μετείχε ποτέ στην εκτελεστική της UEFA και της FIFA, σε αντίθεση με τον Φαν Πραγκ που είναι μέλος των συγκεκριμένων ισχυρών επιτροπών εδώ και πολλά χρόνια.

Η εκλογή του Σέφεριν αναμένεται να βοηθήσει τις μικρές ομοσπονδίες, αφού και ο ίδιος προέρχεται από μια μικρομεσαία χώρα και γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στον ίδιο βαθμό που βοήθησε και ο Μισέλ Πλατινί, αν και Γάλλος, ο οποίος με την εκλογή του, είχε εξασφαλίσει (π.χ. με το Champions route στα προκριματικά) περισσότερα έσοδα για τους μικρούς.

Έχοντας στηρίξει πέρυσι Ινφαντίνο και παλαιότερα Πλατινί και μάλιστα με πράξεις, η ΚΟΠ αποκομίζει κέρδος μέσα από τις συγκεκριμένες συμμαχίες, κάτι που προσδοκεί να γίνει και με τον Σέφεριν. Το κέρδος αφορά περισσότερο την προώθηση των Κυπρίων σε θέσεις-κλειδιά στην UEFA και αύξηση της επιρροής της χώρας μας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Οι αλλαγές στο Ch. League
Η απόφαση για τις επικείμενες αλλαγές στο Champions League, με τις τρίτες και τέταρτες των μεγάλων πρωταθλημάτων να παίρνουν πλέον απευθείας θέση στους Ομίλους, κάτι που θα σημαίνει λιγότερες θέσεις για τις μικρότερες χώρες, πάρθηκε από την εκτελεστική επιτροπή και δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ή θα είναι πρόεδρος της UEFA. Όπως μαθαίνει η «Κ», η απόφαση είναι οριστική και δεν παίζει ρόλο αν θα εκλεγεί ο φαν Πραγκ ή ο Σέφεριν.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη αλλαγή αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ των μικρών και των μεγάλων, σε μία περίοδο που ακόμη και αυτή η ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κινδύνευε, στα πρότυπα της διάσπασης της FIBA. Οι μεγάλες χώρες πήραν εν τέλει επιπλέον θέσεις στους ομίλους και περισσότερα χρήματα, όμως την ίδια στιγμή, οι μικροί δεν έχασαν πολλές θέσεις στα προκριματικά, με την οδό των πρωταθλητών (Champions Route) να παραμένει έστω με μία θέση λιγότερη. Έτσι κι αλλιώς, είναι οι μεγάλες χώρες που φέρνουν τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της UEFA, αν και οι μικροί επιδιώκουν ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται, να πάρουν ακόμη περισσότερη από την πίτα των χρημάτων που διαχειρίζεται η UEFA.

*Δημοσιεύθηκε στο K SPORTS της Καθημερινής (ημ. 11/09/2016)

Ευρώπη: Τελευταία Ενημέρωση