ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τα πάντα όλα για τη «Limassol Arena»

Μια ιστορία η οποία έχει πολλά κεφάλαια και πάει χρόνια πίσω, περίπου μια 20ετία (αν και τότε υπήρχαν διαφορετικά δεδομένα), φαίνεται πως τελικά θα έχει αίσιο τέλος

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Μια ιστορία η οποία έχει πολλά κεφάλαια και πάει χρόνια πίσω, περίπου μια 20ετία (αν και τότε υπήρχαν διαφορετικά δεδομένα), φαίνεται πως τελικά θα έχει αίσιο τέλος. Την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου) παρουσιάστηκε το γήπεδο της Λεμεσού και όλες οι λεπτομέρειες για την κατασκευή του. Απόλλων, ΑΕΛ και Άρης θα αλλάξουν στέγη μετά από αρκετά χρόνια και θα μπουν στο δικό τους «σπίτι». Ανακοινώθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και η διαδικασία των προσφορών και σε περίπου δυόμισι χρόνια το νέο γήπεδο στο Κολόσσι θα είναι έτοιμο.

Είναι σημαντικό όμως να δούμε κάποιες χρήσιμες λεπτομέρειες για το γήπεδο οι οποίες απασχολούν όλους. Αρχή κάνουμε με το όνομα του γηπέδου το οποίο κατά πάσα πιθανότητα «Limassol Arena» αν και η αλήθεια είναι πως το όνομα δεν έχει κλειδώσει. Οι τρεις ομάδες μπορούν καταθέσουν τις προτάσεις τους για το όνομα και ίσως υπάρξει αλλαγή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αναγκαστικό να γίνει αυτό. Η χωρητικότητα του γηπέδου θα είναι 13.080 θέσεις. Οι 900 από αυτές θα αφορούν τα vip boxes. Από εκεί πέρα 2.600 θέσεις θα αναλογούν στους φιλοξενούμενους. Έτσι ο γηπεδούχος θα έχει στη διάθεση του 9.580.

Την Πέμπτη, όπως ήδη προαναφέραμε, ο ΚΟΑ ανακοίνωση την έναρξη της διαδικασίας των προσφορών. Οι προσφορές θα πραγματοποιηθούν υπό το καθεστώς των ευρωπαϊκών διαγωνισμών ανοικτού τύπου. Ουσιαστικά αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κατασκευαστική εταιρία στον κόσμο να καταθέσει την προσφορά της. Με το τέλος του διαγωνισμού θα υπάρχουν 56 εργάσιμες μέρες για ένσταση. Αν δεν υπάρξει κάποια ένσταση τότε θα ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό υπολογίζεται πως θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2018. Το συνολικό κόστος του γηπέδου μαζί με τα συνοδά έργα (οδικό δίκτυο, τρία γήπεδα προπόνησης και αλλά επιμέρους έργα) θα ακουμπήσει τα 33,3 εκατομμύρια ευρώ.

Κάπου εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το γήπεδο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυόμισι περίπου χρόνια. Με την παράδοση του γηπέδου τον Μάιο του 2020 όλα τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στην εγκατάσταση, όπως για παράδειγμα βλέπουμε στο «ΑΕΚ Arena». Μάλιστα, το γήπεδο θα είναι κατηγορίας 4, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο υψηλότερο επίπεδο εκτός από τον τελικό του Champions League καθώς υπάρχει θέμα με τη χωρητικότητα.

Το γήπεδο, πάντως, θα χτιστεί από τον ΚΟΑ ενώ τη διαχείριση θα την έχουν οι τρεις ομάδες της Λεμεσού οι οποίες κατέχουν και τη γη. Μάλιστα, η διαχείριση θα είναι στις τρεις ομάδες Απόλλων, ΑΕΛ και Άρη για τουλάχιστον 99 χρόνια. Η διαχείριση του γηπέδου θα χωριστεί σε ποσοστά 40-40-20 με τον Άρη να έχει το μικρότερο ποσοστό (ένεκα και των κονδυλιών που έλαβε η κάθε ομάδα). Στα χαρακτηριστικά του γηπέδου, αναφερθήκαμε πριν στα της χωρητικότητας.

Ένα ακόμη στοιχεία για τις κερκίδες αφορά και το γεγονός πως τα πέταλα θα καθοριστούν από πριν σε ποια ομάδα ανήκουν. Κάτι το οποίο γίνεται αντίστοιχα τώρα στο Τσίρειο και στο ΓΣΠ. Παράλληλα, σε κάθε αγώνα, ανάλογα με το ποια από τις τρεις ομάδες θα αγωνίζεται ως γηπεδούχος, το γήπεδο θα ντύνεται στα χρώματα της. Εντός του αγωνιστικού χώρου, θα υπάρχει μια σημαντική απόσταση μεταξύ του αγωνιστικού χώρου και των κερκίδων. Στα πέταλα η απόσταση αυτή θα είναι στα 10 μέτρα, ενώ από τις κεντρικές εξέδρες η απόσταση θα είναι στα 7,5 μέτρα. Με μια πρώτη ματιά η απόσταση αυτή φαίνεται μεγάλη όμως στο περίπου είναι η ίδια απόσταση που υπάρχει και στις κερκίδες του ΓΣΠ από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα θυμίζει την απόσταση που υπάρχει στο Τσίρειο από τις κερκίδες μέχρι και τον αγωνιστικό χώρο.

Το «Limassol Arena» αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή στο Κολόσσι. Το γήπεδο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ανοίξουν και καταστήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τις ομάδες. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματά μας και έτσι η Κύπρος θα αγωνιστεί ξανά στη Λεμεσό μετά από το 2003 και τις 11 του Σεπτέμβρη όταν Κύπρος και Σλοβενία έμειναν στο 2-2.

Φυσικά, οι φίλοι των τριών ομάδων (Απόλλων, ΑΕΛ, Άρη) και όχι μόνο έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις μέχρι τώρα. Μέχρι να δουν τον «θεμέλιο λίθο» έχουν τις αμφιβολίες τους, και όχι άδικα, μιας και το όλο θέμα τράβηξε πολλά χρόνια. Πάντως η αλήθεια είναι πως το νερό μπήκε στο αυλάκι και μιας και πρόκειται για κρατικό έργο, τα χρονοδιαγράμματα οφείλουν να τηρηθούν ως έχουν. Έτσι περί τον Μάιο του 2020 η Λεμεσός θα έχει το νέο της γήπεδο, το «Limassol Arena» και είναι κάτι που θα δώσει νέα πνοή σε αυτή την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση