ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρευνα επιβεβαιώνει τους κινδύνους των φωτοβολίδων στα γήπεδα

Η χρήση πυροτεχνημάτων εμφανίζεται σε πάνω από 25% των αγώνων σε διοργανώσεις της UEFA

Το θέμα της εμφάνισης φωτοβολίδων, πυρσών, καπνογόνων και γενικά των διαφόρων πυροτεχνημάτων στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών σταδίων και κλειστών αιθουσών άλλων αθλημάτων, τα τελευταία χρόνια, ήταν γιά πολλοστή φορά αντικείμενο επικαιρότητας και συζήτησης, στα πλαίσια της διαχρονικής παραβατικής συμπεριφοράς οπαδών και κατ’ επέκταση της ψήφισης νομοσχεδιου γιά την έκδοση κάρτας φιλάθλου, ως προυπόθεση είσοδου στα στάδια.

Το κατωτέρω άρθρο του sport24.gr, που αφορά επιστημονική έρευνα γιά τις συνέπειες της απαγορευμένης από την ΟΥΕΦΑ χρήσης διαφόρων βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων στις κερκίδες, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αναλυτικά:

Νέα ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη καταδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους και τα ρίσκα που προκύπτουν από τη χρήση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών κοντά σε άλλους ανθρώπους στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συνεργασία της UEFA και των Φιλάθλων Ποδοσφαίρου Ευρώπης, με σκοπό να προκύψουν πληροφορίες για τους πιθανούς βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που συνδέονται με τη χρήση βεγγαλικών στα στάδια.

Η μελέτη επεξεργάζεται τον κίνδυνο στον οποίο υποβάλλεται η υγεία ενός ατόμου από κάθε τύπο πυροτεχνήματος σε ένα πολυπληθές περιβάλλον όπως το γήπεδο και υπογραμμίζει ότι ενώ τα πυροτεχνήματα σε αθλητικούς χώρους περιγράφονται συνήθως ως «βεγγαλικά», στην πραγματικότητα πρόκειται για εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο, είτε από κακό χειρισμό είτε από δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση πυροτεχνημάτων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τον χρήστη, όσο και για τους υπόλοιπους φιλάθλους δίπλα του, για το στάδιο, το προσωπικό ασφαλείας, τους παίκτες και τους διαιτητές.

Επισημαίνεται, δε, ότι όλα τα πυροτεχνήματα αναγράφουν αποστάσεις ασφαλείας που είναι μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν μεταξύ των φιλάθλων σε μία κερκίδα.

Από ένα πυροτέχνημα μπορεί να προκύψει κάψιμο στο δέρμα ή στα ρούχα του χρήστη, φωτιά στις εγκαταστάσεις, εκρήξεις με επιπτώσεις σε ανθρώπους και υποδομές, τοξικές επιπτώσεις και επιπτώσεις του καπνού, απευθείας πλήγμα στο κεφάλι και στα μάτια, επιπτώσεις στην όραση και στην ακοή και πανικός.

Επιπλέον, στην έρευνα αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και εκπαίδευση στις μεθόδους διαχείρησης πυροτεχνημάτων και το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο από καταρτισμένο προσωπικό.

«Η χρήση πυροτεχνημάτων εμφανίζεται σε πάνω από 25% των αγώνων σε διοργανώσεις της UEFA και η νέα μελέτη αποδεικνύει μια για πάντα ότι δεν υπάρχει χώρος για πυροτεχνήματα στην κερκίδα των γηπέδων ποδοσφαίρου. Η μελέτη αναφέρει ότι τα πυροτεχνήματα είναι και συμπεριφέρονται σαν εκρηκτικά και δεν υπάρχει ασφαλής χρήση σε τόσο περιορισμένο χώρο», ανέφερε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της UEFA για τα πυροτεχνήματα και πρόεδρος της ΠΟ Ολλανδίας, Μίχελ φαν Πράαχ.

«Η UEFA τώρα εργάζεται για να βοηθήσει τις εθνικές ομοσπονδίες να κάνουν ό,τι ρεαλιστικά μπορούν για να μειώσουν τον κίνδυνο και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τα πυροτεχνήματα. Αυτό σημαίνει να δουλέψουμε μαζί και αποτελεσματικά γαι να αποτρέψουμε τη χρήση τους στα γήπεδα».

«Η UEFA αναγνωρίζει ότι τα πυροτεχνήματα ίσως θεωρούνται μέρος της κουλτούρας των φιλάθλων σε μερικές χώρες. Πολλοί φίλαθλοι δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά μονομιάς. Αλλά το μήνυμα από αυτήν τη μελέτη είναι ξεκάθαρο: η χρήση πυροτεχνημάτων θέτει την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των υπολοίπων φιλάθλων σε κίνδυνο».

«Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τη χρήση πυροτεχνημάτων αποσκοπούν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επίθεση στην κουλτούρα των φιλάθλων».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X