ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κούμας: «Δεδομένο το πρωτάθλημα με 12 ομάδες»

Ο νέος πρόεδρος της ΚΟΠ εξήγησε τις θέσεις του για όλα τα θέματα

Την πιο μακρά σε διάρκεια συνέντευξη μέχρι τώρα παραχώρησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και την εκπομπή «Coach Μάριος» παραχώρησε ο νέος πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας.

Ο κ. Κούμας εξήγησε τις θέσεις του και παρουσιάστηκε ενωτικός, αφού όπως είπε θέλει ποδόσφαιρο για όλους: φιλάθλους, οικογένειες οργανωμένους.

Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αισιόδοξος πως θα βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα, ενώ υπήρξε κατηγορηματικός πως στόχος της ΚΟΠ δεν είναι να στέλνει στις καφετέριες τον κόσμο αλλά τον θέλει στο γήπεδο.

Τόνισε πως θέλει να στηρίξει τον Κύπριο ποδοσφαιριστή πάντα σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς της Ε.Ε., ενώ θέλει να δώσει κίνητρα στις ομάδες ώστε να τους χρησιμοποιούν.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε στους Μάριο Αβρααμίδη και Λούη Νικολάου:

Για την εκλογή του: «Η καρέκλα του προέδρου της ΚΟΠ είναι καυτή. Έχει όμως και ειδικό βάρος. Ειδικά με προέδρους που έζησα. Το Μάριο Λευκαρίτη, που όλοι ξέρουμε την προσωπικότητα, την ανέλιξη που είχε και την προσφορά του. Μετά, τον αείμνηστο Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Το χρέος και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλες. Έχω συναίσθηση της ευθύνης και όραμα για το που θέλω να πάω. Για αυτό από την πρώτη μέρα παραθέσαμε τις δικές μας προτάσεις. Βάλαμε ένα πλαίσιο για το που θέλουμε να κινηθεί η ομοσπονδία».

Για την προκατάληψη: «Εγώ είπα στον εαυτό μου για αναλάβω πρέπει να έχω τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη. Θεωρώ πως η στήριξη των 15 σωματείων και η αποχή δυο άλλων, με τα οποία είμαι σε ανοικτό διάλογο. Όπως και με όλους. Αντιλαμβάνεστε ότι πήρα λευκή επιταγή».

Για το αν μίλησε με Ομόνοια και ΑΕΛ: «Σαν πρόεδρος δε διαχωρίζω σωματεία. Φυσικά και συναντήθηκα. Δεν υπάρχει ψήφος κατά ή αποχή για μένα. Είμαι πρόεδρος της ΚΟΠ για όλους. Το πιο σημαντικό σημείο είναι ο ανοικτός διάλογος με τα σωματεία μας. Τα σωματεία είναι το ποδόσφαιρο. Θέλω να μικρύνω την απόσταση ανάμεσα σε σωματεία και ομοσπονδία».

Για το αν αποφασίσουν οι εκπρόσωποι ή τα σωματεία: «Έχουμε δυο σώματα. Τους εκπροσώπους των σωματείων που είναι το Δ.Σ. και τη γενική συνέλευση που εκλέγει απευθείας τον πρόεδρο. Το Δ.Σ. είναι το εκτελεστικό όργανο. Θέλουμε να παίρνουμε τους παλμούς και τις απόψεις της γενικής συνέλευσης. Να ακούμε τις απόψεις τους και όπου υπάρχει λογική να αφουγκραζόμαστε τις θέσεις τους».

Για τις επαφές που θέλει να κάνει με τα σωματεία: «Να σας δώσε ένα παράδειγμα. Το ποδόσφαιρό μας το ταλανίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτά δεν είναι θέματα του Δ.Σ. αλλά της συνέλευσης. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις για να πάει μπροστά το ποδόσφαιρό μας. Οποιαδήποτε απόφαση της ΚΟΠ επηρεάζει τα σωματεία και των σωματείων της ΚΟΠ. Εγώ θέλω να μικρύνω αυτή την απόσταση».

Για το αν παίρνει ο πρόεδρος αποφάσεις μόνος του: «Φυσικά και όχι. Σε όλες τις αποφάσεις που παίρνονται υπάρχουν πρακτικά. Κάποιες είναι ομόφωνες κάποιες όχι. Είναι παγκόσμιο να προσωποποιείς τις αποφάσεις. Αν πάρει το υπουργικό μια απόφαση που δεν είναι αρεστή, δε θα λένε για τους υπουργούς αλλά για τον πρόεδρο. Είναι και θεμιτό. Όταν είσαι μπροστάρης, θα ακούς και την κριτική. Δεν μπορείς να επιβάλεις. Τώρα αν καταφέρεις να πείσεις, είναι άλλο θέμα. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές».

Για το πώς θα έχει επαφές: «Θα έχω επαφή με όλους τους προέδρους. Κατ’ ιδίαν αλλά και με γενικές συνελεύσεις. Ίσως και άτυπα για να κάνουμε μια ελεύθερη συζήτηση. Ένα δείπνο να ακουστούν απόψεις. Θα είμαι εκεί να καταγράφω και όσα πούνε και είναι λογικά, θα τα μεταφέρω στα αρμόδια σώματα».

Για το αν θα παρεξηγηθεί αν βρεθεί με ένα πρόεδρο: «Θα πίνω και καφέ με τους προέδρους. Είτε ένας είναι, είτε 2-3 μαζί εγώ θα το κάνω. Είμαστε μια οικογένεια στο ποδόσφαιρο και έτσι θα λειτουργούμε».

Για το γεγονός πως θεωρείται μέρος του κατεστημένου: «Δεν υπάρχει κατεστημένο. Όλοι οι άνθρωποι που είναι στις ομοσπονδίες είναι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Δεν έρχονται από το φεγγάρι. Η λέξη αυτή είναι εκεί απλά για να είναι εκεί. Εγώ θέλω εμένα και τους συνεργάτες μου να μας κρίνουν βάσει των ενεργειών μας και όσα θα κάνουμε. Το αν ένας εκπρόσωπος είναι από το ένα σωματείο ή το άλλο είναι απλά ετικέτες. Δεν παίζουν ρόλο. Να μας κρίνουν από τα έργα μας».

Για τα χρόνια που είναι εκεί: «Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Είτε ο Γιώργος Κούμας, είτε κάποιος που ξέρει τα της ομοσπονδίας θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος».

Για τις απόψεις του Κρις Τριανταφυλλίδη: «Ο κάθε άνθρωπος που πέρασε από το ποδόσφαιρο δικαιούται να έχει άποψη και είμαι υποχρεωμένος να δέχομαι όλες τις απόψεις και κριτικές».

Για την εισήγηση να μην μένει κανείς πάνω από δυο θητείες: «Δεν απορρίπτω την εισήγηση. Είμαστε σε επαφές με την UEFA για αυτό. Το να είναι κάποιος σε μια θέση πολλά χρόνια, έχει και τα καλά και τα αρνητικά».

Για τα θετικά να μένεις πολλά χρόνια: «Με την τριβή αποκτάς εμπειρίες και σε βοηθά να παίρνεις σοφότερες αποφάσεις. Οι επαφές που είχαν οι Μάριος Λευκαρίτης και Κωστάκης Κουτσοκούμνης έφεραν ψηλά το κυπριακό ποδόσφαιρο. Με τα χρόνια κάνεις επαφές και στο εξωτερικό. Η ΚΟΠ χαίρει άκρα σεβασμού από FIFA και UEFA. Γιατί και οι Λευκαρίτης, Κουτσοκούμνης αλλά και όλα τα στελέχη δημιούργησαν καλές εντυπώσεις στους ανθρώπους των συνομοσπονδιών».

Για τις ποινές: «Υπάρχει στην ατμόσφαιρα πως η ΚΟΠ είναι εκεί για να τους πάρει τα λεφτά τους. Αυτό λέει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Με την κίνησή μου είναι πως εμείς σαν ομοσπονδία, πέραν από τη βία και τις εμπρηστικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, για όλες τις άλλες ποινές θα μειωθούν κατά 20%. Είναι δυο λόγοι: να δώσω το μήνυμα πως δεν είμαστε εδώ για να εισπράττουμε και για να έχει χρόνο η ομοσπονδία να εξετάσει και πάλι το θέμα και να αναπροσαρμόσουμε τον κατάλογο. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Εκεί που είμαστε παράλογοι να το διορθώσουμε».

Για τις δηλώσεις παραγόντων και τι είναι μεμπτό: «Δήλωση από δήλωση διαφέρει. Αν ένας πρόεδρος πει πως θεωρώ πως ο διαιτητής έκανε ανθρώπινα λάθη εις βάρος της ομάδας μου, είναι ήπια. Δεν φέραμε στο δικαστή αναφορές μέσα στα πλαίσια. Αν κάνεις μια αναφορά σε ένα πέναλτι και πεις τέσσερα κοσμητικά επίθετα μέχρι να φτάσεις εκεί αλλάζει. Όλα αυτά θα τα δούμε μέσα στα πλαίσια της λογικής. Δεν είμαστε εκεί για να τιμωρούμε αλλά για να βοηθούμε στην ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων».

Για παραδείγματα ποινών που θα αλλάξουν: «Σε ένα γήπεδο δε δουλεύει το ίντερνετ. Μπορεί να έχει ή όχι το σωματείο ευθύνη αλλά πέφτουν ποινές. Επίσης η Β’ κατηγορία. Οι ποινές που μπαίνουν είναι κοντά στα 3/5 αυτών της πρώτης. Όμως οι οικονομικές διαφορές είναι πολύ πιο μεγάλες. Κάποιες ποινές είναι καταστροφικές για τις μικρές κατηγορίες. Δε θα δείξουμε ανοχή σε σοβαρά θέματα, αλλά θα είμαστε λογικοί εκεί που πρέπει».

Για την ποινή κεκλεισμένων: «Είναι με λύπη που παίρνονται τέτοιες αποφάσεις. Αλλά και στην Ευρώπη, η Ανόρθωση π.χ. έχει τιμωρηθεί κεκλεισμένων των θυρών παλαιότερα. Θεωρούμε πως όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να είναι αποτρεπτικές οι ποινές. Το μέτρο αυτό υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες και για να υπάρχουν έχει λογική. Είναι λυπηρό για όλους μας να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αγώνες ειδικά με ενδιαφέρον. Για αυτό είμαστε σε επαφές με τα σωματεία για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις ώστε όλοι, οικογένειες, παιδιά, οργανωμένοι, να συνυπάρχουν στα γήπεδα».

Για την αδικία των πολλών για χάρη λίγων: «Δυστυχώς είναι μέτρα και κανονισμοί που υπάρχουν γιατί έχουν λογική. Είναι γεγονός πως τα σωματεία πληρώνουν πολλά λεφτά λόγω των λίγων. Εγώ έχω μια θετική προσέγγιση πως με τις σωστές διαδικασίες θα βρούμε τους τρόπους. Στις τάξεις των οργανωμένων υπάρχουν δυο τάσεις. Οι λίγοι ταραξίες και οι πολλοί που θέλουν απλά να υποστηρίζουν τις ομάδες τους».

Για το τι συμβαίνει εκτός Κύπρου: «Εκτός από τα Βαλκάνια, είδατε να γίνονται σοβαρά επεισόδια; Σπάνια. Πήγα τελικό κυπέλλου στη Βαλένσια. Πήγα στον τελικό Μπαρσελόνα-Ρεάλ. Ήμουν στην πλευρά που έφυγε ο Μπέιλ. Εντελώς τυχαία ήταν και ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης εκεί και με ρώτησε: «πότε θα παίξουμε έτσι ποδόσφαιρο στην Κύπρο;» δεν απάντησα. Είχε 70χιλ. κόσμο και έφυγαν όλοι χωρίς να ανοίξει μύτη».

Για το πώς περνάνε μέσα τα αντικείμενα: «Έτυχα σε αγώνες που ο έλεγχος ήταν τρεις φορές πιο ισχυρός από ότι στα αεροδρόμια. Αλλά πάλι πέρασαν φωτοβολίδες. Δεν είναι εύκολο να το αποτρέψει η αστυνομία».

Για τις επαφές με άλλα σώματα για τα θέματα βίας: «Το θέμα της ταυτοποίησης και της ομαλής διεξαγωγής αγώνων δεν είναι μόνο θέμα της ΚΟΠ. Θα κάνουμε επαφές με ΚΟΑ και αστυνομία για να βρούμε τις λύσεις και το πώς θα ξαναέρθει ο κόσμος στα γήπεδα αλλά και πως θα είναι ασφαλής ο κόσμος».

Για κάρτα φιλάθλου, οργανωμένους, ταυτοποίηση: «Υπάρχουν λύσεις φτάνει να υπάρχει θέληση. Όταν πας σε αγώνα στην Αγγλία δεν παρουσιάζεις ταυτότητα; Αν θέλεις να δεις ημιτελικό τσάμπιονς λιγκ δε θα δώσεις ταυτότητα; Αν δεν το κάνεις δε θα μπεις στο γήπεδο. Θεωρούν κάποιοι πως είναι προσωπικό δεδομένο αλλά σε πόσα θέματα στη ζωή μας πρέπει να παρουσιάσουμε ταυτότητα; Ίσως να υπάρχουν προβλήματα, π.χ. το γεγονός πως γίνεται μόνο από τα γραφεία της ομοσπονδίας. Το μέτρο είναι προσωρινό γιατί πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Αν υλοποιηθεί η κάρτα φιλάθλου, δε θα έχουμε τα μέτρα που έχουμε σήμερα. Υπάρχουν διεθνή δεδομένα, η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση».

Για το αν στόχος είναι να ευνοηθούν οι πλατφόρμες: «Όχι δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Εγώ χαίρομαι τους οργανωμένους όλων των ομάδων που δίνουν παλμό στο γήπεδο. Είναι απαραίτητο συστατικό εφόσον δε δημιουργούν προβλήματα. Είναι λίγοι όσοι παρεκτρέπονται. Θα ανοίξουμε διάλογο με τα σωματεία μας, με την αστυνομία και τον ΚΟΑ για να βρούμε τις λύσεις. Πρόθεση να μην αποκλείσουμε κανένα από το γήπεδο».

Για το τι θα γίνει φέτος: «Θα σας πω κάτι που δεν είπα ακόμα στα στελέχη της ομοσπονδίας. Στο θέμα της ταυτοποίησης θα μπορούσε να γίνεται στις μπουτίκ των σωματείων αντί από την ΚΟΠ. Θα κάτσουμε να τα δούμε. Στη βία όμως δεν υπάρχει έκπτωση. Θεωρώ πως μπορούμε να βρούμε τις λύσεις».

Για το αν θα δούμε οργανωμένους στο γήπεδο φέτος: «Θα γίνει προσπάθεια».

Για τις οικονομικές οφειλές των σωματείων προς το κράτος: «Θα βοηθήσουμε τα σωματεία εφαρμόζοντας μια απόφαση για ενίσχυση €5εκ. Πρέπει σαν σωματεία να είμαστε σωστοί με τις συμφωνίες που κάνουμε με το κράτος. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τώρα και να είμαστε σε επαφές με το κράτος για να βοηθηθούν τα σωματεία με τον ίδιο τρόπο που δικαιούται κάθε πολίτης. Εμείς θα είμαστε αρωγός για να λύσουμε τα προβλήματα της ολότητας των σωματείων. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας πάντα».

Για το λόγο που αδειάζουν τα γήπεδα: «Ένα βασικό θέμα είναι η βία. Ένας άλλος λόγος είναι η απογοήτευση για την πορεία των ομάδων. Και λέει «γιατί να πάω στο γήπεδο;». Θέλουμε γεμάτα γήπεδα και η προσωπική μου προσπάθεια θα είναι αυτή».

Για το αν βοηθούν τα σωματεία για τα κριτήρια: «Εκεί που μπορούμε βοηθούμε. Τα κριτήρια έχουν άμεση σχέση και με τις οφειλές προς το κράτος. Με τη νέα διευθέτηση των 180 δόσεων για μένα δεν υπάρχει δικαιολογία για τα σωματεία ώστε να μην μπορούν να πληρώνουν και να μην υπάρχει αυτός ο βραχνάς».

Για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή: «Η ΚΟΠ έχει βάλει στην προκήρυξη για μίνιμουμ δυο ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα. Μας απασχολεί ο Κύπριος ποδοσφαιριστής. Έχουμε 17χιλ. Κύπριους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ημιεπαγγελματικά σε όλες τις κατηγορίες. Θέλουμε τον Κύπριο παίκτη να εξελίσσεται και να παίζει στην πρώτη κατηγορία. Βλέπουμε τα παιδιά που είναι στο εξωτερικό να είναι σε καλύτερη κατάσταση γιατί έχουν αγώνες. Εμάς οι προσπάθειες είναι να επανέλθει το θέμα στη σωστή του βάση. Όμως να μη ξεχνάμε πως είμαστε χώρα της Ε.Ε. Δε μπορούμε να βγάζουμε κανόνες που να αποκλείσουμε παίκτες άλλων χωρών της Ε.Ε. να παίζουν στο πρωτάθλημά μας. Θα συζητήσουμε με τα σωματεία μας το θέμα του Κύπριου ποδοσφαιριστή για να επανέλθει στη θέση που του αρμόζει».

Για το αν αποδέχεται το πρόβλημα: «Αυτός που λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, εθελοτυφλεί. Σαν ΚΟΠ προσπαθούμε στα πλαίσια της νομοθεσίας να βοηθήσουμε τον κύπριο παίκτη».

Για το αθλητικό κέντρο: «Σε αυτή τη φάση θα είναι μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις. Θα μπορούν να το αξιοποιήσουν και ομάδες».

Για το πρωτάθλημα με 12 ομάδες: «Είναι δεδομένο. Είναι απόφαση την οποία θα υλοποιήσουμε. Θα του δώσουμε το χρόνο του πρωταθλήματος με 12 ομάδες και θα το κρίνουμε στο τέλος. Θα είναι έξι πάνω και έξι κάτω στη δεύτερη φάση. Θα πέφτουν δυο και θα ανεβαίνουν δυο. Θα το δούμε αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός των γκρουπ».

Για το στοίχημα: «Το στοίχημα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Με τα μέτρα που πήρε η ομοσπονδία, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, είχαμε τότε 21 φακέλους και φέτος μόνο ένα. Οι ποινές πλέον είναι αποτρεπτικές. Υπάρχουν κάποιοι παράμετροι, κάποια κενά. Εφόσον έρθει ο φάκελος και ονομάσει ομάδα, αυτό που μένει ανοικτό είναι το ποιος το έστησε. Αυτό είναι κάτι που είμαστε σε επαφή με την UEFA για να κλείσουμε και την τρύπα του ποιος το έστησε».

Για ένα μεμονωμένο στοίχημα και αν το βρίσκουν: «Με τον τρόπο που γίνεται η παρακολούθηση, θα το βρουν. Αξιολογούν την περίπτωση με όλα τα δεδομένα. Πότε παίχθηκε, πού, σε ποιο σημείο του αγώνα, τι ακολούθησε».

Για την αξιοπιστία: «Είμαστε μια κλειστή κοινωνία. Όλοι ξέρουν όλους. Όλοι μας είχαμε μια καχυποψία. Κι εγώ ήμουν παράγοντας σε σωματείο. Σε κάποιες φορές είναι παρανοϊκή η καχυποψία. Έχουμε προβλήματα όπως έχουμε γενικότερα στην κοινωνία. Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Αυτός είναι και ο ρόλος μας σαν ομοσπονδία όλες τις ρωγμές που υπάρχουν στο ποδόσφαιρό μας να τις κλείσουμε. Ο κ. Τζον Ντιλένι έκανε μια αναφορά που πέρασε στα πολύ κάτω. Είπε πως εγώ βάσει του μεγέθους της χώρας σας έχετε να δείξετε μεγάλα επιτεύγματα. Είπε για ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα, ΑΕΛ, ΑΕΚ και τα επιτεύγματά τους. Η Εθνική σας δεν είναι αυτή που ήταν παλιά. Εμάς σαν Ιρλανδία που θεωρητικά είμαστε πιο ψηλά μας κερδίσατε 5-2 στο ΓΣΠ. Σαν Κύπρος έχουμε πολλά να επιδείξουμε σε σωματειακό επίπεδο και προσπαθούμε και σε εθνικό. Αν δείτε άλλες χώρες στα Βαλκάνια είναι πολύ χειρότερα από τα δικά μας. Αλλά ερχόμαστε να μηδενίζουμε το ποδόσφαιρό μας. Έχουμε ρωγμές, προβλήματα αξιοπιστίας αλλά και ένα πολύ δυνατό ποδόσφαιρο».

Για το αν θα κάνουν επαφές και με τους δημοσιογράφους: «Έχουμε γραφείο τύπου που δίνει ενημέρωση στους δημοσιογράφους. Για σένα τι θα ήταν πιο ενδιαφέρον να βγάλεις σαν είδηση; Ένα πέναλτι που ήταν ή δεν ήταν ή μια επιτυχία της Κ15 της Κύπρου; Δυστυχώς προβάλλεται οτιδήποτε πουλά. Είναι η πιο μακροσκελής επαφή που είχα με δημοσιογράφο. Προσωπικά δε θέλω να έχω επαφή με δημοσιογράφους. Δέχομαι την κριτική τους. Θεωρώ πως έχουμε μια καλή συζήτηση».

Για τη Διαιτησία: «Θα έχουμε επαφές με το σύνδεσμο διαιτητών για να δούμε πως προχωρούμε. Η δική άποψη είναι πως πρέπει να πάμε σε ημιεπαγγελματισμό».

Το καταληκτικό του σχόλιο: «Δεν είμαι Δον Κιχώτης, ούτε κρατώ μαγικό ραβδί. Θέλουμε να πάρουμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να φύγουν οι γκρίζες ζώνες και βοηθήσουμε το άθλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X