ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιράν: Γυναίκες στο γήπεδο ή μήπως όχι;

Άνοιξε ξανά η συζήτηση για τη σχετική απαγόρευση

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ σε όλο τον πλανήτη και η εξάπλωσή του στο γυναικείο φύλο είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως ακόμα χώρες που δεν επιθυμούν τις γυναίκες να μπαίνουν στα γήπεδα να βλέπουν αγώνες με το Ιράν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στον αγώνα της εθνικής της χώρας με τη Βολιβία (σημ. συν.: κέρδισαν με 2-1), επετράπη σε αριθμό γυναικών να εισέλθουν στο «Azadi» της Τεχεράνης και να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας τους. Είναι η πρώτη φορά από το 1981 που μπαίνουν στις κερκίδες ποδοσφαιρικού γηπέδου και αυτή η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου όπως είναι λογικό.

Όμως διάφορα ακτιβιστικά γκρουπ εξακολουθούν να αντιδρούν και να τονίζουν πως αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης έγινε για να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένα λένε πως στο γήπεδο δεν επετράπη η είσοδος γυναικών αλλά κάποιων «διάσημων» της χώρας (ηθοποιοί, τραγουδιστές, οι σύντροφοι των ποδοσφαιριστών κτλ) που είχαν επιλεγεί από πριν για να τοποθετηθούν σε ένα κομμάτι του γηπέδου. Δεν μπορούσε δηλαδή όποια γυναίκα θέλει να μπει στο γήπεδο και όσες προσπάθησαν έμειναν έξω. Παρόμοιες «χαλαρώσεις» της νομοθεσίας για τις γυναίκες έχουν παρατηρηθεί και αγώνες μπάσκετ και βόλει, το τελευταίο είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα και με σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που ζητούν, είναι να μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια για έναν αγώνα και ελεύθερα να μπορούν να παρακολουθούν. Κάτι που ασφαλώς δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτό που έγινε στο φιλικό ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλες: Τελευταία Ενημέρωση

X
X