ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μιχαηλίδης: «Το σύστημα των πλέι οφ έχει φάει τα ψωμιά του»

Οι προτάσεις του κ. Μιχαηλίδη για το κυπριακό ποδόσφαιρο

24sports team

info@24sports.com.cy

Ο πρώην προπονητής και βουλευτής, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ήταν φιλοξενούμενος στον ΣΠΟΡ FM 95,0 και την εκπομπή «Pressing» με τον Ανδρέα Βιολάρη. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέλυσε τις θέσεις και τις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Οι σημαντικότερες του τοποθετήσεις του Ανδρέα Μιχαηλίδη στον ΣΠΟΡ FM 95,0:

Η αρχική τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη: «Έστειλα το πρωί της Δευτέρας 5 Μαρτίου στον Γενικό Διευθυντή της ΚΟΠ τις εισηγήσεις μου και ο Κωστάκης έφυγε στις 7 το απόγευμα. Να μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι επειδή χήρεψε η θέση του προέδρου ήθελα να μπω μπροστά. Με βασανίζουν εδώ και καιρό αυτές οι σκέψεις. Το ποδόσφαιρο είναι ζωή μου, το λατρεύω. Ποτέ δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι. Οι εισηγήσεις που κάνω, 18 τον αριθμό, είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα. Με αυτό το σκεπτικό έγιναν και ελπίζω να προκαλέσουν μια συζήτηση. Είναι τροφή προς σκέψη αυτές οι εισηγήσεις μου».

Για τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη: «Ο μακαρίτης ο Κωστάκης είχε δηλώσει στους στενούς του συνεργάτες ότι το 2019 που θα τέλειωνε η θητεία του, θα αποχωρούσε. Θέλω να αποκαλύψω ότι το είχε πει και σε μένα. Με τον Κωστάκη είχαν ψυχρανθεί οι σχέσεις γιατί ήμουν πολύ αυστηρός κριτής των αποφάσεων της ομοσπονδίας. Έλεγα τις απόψεις μου, κάποιες άρεσαν κάποιες δεν άρεσαν. Μετά τον χαμό της κόρης τους επικοινωνήσαμε και συναντηθήκαμε στη Λεμεσό, στο four season. Για δυόμισι ώρες συζητούσαμε τα πάντα. Ήταν υπέρ των αλλαγών ο Κωστάκης. Έτρωγε τις περισσότερες βρισιές σαν πρώτος στη τάξη αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που είχε κάποιες απόψεις και μειοψηφούσε στην ομοσπονδία».

Για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος: «Για το ποδόσφαιρο της Κύπρου είναι λανθασμένο να παραμείνουν 14 ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Θεωρώ ότι το σύστημα των πλέι οφ έχει φάει τα ψωμιά του και έχει δοκιμαστεί για 11 χρόνια. Αυτό το σύστημα δημιούργησε αρκετές αδιάφορες ομάδες με πάρα πολλά ύποπτα παιχνίδια. Προτείνω ένα πρωτάθλημα τριών γύρων με 12 ομάδες, με αναβάθμιση των μικρών κατηγοριών. Εισηγούμαι μια τεχνοκρατική επιτροπή να απασχοληθεί πάνω σε αυτό το θέμα για δυο μήνες επί πληρωμή. Θέλω με την εισήγηση μου να αποφύγω τον σκόπελο των αδιάφορων ομάδων».

Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ, Σάββας Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε ένα ενδιαφέροντα διάλογο με τον κ. Μιχαηλίδη:

Σ. Κωνσταντίνου: «Η ΚΟΠ έχει στόχο από τον καιρό που έχω αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή είναι σε συζητήσει ούτως ώστε να δούμε πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του προϊόντος μας. Παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο κυπριακό πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα από πλευράς ανταγωνισμού είναι ανάμεσα στα καλά της Ευρώπης. Τα τελευταία 4-5 χρόνια κρίνεται την τελευταία αγωνιστική. Η υπόθεση διαβάθμιση παιζόταν μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση μάλλον τη φετινή χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μπροστά».

Ο Σ. Κωνσταντίνου για την μείωση των ομάδων: «Ήδη υπάρχει απόφαση για μείωση των ομάδων. Το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει με 12 ομάδες. Λογικά, θα πρέπει να αυξηθεί και ο ανταγωνισμός και να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί».

Σ. Κωνσταντίνου: «Πιστεύω ότι δεν έχει φάει τα ψωμιά του το σύστημα των πλέι οφ. Με 12 ομάδες και δυο ομάδες να διαβαθμίζονται στα πλέι οφ θεωρώ ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμό στο 2ο γκρουπ. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή δομή του πρωταθλήματος. Πρέπει να την παρατηρήσουμε και το πώς θα εμφανιστεί με τις 12 ομάδες».

Α. Μιχαηλίδης: «Δεν θα διαφωνούσα πολύ έντονα εάν κάποιος μου έλεγε να περιμένω αυτό το σύστημα και με τις 12 ομάδες. Είναι μια σημαντική αλλαγή από 14 σε 12 ομάδες και ελπίζω να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Να δούμε και αυτή τη νέα δομή παρόλο που εγώ νοιώθω ότι πρέπει να γίνει μια τεχνοκρατική επιτροπή, ίσως προεδρέυοντος του Σάββα, με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εισιγήθηκαν στις απόψεις μου ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στους τρεις γύρους με 12 ομάδες για τρία χρόνια και μετά να πάμε για πρωτάθλημα 10 ομάδων, παρ’ όλες τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν».

Σ. Κωνσταντίνου: «Θα πρέπει να πω αγαπητέ Ανδρέα ότι είναι σεβαστές οι απόψεις σας. Πιστεύω ότι σε σχέση με τον ανταγωνισμό ότι αν πάμε σε τρεις γύρους με 12 ομάδες, οι αδιάφορες ομάδες θα είναι περισσότερες από τέσσερις. Θα υπάρχει ένα γκρουπ 6-8 ομάδων και έτσι νομίζω θα έχουμε περισσότερα προβλήματα».

Α. Μιχαηλίδης: «Μπορεί να συμβεί και αυτό όμως δεν το είδαμε. Είναι μια ιδέα που έβαλα πάνω στο χαρτί. Θα πρέπει παράλληλα να αναβαθμιστούν οι μικρές κατηγορίες. Μπορεί μια επιτροπή αύριο, μαζί με τον Σάββα ή χωρίς, θα έπρεπε κάθε μήνα καταθέτει εισηγήσεις. Θα έπρεπε κάθε μήνα η τεχνική ηγεσία να συνεδριάζει και να κάνει 1-2 εισηγήσεις προς το ΔΣ».

Σ. Κωνσταντίνου: «Για να μπούμε σε τέτοιους είδους συζητήσεις θα πρέπει να αναλυθούν πάρα πολλοί παράμετροι. Σε σχέση με τον πληθυσμό μας θα πρέπει να δούμε πόσα επαγγελματικά σωματεία μπορούμε να έχουμε. Τα σωματεία επιβιώνουν ότι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία για αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν στην 2η κατηγορία τα σωματεία. Μέλη της ΚΟΠ είναι τα σωματεία, αυτά κάνουν κουμάντο. Πολλές φορές επηρεάζονται συμφέροντα όμως αρκετές φορές έχουν δει το καλό του ποδοσφαίρου και πάρθηκαν σωστές αποφάσεις».

Α. Μιχαηλίδης: «Συμφωνώ απολύτως με τον Σάββα. Αν υπάρχουν αυτές οι παράμετροι εγώ θα ήθελα να τις δώ. Εάν δεν υπάρχουν θα πρέπει να μπει μια επιτροπή για να μαζέψει αυτά τα στοιχεία, ούτως ώστε να δούμε και ποιος είναι ο κατάλληλος αριθμός».

Ο Σάββας Κωνσταντίνου ρωτήθηκε για το ποιοι είναι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αλλαγές κανονισμών στο ποδόσφαιρο: «Για να αλλάξει ο οποιοσδήποτε κανονισμός υπάρχει ειδικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από την ομοσπονδία της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ιρλανδίας και της παγκόσμιας ομοσπονδίας».

Για την πρόταση του κ. Μιχαηλίδη για τη διεξαγωγή του κυπέλλου με νοκ άουτ μέχρι τα ημιτελικά: «Υπάρχουν αρκετές ιδέες και χαίρομαι που ο κ. Ανδρέας τις καταθέτει. Επαναλαμβάνω ότι τα σωματεία μας είναι δύσκολο να δεχτούν πολλές αλλαγές».

Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, Χαράλαμπος Σκαπούλης ο οποίος σχολίασε την πρόταση του κ. Μιχαηλίδη για επαγγελματική διαιτησία:

Α. Μιχαηλίδης: «Εννοώ να είναι πλήρως επαγγελματίας με ένα πενταετές συμβόλαιο και να ορίσω μια δεκαετία μέσα στην οποία να έχω συμπληρώσει τον αριθμό. Εισηγούμαι να γίνουν τρεις διαιτητές τον πρώτο χρόνο, τρεις διαιτητές τον 2ο χρόνο και τρεις τον 3ο χρόνο. Συζητώντας με νεαρούς διαιτητές διαπίστωσα ότι υπάρχει η θέληση και η ανάγκη για να μεταφερθούν σε επαγγελματικό πλαίσιο».

Σκαπούλλης: «Είναι μια σωστή προσέγγιση μπορώ να πω. Είναι αρκετά δύσκολο τη συγκεκριμένη στιγμή να μπει η διαιτησια σε επαγγελματικό επίπεδο. Για να υπάρκει επαγγελματισμός στον χώρο της διαιτησίας πρέπει να γίνει μια αρκετά σοβαρή επένδυση.

Μιχαηλίδης: «Η εισήγηση μου είναι να αναβαθμιστεί η ανταμοιβή του επαγγελματία διαιτητή για να του συμφέρει να κάνει αυτή τη δουλειά».

Σκαπούλλης: «Εάν μιλάμε για παράδειγμα για την Elite κατηγορία. Ένας καλός διαιτητής θα πρέπει να αμείβεται ως ένα καλός ποδοσφαιριστής. Είναι δύσκολο, είναι τεράστιες οι διαφορές».

Μιχαηλίδης: «Μπορεί να μην παίρνει τα λεφτά που παίρνει ένας top ποδοσφαιριστής. Να ξεκινήσουν από κάπου και σιγά σιγά αυτό θα αναβαθμίζεται. Προτιμώ να έχω ένα διαιτητής επαγγελματίας και να κοιμάμαι ήσυχος».

Σκαπούλλης: «Όταν υπάρχει ένα σωστό πλάνο για επαγγελματική διαιτησία είμαστε θετική για να το δούμε. Όταν είσαι επαγγελματίας διαιτητής υπάρχουν πολλά οφέλη. Ένας επαγγελματίας θα μπει στη βάση που έχουν και οι επαγγελματίες παίκτες. Θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή δουλειά και μια σοβαρή επένδυση. Από το 2014 οι αποζημιώσεις έπρεπε να ήταν πολύ πιο ψηλές και δεν είναι. Μειώθηκαν οι αμοιβές των διαιτητών λόγω της οικονομικής κρίσης».

Σκαπούλλης: «Τα τελευταία χρόνια η ΚΟΠ έχει υπογράψει σύμφωνο με τν UEFA και η κυπριακή διαιτησία περνά από έλεγχο μέσω της UEFA. Η συμφωνία καθορίζει ποιος θα ορίζει τους διαιτητές, πως θα προπονούνται οι διαιτητές και πολλά άλλα. Το θέμα του επαγγελματισμού, εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί να το συζητήσουμε».

Μιχαηλίδης: «Για μένα δεν υπάρχει το δεν μπορούμε. Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Εισηγούμαι να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Δεν λέω ότι είναι το πιο σωστό μέτρο αλλά να μελετηθεί».

Σκαπούλλης: «Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε εισήγηση, να το ξέρετε. Μόνο με τη συζήτηση μπορούμε να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς».

Για την πρόταση του κ. Μιχαηλίδη για κλήρωση διαιτητών:

Σκαπούλλης: «Το σύμφωνο της UEFA μιλά για ορισμούς όχι για κλήρωση. Η διαιτησία ελέγχεται κατά πόσο ακολουθεί αυτό το σύμφωνο. Ο κ. Ανδρέας θέτει αυτό το θέμα σαν μέτρο κατά της προκατάληψης. Πρέπει όλοι μας να βρούμε άλλους τρόπους για αυτό το θέμα».

Μιχαηλίδης: «Είμαι απολύτως βέβαιος αν η ΚΟΠ μαζί με τον ΣΔΚ κατέληγαν σε μια απόφαση και ζητούσαν από την UEFA για μια παρέκκλιση, νομίζω ότι θα τους δινόταν το οκ».

Για το VAR:

Σκαπούλλης: «Είμαστε υπέρ της σωστής χρήσης του VAR. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα. Οι επενδύσεις για τέτοιου είδους συστήματα είναι σοβαρές. Αν υπάρξει μια επένδυση, γιατί όχι να το δούμε και στην Κύπρο».

Μιχαηλίδης: «Ήμουν εναντίον γιατί θεωρώ ότι δεν μπορείς να βγάλεις από το ποδόσφαιρο τον ανθρώπινο παράγοντα. Έχω παρακολουθήσει 2-3 παιχνίδια στην Αγγλία και την Ιταλία που χρησιμοποιήθηκε το VAR. Θεωρώ ότι απονέμεται δικαιοσύνη έστω και αν υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση. Επειδή διορθώνει λάθος και θα γίνεται δίκαιο το αποτέλεσμα θεωρώ ότι θα επικρατήσει παντού, με δεδομένο ότι θα πέσουν και τα κόστα».

Η πρόταση του κ. Μιχαηλίδη για τις κίτρινες κάρτες: «Η εισήγηση μου είναι ότι όταν ένας παίκτης συμπληρώνει το όριο να μην εκτίει την ποινή του στον αμέσως επόμενο αγώνα, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες. Να έχει το δικαίωμα ο παίκτης να εκτίει την ποινή του σε ένα από τους επόμενους τρεις αγώνες».

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος μίλησε για το μέλλον των Κύπριων παικτών:

Νεοφυτίδης: «Αυτό το λένε οι αριθμοί ότι πάμε πίσω πίσω. Κάτι γίνεται λάθος. Δυστυχώς τα μέτρα που πήραμε απέτυχαν. Αυτό που βλέπουμε είναι και το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Ανδρών είναι παίκτες οι οποίοι έφυγαν από την Κύπρο και μετά επέστρεψαν».

Μιχαηλίδης: «Οι ακαδημίες είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Τι επιθεώρηση υπάρχει. Οι ακαδημίες είναι ένας τρόπος να μαζεύει λεφτά. Υπάρχουν πολλές αδυναμίες που μπορούν εύκολα να διορθωθούν εάν το θέλουμε».

Η εισήγηση του κ. Μιχαηλίδη για τον Κύπριο παίκτη: «Η εισήγηση μου είναι να αλλάξει το κίνητρο. Να λες ότι αν μια ομάδα χρησιμοποιεί ένα Κύπριο παίκτη στην ενδεκάδα να παίρνει 1000 ευρώ, δυο παίκτες 2000 ευρώ. Να είναι ανάποδα το κίνητρο».

Νεοφυτίδης: «Πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση δυο Κυπρίων στην ενδεκάδα για να τελειώνουμε».


Η επιστολή που έστειλε στην ΚΟΠ ο κ. Μιχαηλίδης με τις προτάσεις του:  

Υποβάλλω διάφορες σκέψεις και εισηγήσεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Τις αποστέλλω στο ΔΣ της ΚΟΠ για προβληματισμό, σαν εισηγήσεις για πιθανές αλλαγές, και προτίθεμαι να τις δημοσιοποιήσω για εμπλουτισμό ιδεών από τους φιλάθλους γενικότερα. Είμαι στη διάθεση σας για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Διεξαγωγή πρωταθλήματος:

Έχω την εντύπωση ότι η διεξαγωγή PLAY-OFFS «έχει φάει τα ψωμιά της» μετά από 11 χρόνια κ πρέπει να αλλάξει. Θα έβλεπα πρωτάθλημα 3 γύρων με 12 ομάδες για 3 χρόνια κ μετά μείωση των ομάδων σε 10 ομάδες (αριθμός ικανοποιητικός για την Κύπρο). Πρωτάθλημα 3 γύρων έγινε ξανά αλλά δεν δόθηκε καθόλου χρόνος να δείξει αν ταιριάζει στη χώρα μας, αφού άλλαξε αμέσως.

Εισηγούμαι λοιπόν τη σύσταση 4μελούς επιτροπής AD HOC να μελετήσει τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος κ να κάνει προτάσεις στο ΔΣ ΚΟΠ εντός 2 μηνών. Η επιτροπή αυτή να αποτελείται από 3 τεχνοκράτες κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ. Να προεδρεύσει τεχνοκράτης κ να υπάρξει αμοιβή της επιτροπής.

Αναβάθμιση μικρών κατηγοριών:

Θεωρώ εξαιρετικό το πρωτάθλημα CHAMPIONSHIP της Αγγλίας κ εισηγούμαι να εφαρμοστεί στις μικρότερες κατηγορίες ΚΟΠ. Οι 2 πρώτες ομάδες να ανεβαίνουν κατηγορία αμέσως κ στη συνέχεια οι ομάδες 3-6 να δίνουν αγώνες μπαράζ κ να ανεβαίνει η νικήτρια.

Οι ομάδες 3-6 & 4-5 σε διπλά παιγνίδια κ μετά ένας τελικός σε κεντρικό στάδιο για άνοδο της νικήτριας. Οι 3 ομάδες που ανεβαίνουν να έχουν σοβαρό οικονομικό έπαθλο.

Κύπελλο: 

Να μελετηθεί η επαναφορά μονών αγώνων νοκ-άουτ, εκτός από τους ημιτελικούς που θα γίνονται διπλά παιγνίδια. Να συσταθεί 4μελής AD HOC επιτροπή με 3 τεχνοκράτες & 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ, για υποβολή έκθεσης εντός 2 μηνών. Να προεδρεύσει τεχνοκράτης κ να υπάρξει αμοιβή της επιτροπής.

Εθνικό κέντρο:

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει εθνικό προπονητικό κέντρο στη χώρα μας το 2018. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή το 1991 (όταν ήμουν προπονητής της Εθν. Ανδρών), οπόταν βρήκαμε χώρο στο Πεντάκωμο, αλλά δυστυχώς το θέμα αυτό εκκρεμεί ακόμα.

Εισηγούμαι να συσταθεί ειδική AD HOC επιτροπή για τη δημιουργία Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, που να αποτελείται από 2 μέλη ΔΣ ΚΟΠ (1 πρόεδρος) κ 2 τεχνοκράτες κ να υποβάλει έκθεση εντός 2 μηνών επί πληρωμή.

Διαιτησία:

Να γίνεται αξιολόγηση 6 διαιτητών για το Σ/Κ (από τη νέα σαιζόν) από τον αρχιδιαιτητή κ να γίνεται κλήρωση των διαιτητών την Παρασκευή βράδυ. Κλήρωση κ βοηθών διαιτητών με τον ίδιο τρόπο ( ανάλογος αριθμός).

Να μελετηθεί η εφαρμογή επαγγελματικής διαιτησίας, με αρχή 10 επαγγελματίες διαιτητές σε κάθε κατηγορία. Να συσταθεί AD HOC επιτροπή για έκθεση εντός 2 μηνών, με 3 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος) κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ, επί πληρωμή. Η σκέψη μου είναι να τεθεί ένας χρονικός ορίζοντας 3 χρόνων για πλήρη επαγγελματοποίηση της διαιτησίας.

Παρατηρητές: 

Να κληρώνονται από τον αρχιδιαιτητή Παρασκευή βράδυ κ να ειδοποιούνται να πηγαίνουν διακριτικά στην κερκίδα με εισιτήριο. Να αξιολογούν τη διαιτησία κ να ενημερώνουν μόνο τον αρχιδιαιτητή.

Διαιτητές μικρών κατηγοριών: 

Παρακολουθώ συχνά αγώνες μικροτέρων κατηγοριών κ δυστυχώς εκεί γίνονται «πράματα κ θάματα» με τη διαιτησία. Η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου. Το τι βλέπω συνήθως κ τι ακούω, είναι απαράδεκτα. Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος κ φροντίδα, ίσως διπλοί παρατηρητές σε αρκετά παιγνίδια και να υπολογίζονται κ οι δυό βαθμολογίες.

Διεθνείς Διαιτητές:

Θα μετρά η βαθμολογία κυρίως κ μερικά άλλα κριτήρια (πείρα, ικανότητα κλπ.), τα οποία όμως θα είναι τεκμηριωμένα. Να μην γίνονται αυθαιρεσίες από κανένα στον κατάλογο διεθνών διαιτητών κ βοηθών.

Κύπριοι παίκτες:

Έχουν παραμεληθεί εντελώς κ χρειάζεται αναθεώρηση το όλο σκηνικό κ νέα κίνητρα για χρησιμοποίηση κυπρίων παικτών από τις ομάδες μας.

Εισηγούμαι να μελετηθεί εκ βάθρων το όλο ζήτημα, με τη σύσταση ειδικής AD HOC επιτροπής που να αποτελείται από 2 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος), 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ κ 1 μέλος ΠΑΣΠ. Η επιτροπή να ετοιμάσει επί πληρωμή έκθεση εντός 2 μηνών.

Κίτρινες κάρτες:

Η ποινή να εκτίεται σε έναν από τους επόμενους 3 αγώνες της ομάδας, μετά από απόφαση του ποδ/στη, του προπονητή κ της ομάδας.

Αποφεύγεται έτσι η προκατάληψη κ φεύγει πολλή πίεση από τους διαιτητές , όταν δείχνουν κίτρινες κάρτες σε ποδοσφαιριστές στο όριο καρτών.

4η αλλαγή: 

Να μελετηθεί η πρόσθετη αλλαγή (4η) στον αγώνα λόγω της αυξημένης έντασης, ταχύτητας κ ρυθμού του σύγχρονου παιγνιδιού.

TIME OUT:

Να μελετηθεί η χρήση TIME OUT από τους προπονητές, ένα σε κάθε ημίχρονο διάρκειας 2΄, για ευνόητους λόγους. Η τήρηση χρόνου να είναι αυστηρή.

Κεκλεισμένων των θυρών: 

Να καταργηθεί αυτή η ποινή γιατί δημιουργεί γήπεδα-φαντάσματα κ σκοτώνει το άθλημα. Να μελετηθούν άλλοι τρόποι τιμωρίας, όπως απαγόρευση οπαδών φιλοξενούμενης ομάδας.

Δηλώσεις παραγόντων:

Θεωρώ αδιανόητο να επιχειρείται φίμωση σε προπονητές, ποδ/στές κ παράγοντες, για θέματα διαιτησίας κ όχι μόνο. Αν εγώ ο προπονητής δηλώσω στο τέλος του αγώνα ότι είχαμε πέναλτυ που δεν δόθηκε ή ότι ο διαιτητής δεν ήταν σε καλή μέρα, γιατί να τιμωρηθώ; Παρακολουθεί κάποιος τι γίνεται στον έξω κόσμο ή κλειστήκαμε στον μικρόκοσμο μας;

Ακαδημίες:

Θεωρώ ότι οι Ακαδημίες ποδοσφαίρου δρούν στη χώρα μας σχεδόν χωρίς έλεγχο κι αναφέρομαι στις ιδιωτικές αλλά κ σε αυτές των ομάδων μας. Είναι πολύ ευαίσθητος χώρος, όπου οι νεαροί ποδ/στές μας παίρνουν τις πρώτες βάσεις κ διαμορφώνουν προσωπικό & ποδοσφαιρικό χαρακτήρα.

Εισηγούμαι τη σύσταση AD HOC επιτροπής, η οποία να μελετήσει το όλο φάσμα των Ακαδημιών Ποδ/ρου κ να ετοιμάσει έκθεση εντός 2 μηνών επί πληρωμή. Να αποτελείται από 2 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος) κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ.

Πρωτάθλημα μικροτέρων κατηγοριών:

Η διακοπή των πρωταθλημάτων μικροτέρων κατηγοριών είναι απίστευτα μεγάλη. Είναι αδιανόητο να τελειώνουν Μάρτιο-Απρίλη τα πρωταθλήματα κ να ξεκινούν Σεπτέμβριο. Το χειρότερο είναι ότι αυτός ο θλιβερός προγραμματισμός γίνεται με τη συγκατάθεση όλων των ομάδων μας, απλώς κ μόνο για να πληρώνονται μισθοί 8 μηνών!

Εισηγούμαι τη σύσταση AD HOC επιτροπής επί πληρωμή για να ετοιμάσει έκθεση εντός 2 μηνών, που να αποτελείται από 2 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος) κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ.

Κλήρωση Κυπέλλου:

Εισηγούμαι η κλήρωση κυπέλλων να τελείται από 2 παλαίμαχους ποδ/στές (διεθνείς ή μη), μαζί με τους χορηγούς των διοργανώσεων, τιμής ένεκεν προς την προσφορά τους.

BALL BOYS:

Απογοητεύομαι κ εκνευρίζομαι όταν βλέπω νεαρά ball boys (συνήθως ποδ/στές ακαδημιών) να κάνουν καθυστερήσεις όταν κερδίζει η ομάδα τους, προφανώς μετά από οδηγίες των προπονητών ή παραγόντων των ομάδων τους. Είναι απαράδεκτο να «δηλητηριάζουμε» τα νεαρά παιδιά από τέτοια ηλικία, αντί να τους διδάσκουμε το fair play. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εισηγούμαι να τιμωρούνται οι ομάδες και οι προπονητές τους, μετά από καταγγελία των παρατηρητών αγώνα ή από εικόνες στο video.

Σημ.: Όπου αναφέρω τεχνοκράτες υπονοώ πρώην προπονητές, διαιτητές κ ποδ/στές, καθώς επίσης κ ειδικούς επαγγελματίες σε σχετικούς κλάδους. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν οι διάφορες μελέτες ανατεθούν σε πανεπιστημιακές επιτροπές.

Με εκτίμηση,

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση