ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο εκλεκτός του Πλατινί για την προεδρία της UEFA

Ο Σλοβένος Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει την υποστήριξη του Μισέλ Πλατινί, αλλά και του... Γιώργου Γκιρτζίκη και είναι το φαβορί για να αναδειχθεί πρόεδρος της UEFA.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα θα έχει την τιμή να είναι ο τόπος στον οποίος θα εκλεγεί ο διάδοχος του έκπτωτου Γάλλου παράγοντα στην ηγεσία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι τρεις υποψηφιότητας ανακοινώθηκαν επίσημα από την UEFA: ο 49χρονος Σλοβένος δικηγόρος και πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας του, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο 68χρονος πρόεδρος της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρώην αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Μίχαελ φαν Πράαχ και ο Ισπανός πρώην ποδοσφαιριστής, πρώην πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και προσωρινός διάδοχος του Μισέλ Πλατινί, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ Γιόνα , 66 ετών, θα διεκδικήσουν τον... θρόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι κάλπες πάντα κρύβουν εκπλήξει,  ο Τσέφεριν είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει στις εκλογές. Έχει τις... ευλογίες του Πλατινί, τον στηρίζει η ΕΠΟ, αλλά και σημαντικές ομοσπονδίες, όπως αυτή της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ιταλία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και φυσικά Σλοβενία θα ψηφίσουν υπέρ του.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι αυτός που αναμένεται να συγκεντρώσει τις 28 από τις 55 ψήφους που απαιτούνται για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Γεννημένος στις 13 Οκτωβρίου 1967, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας. Αρχικά εργάστηκε, στο δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς του ως νομικός εκπρόσωπος αθλητών και συλλόγων. Στη συνέχεια ανέλαβε στη θέση του πατέρα ως διευθυντής. Το 2005 άρχισε η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο όταν έγινε μέλος της διοίκησης της KMN Svea Lesna Litija, μιας εκ των πιο επιτυχημένων ομάδων ποδοσφαίρου σάλας της Σλοβενίας. Ακολούθως έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ερασιτεχνικού τμήματος της FC FC Ljubljana Lawyers, ενώ υπήρξε μέλος της διοίκησης της NK Olimpija Ljubljana από το 2006 έως το 2011.

Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών, και μιλά άπταιστα αγγλικά και ιταλικά. Εξελέγη πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σλοβενίας το 2011 και επανεξελέγη τον τον Φεβρουάριο του 2015. «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, που έχει πετύχει πολλά όχι μόνο στον αθλητικό τομέα».

Ο Τσέφεριν είναι πρόσωπο νέο και άφθαρτο. Υπόσχεται να λειτουργήσει ως... Ρομπέν των Δασών, στηρίζοντας τις μικρότερες και φτωχότερες ομοσπονδίες της UEFA, να στηρίξει τους συλλόγους και να πολεμήσει την διαφθορά. «Έχω πολλές ιδέες. Θα χρειαζόμαστε 24 ώρες για να τις αναλύσω» έχει πει ο Σλόβενος, ο οποίος θέλει να... καθαρίσει την τιμή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. «Δεν είναι όλοι μέσα στην UEFA διεφθαρμένοι. Πολλά από όσα έγιναν διογκώθηκαν από τα ΜΜΕ» συμπληρώνει τονίζοντας ότι η διαφορά του με τους άλλους δύο υποψήφιους (κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερούς του ακι εκπροσώπους της παλιάς φρουράς παραγόντων) είναι πως ο ίδιος έχει νέες, καινοτόμες ιδέες και όχι παρωχημένες αντιλήψεις για τον τρόπο διοίκησης του ποδοσφαίρου.

Κάθε πρόεδρος της UEFA εκλέγεται για τετραετία. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί μέχρι το 2019... Για θητεία περίπου τριών ετών, δηλαδή. Κι αυτό διότι το 2019 λήγει η τιμωρία του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA. Σε τρία χρόνια ο Γάλλος θα έχει... καθαρίσει και θα μπορεί να επιστρέψει.

sdna.gr

Ευρώπη: Τελευταία Ενημέρωση

X
X