ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Από του χρόνου πιο άνετοι στο οικονομικό»

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Η προεδρία του λαοφιλέστερου σωματείου στην Κύπρο, μέσα στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και της γκρίνιας του κόσμου από την αποχή από τίτλο πρωταθλήματος από το 2010, δεν αποτελεί το ιδανικό πόστο. Είναι μια θέση, που κανείς δεν ζηλεύει. Ο 60χρονος, (20.4.57), αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, Αντώνης Τζιωνής κατέχει την προεδρία της Ομόνοιας από τον Ιούνιο, έχων προϋπηρεσία στο ΔΣ από τον Φεβρουάριο του 2014. Αναγκασμένος να βουτήξει στα βαθιά, παλεύει με τα κύματα, για να αντεπεξέλθει μέσα σε κυκεώνα προβλημάτων. 

Είναι πολλά τα… μέτωπα. Το ύψος του χρέους και οι έντονες προσπάθειες που γίνονται για να αναπνεύσει η ομάδα, η Λίγκα, το άνοιγμα στον κόσμο, η σχέση με τη ΘΥΡΑ 9, η παρέμβαση στα social media, η πολιτική απέναντι στην ΚΟΠ, το πλάνο Νταμπίζα, το γήπεδο.

Εκλεγήκατε στην προεδρία αφού είχατε θητεύσει στο ΔΣ. Σαφέστατη η διαφορά στο θέμα της ανάληψης ευθυνών. Ήταν πέραν των προσδοκιών σας η κατάσταση που συναντήσατε, ή ήταν αυτό που περιμένατε;

Υπάρχει τεράστια διαφορά στο θέμα της ανάληψης ευθυνών. Γνώριζα τις δυσκολίες και το ότι η Ομόνοια είναι ένα καράβι που ακόμη δεν έριξε άγκυρα σε ασφαλές λιμάνι. Τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ένα βήμα από το «λουκέτο». Το προηγούμενο ΔΣ έκανε σωστή δουλειά στο οικονομικό σκέλος. Οι κίνδυνοι παραμένουν και παραμείνουμε σε εγρήγορση. Πέραν τούτου, στην Ομόνοια υπάρχει πίεση. Αυτό είναι θετικό. Όταν δεν υπάρχει πίεση, πάει να πει ότι δεν είσαι μεγάλη ομάδα. Και όποιος δεν μπορεί να την αντέξει δεν έχει θέση στην Ομόνοια. Ζητούμενο η πίεση να μετατρέπεται σε θετική αύρα και ενέργεια.

Η Ομόνοια ανακοίνωσε ότι ξεκινά τηνπροσπάθεια για δημιουργία Λίγκας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην απόφαση, τι μηνύματα έχετε πάρει (αν πήρατε) από άλλα σωματεία και ποιες ενέργειες έγιναν, ή προτίθεται να γίνουν για την υλοποίηση του στόχου;

Η προσπάθεια για αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος άρχισε. Θα επεξεργαστούμε διάφορα σχέδια. Επιχειρήθηκαν επαφές, αλλά λόγω των γιορτών, δεν ήταν εφικτό να γίνουν ουσιαστικές. Φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Το πραγματικό ενδιαφέρον θα φανεί στην πράξη. Ευχόμαστε όλα τα Σωματεία να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να έχουν εκτιμήσει σωστά το πού οδηγείται το ποδόσφαιρο, αν δεν αντιδράσουμε στην παρούσα κατάσταση. Ήδη από τη διάθεση εισιτηρίων του Α΄ γύρου, βλέπουμε πως ο μ.ο .ανά παιχνίδι είναι λιγότερο από 2000. Τραγικός αριθμός.

 Βλέπουμε τελευταία μια πολιτική παρεμβάσεων στα social media, αλλά κυρίως με τα λεχθέντα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, σαφώς διαφορετική από ότι μας είχατε συνηθίσει. Ποιο το σκεπτικό για την αλλαγή;

Το διαδίκτυο είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν δυναμικό χαρακτήρα, με στοιχεία την ταχύτητα, την αμεσότητα και τη διαδραστικότητα. Είναι ένας τομέας που η Ομόνοια ξεκίνησε να επενδύει αρκετά. Στο κομμάτι της επικοινωνίας υπάρχει σχεδιασμός που αναπροσαρμόζεται ανάλογα. Η Ομόνοια με το εκτόπισμα της δεν νοείται να μην παίρνει θέση, σε όσα συμβαίνουν.

Ποια η παρούσα σχέση σας ως ΔΣ με την «ΘΥΡΑ 9»;

Είναι κομμάτι μας. Επιδιώκουμε σχέση αλληλοσεβασμού. Η σχέση πέρασε δύσκολες στιγμές. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Το πιστεύουμε και το δείχνουμε. Η λέξη κλειδί είναι ο αλληλοσεβασμός. Αυτό ισχύει για όλους στην Ομόνοια. Ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

 11,5 εκατομμύρια το χρέος

Το οικονομικό πάντα είναι καυτό. Έχετε πει από την πρώτη μέρα που αναλάβατε ότι συνεχίζετε το έργο της προηγούμενης διοίκησης για οικονομική εξυγίανση. Πόσο είναι τώρα το χρέος και πότε τοποθετείτε χρονικά το σημείο της οικονομικής εξυγίανσης. Με άλλα λόγια, πότε η Ομόνοια μπορεί να προχωρήσει με οικονομικές συνθήκες που δεν θα είναι τόσο πνιγηρές;

Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του πλάνου οικονομικής εξυγίανσης της διοίκησης Δώρου Σεραφείμ. Έγιναν άλματα, ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν.Συγκυρίες δημιούργησαν επιπρόσθετες δυσκολίες. Ο αποκλεισμός από τον Β’ προκριματικό γύρο του Europa League, σε συνδυασμό με την απώλεια της χορηγίας της CYTA, έφεραν μείωση εσόδων. Υλοποιήσαμε ενέργειες, προγραμματίζουμε άλλες. Αυτή η σεζόν είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν είμαστε συνεπείς, στο τέλος της, θα αποπληρώσουμε τους διακανονισμούς με ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση ένα. Πριν τρία χρόνια, είχαμε 60 διακανονισμούς. Από την επόμενη περίοδο, θα είμαστε σε θέση να διοχετεύσουμε πόρους πιο παραγωγικά. Π.χ. στο ρόστερ στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου, κλπ. Το χρέος αυτή τη στιγμή είναι περίπου 11.5 εκ. ευρώ. Δεν είναι το ύψος του χρέους που πιέζει τόσο. Το άμεσο πρόβλημα προκύπτει από τους διακανονισμούς που αποπληρώνουμε κάθε μήνα. Όταν τους απαλλαγούμε, σε συνδυασμό με μια καλύτερη συμφωνία για τις αποπληρωμές προς το κράτος, η ομάδα θα εξυπηρετεί το χρέος της καλύτερα συντηρώντας ψηλότερο και βιώσιμο προϋπολογισμό. Η πλήρης αποπληρωμή του χρέους θα πάρει κάποια χρόνια.

Έχετε αναλάβει ένα πλάνο στο ποδοσφαιρικό τμήμα από το καλοκαίρι με την πρόσληψη του Νίκου Νταμπίζα. Ποια η εκτίμησή σας ως διοίκηση για τη μέχρι τώρα πορεία του πλάνου;

Είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία του Νίκου Νταμπίζα. Είναι εξαίρετος επαγγελματίας με συμπεριφορά υποδειγματική. Η συνεργασία κινείται στα επίπεδα που θέλουμε. Μια ομάδα με την ιστορία και το ποδοσφαιρικό μας DNA δεν είναι ικανοποιημένη με την 5η θέση. Η Ομόνοια είναι γεννημένη πρωταθλήτρια. Εργαζόμαστε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα που δημιούργησαν τα εγκλήματα του παρελθόντος. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη βελτίωση που σημειώνει η ομάδα. Στόχος η έξοδος στην Ευρώπη, και η κατάκτηση του κυπέλλου.

Κάνατε το άνοιγμα προς τον κόσμο, με την εκστρατεία εγγραφής μελών και τις ανοικτές συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο. Πώς εκτιμάτε αυτή την προσπάθεια, σε σχέση με τις προσδοκίες σας;

Ήταν μία ευκαιρία να βρεθεί το ΔΣ και οι ποδοσφαιριστές κοντά στον κόσμο. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 300 αιτήσεις. Οι πλείστες έχουν εγκριθεί. Μπορούσε όμως να ήμασταν σε καλύτερη θέση.


1700 μέλη

Η Ομόνοια έχει 1700 μέλη με τα δραστηριοποιημένα να είναι 1000. Τα περιθώρια είναι τεράστια σε σχέση με τον οπαδικό όγκο

Συμφωνώ απόλυτα. Η προσπάθεια είναι συνεχής για να κάνουμε τον αριθμό των μελών, ανάλογο με το εκτόπισμα μας.

Ακούγεται κατά καιρούς σκέψη για ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης. Που βρίσκεται το θέμα;

Αυτό το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητες του ΔΣ.

 Πρόσφατα η Ομόνοια ήρε την εμπιστοσύνη προς την ΚΟΠ. Παραμένει η συγκεκριμένη τοποθέτηση;

Βεβαίως και παραμένει. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Πάντως καμία αντίδραση από την ΚΟΠ για την ώρα.

Είχατε ζητήσει τη διαγραφή του διαιτητή Γιαννάκη Αναστασίου και όμως την περασμένη αγωνιστική ορίστηκε ως τέταρτος

Ναι είναι αλήθεια ότι αυτό που έγινε, ασφαλώς και δεν μας άρεσε. Εμείς πάντως το συγκεκριμένο κύριο δεν τον θέλουμε να διαιτητεύει αγώνες μας.

Ενίσχυση Ιανουαρίου. Λιτή υποθέτω…

Ναι. Αποκτήθηκε ο Στεφάν Αζίζ, επανεγγράφεται ο Ντάριο Κρέσιτς και αν υπάρξουν αποχωρήσεις, θα ενισχυθούμε και άλλο.


Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 8.1.17

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση